Месец МАЙ – месецът на ИЗПИТИТЕ!

Месец МАЙ – месецът на ИЗПИТИТЕ! 
Сега ли е най-удобното време за изпити? Да започнем с НВО за 7 клас. Материалът по Български език и литература и Математика не е изучен. Последните часове за нови знания по Математика съвпадат с датите на изпита. Няма достатъчно време за упражнения и преговор. Кому е нужно това? Старата практика да се провеждат изпитите в края на месец юни беше добра. Защо бе необходимо да се променя?  
Какъв е смисълът от НВО по КОО "Природни науки и екология", КОО "Обществени науки, гражданско образование и религия" и по Английски език 7 клас. С какво проведените изпити подобряват качеството на образованието, освен да се разстройва учебния процес? През учебната година учениците не могат да правят повече от две контролни работи за една седмица. Попълваме график за контролите работи през срока. На изпита по КОО "Природни науки и екология" на един ден се прави изпитване по ТРИ учебни предмета, а на изпита по КОО "Обществени науки, гражданско образование и религия" по ДВА учебни предмета! 
Вече 5 учебна година се провежда и външното оценяване за 4 клас. Наблюденията, които имам за него е едно голямо притеснение за учениците, техните учители и родители. Използват се много консумативи за провеждането му. Натоварват се допълнително учители за проверката.
Защо държавните зрелостни изпити да се провеждат отново месец май и отново тези дни да са неучебни. И ние като ученици сме имали задължителни матури по Български език и литература, но се провеждаха през юни и то в почивните дни. С нищо не се нарушаваше учебният процес. Имаше достатъчно време да бъдат проверени писмените работи и да се издадат дипломите, за да можем да кандидатстваме. Защо всичките тези изпити сега са през месец май? 
Аз имам повече от 20 години стаж в образованието и моето мнение като дългогодишен учител е СТОП на изпитите през май! През месец май трябва да се учи и преговаря, а не да се провеждат изпити!