ТВ триптих на БГ образование 2007

Сутринта беше 3 в 1: 
1. "Подкрепа" и Представител на контактната група на самоорганизиращите се учители в БНТ;
2. Министъра в бТВ и
3. СБУ + 3 учители+ Зам.министър Атанасов - в Нова.

Ето аз какво видях в този ТВ маратон:

1. Синдикатите изпускат въздух и изглеждат все по-смешно. Такева се оказа в небрано лозе, след като водените от нея учители казаха в ефир"че синдикатите вече са ги предавали и се опасяват, че може отново да се случи при предстоящата стачка", а Крумов изглеждаше като осмокасник-повтаряч в сравнение с учителя по литература от НПМГ, който ме накара да си мисля, че от инициативата за самоорганизация от май 2007 - може и да излезе най-накрая учителска организация, която давдъхва уважение;

2. Министърът е готов за открита война със синдикатите и ако коалиционният партньор от БСП не приложи спецални неутрализиращи мерки към него (много вероятно точно така ще се случи) - можете да броите началото на войната от днешна дата 9/11;

3. Макар, че "децентрализацията" в образованието все още е само фискална, не е 100% и е само на 9 месеца, правителството вече иска общините да поемат част от напрежението в сектора (министърът прати учителите при кметовете да питат дали всички пари за "функция образование" отиват за образование, или част от тях отиват "за асфалт", игнорирайки напълно факта, че именно МОН публикува ежегодно наребда за заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал и към настоящия момент, никоя община не може дори да иска - да направи на учителите на своята територия заплатите различни.

4. Абсолютно не е ясно за какво преговарят в момента МОН  и синдикатите. Противно на нашите впечатления, че двете страни са си разменили обсновани предложения, разгледали са ги и се събират в навечерието на новата учебна година, за да кажат кой докъде може да отстъпи, че да се срещнат някъде и да подпишат споразумение, очевидно не е така. Както научихме в ефир от зам. министър Атанасов "вчера се разбрахме със синдикатите, те да ни представят в писмен вид своите искания, които МОН ще разгледа и консултира с останалите членове на правителството".Такева седеше до него и не каза, че "това не е вярно". Смутолеви  само "не очаквахме офертата да е толкова ниска". С което, поне на мен ми създаде такова впечатление за начина, по който синдикатите водят т.нар. "социален диалог", че ако бях учител - щях да отделя свободното си време за каузата да бъдат заличени тези синдикати от историята на българското учителство. Някой през май намери точната дефиниция за тях "14я министър в кабинета Станишев".

5. Всички опити на журналистите да накарат гостите си да конкретизират някакви приемливи величини между 20 и 100% увеличение, достигането на които би довело до прекратяване на стачните действия, удариха на камък. Което е доста трагично, защото означава, че стачката ще бъде отново зле организирана и ще приключи безславно (ако изобщо започне де). Само представителя на самоорганизиращите се учители имаше някаква по-цялостна позиция, в която относително бърза серия отувеличения от по 20% би била приемлива, но само като част от пакет мерки за цялостно и с ясен календар решаване на проблемите на системата. Чак ми се иска утре да можех отида на срещата на тази група в НПМГ в 9,00 ч, да видя този човек единствен ли е или има и други учители като него, дето мислят за образованието като за една цяла система (с науката в нея), а не като за малък квази семеен свят състоящ се от колегите в "нашето училище", мащехата-директор и пройдохата баща-министър на образованието.

6. Доживях да чуя от учител по философия (групата в НоваТВ), че стачката ще е "урок по гражданско образвоание за учениците му". Държа да отбележа, че човекът не беше ентусиазиран зелен младок, а около 50-те - т.е. именно от вързстаовата група учители набедена за "най-неконвертируема" и "инертна".  Дано повече негови колеги да са го чули и дано повече учители изобщо разберат, че ако се налага стачка (с тези синдикати по добре да не стигаме дотам, но все пак ако..) от съществено значение е не дали ще идете на жълтие павета, а дали ще спечелите подкрепата на учениците си и техните родители. Това ви единственият шанс да "респектирате" правителството. ВЕрвайте ми. Като ги гледах на  пресконференцията  в неделя -  нашите глави на изпалнителната власт - наистина не са в час и с нищо не ги притеснява фактът, че учителските заплати са изостанали със 100-120 лв. от "средните за бюджетния сектор - 521 лв." Ама даже не им и минава през ум, че като съобщават това, трябва веднага да кажат на учителите и "извинявайте, нещо сме объркали политиката по доходите и тя се отклонила от нашето символ верую - образвоанието - основен приоритет".

Като се има предвид  колко други "бюджетни дейности" зависят от това как учителите са си свършили работата, направо се чудя на какво основание другите бюджетни служители са заслужили по-високите си заплати. И най-вече в кои части на "бюджетния сектор" са тези служители и колко са, че тъй покачавт средната заплата за сектора, като се има предвид каква голяма част от бюджетния сектор представляват учителите.

Имам и още мисли за "гениалната идея" за "данък образвоание", ама за тях отделен постинг ще трябва.