ПОДГОТОВКА ЗА ИЗПИТ

Универсаленметод или система за получаване на учебни знания няма. Някои помагат на единчовек, а други на друг. Но съществуват няколко общи правила, които могат дабъдат полезни за всеки.

1.Планиране.
Умението да планираме времето си - е едно от най-важните умения. И колкотопо-рано се научите на това, толкова по-успешен ще бъде вашия процес на обучениев бъдеще. Навярно вече сте забелязали, че добрите ученици, не са непременнонай-умните. Но, като правило те са дисциплинирани и умеят добре да организиратвремето си. Често през учебната година (особено в университетите), трябва да сеусвои много материал, а времето е малко. Така, че ако вие се научите дапланирате добре времето си, определено ще се чувствате по-добре (защото няма дасте затрупани от нерешени проблеми), а и оценките ви ще бъдат по-високи. Добрее да си планирате нещата на три етапа: дългосрочни, краткосрочни инепосредствени планове. И най-важното купете си голям тефтер, разграфен по дни,с планер за седмицата, и с календар, където да записвате всичките си задължения

а)Дългосрочни планове
Това са плановете, които обхващат няколко месеца напред от вашия живот - срока,семестъра, учебната година. Отбележете ваканциите и празниците, а също иработните дни (ако работите). След като направите това си отбележете и нещатаотнасящи се до учебната година (веднага след като бъдат обявени): контролни,тестове, курсови работи, изпити и т.н. Не забравяйте и за развлеченията.Планирайте си кога би ви се искало да отидете на концерт, дискотека, театър, кинои др. И накрая отбележете за себе си сроковете, в които трябва да изпълнитевсяко едно от набелязаните неща, следвайки следната схема: по-големите нещаразделете на по-малки; оставете си запас от време (помнете, че всяка работаотнема повече време отколкото ви се струва в началото). След това за всяконачинание, изхождайки от поставените срокове си направете кратък график занеговото изпълнение. В крайна сметка ще получите план за действие за целияучебен период. Добре би било да го закачите на добре забележимо място (напримернад бюрото си, а защо не и на хладилника), за да може по-често да ви е предочите.

б)Краткосрочни планове
Вече знаете какво трябва да правите през следващите няколко седмици. Сега сипланирайте всяка седмица по дни и часове. Най-добре е да направите това вопределен ден от седмицата (например в неделя). Както и при планирането надългосрочните задачи, трябва да отбележите в плана и задължителните неща (типазадачи, уроци, време за почивка) и да спазвате сроковете, които си поставяте. Притова имайте предвид и онова време в денонощието когато се чувствате максималноработоспособни (за всеки човек, това е индивидуално). И запомнете, най-добре еда работите по малко всеки ден, отколкото да отделите за това един цял ден презседмицата. Започвайте от по-трудните неща, като оставяте по-леките за накрая.

в)Близки планове
Както и при горния случай, близките задачи трябва да се планират редовно, всекиден (вечер или сутрин - на който като му е удобно).
Направете си списък на задачите за деня. Заудобство си подчертайте онези неща, които трябва непременно да свършите.

2.Внимание
Много често се случва, да изучаваме някой предмет, да сме в час, в главата нида се появяват всякакви мисли и да не можем да се съсредоточим (особено когатопредмета не ни е любим). В такива случаи са необходими допълнителни усилия, зада се концентрираме. Можете да използвате следните възможности. подгответе сиспециално място на което да учите спокойно. Там не трябва да има нищо излишно,което да ви отвлича вниманието (например, фотография). позата ви трябва да бъдеизправена и спокойна, без да полягате. По-добре би било да седнете на твърдстол, вместо на меко кресло. можете да си пуснете тиха фонова музика,заглушаваща различни звуци, които могат да ви отвлекат от основното. За добротоусвояване на материала е необходимо да подходите активно към задълженията си.Когато изучаването някакъв предмет си подчертавайте в учебника по-важнитеместа, записвайте си ги или си ги направете на конспект. Много от вас, навярнопри учене (обикновено при чужд език) използват бележки с думи. Определено товае полезен метод. Можете да го използвате и при всеки друг предмет. Например,записвайте си правила, физически закони, математически формули и т.н. Различниизследвания показват, че се повишава степента на усвоения материал при груповизанимания.

Известен е и единтакъв метод на учене (от английски "survey, question, read, recite,review", или SQ3R, т.е. "обзор, въпрос, четене, преразказ,повторение").

  • Първа стъпка - направете обзор на материала: вижте заглавието и хвърлете поглед на съдържанието за да добиете най-обща представа.
  • Втора стъпка - за всяка тема си формулирайте по един въпрос
  • Трета стъпка - прочетете текста и в същото време се опитайте да намерите отговори на поставените въпроси.
  • Четвърта стъпка - отговорете на тези въпроси и повторете материала, като обърнете по-голямо внимание на трудните места

3.Запомняне
За да си вземете добре изпита ви се налага да запомните голям материал. Значитрябва да се научите добре и по много да запомняте. Ето ви и няколко метода затренировка на паметта. За да запомните, например, телефонния номер 231-97-75,можете да отделите всички цифри на групи и да измислите за всяка от тях някакваасоциация. Например: 23 - годините на брат ви, 1977 - годината на неговотораждане, 5 - неговия месец. Вместо седем единици от информация останаха самотри, а и те се отнасят към един и същи човек. За да запомните имената на новитеси познати можете да използвате следния метод: повторете името на глас (например,обръщайте се често към него по име). Известно е че получената по този начининформация по-дълго се задържа в паметта, отколкото визуалната (разбира се не привсички това е така). Затова за да запомните номера на телефона, който вечевидяхте повторете го на глас няколко пъти. Мнемически метод. За да облекчитезапомнянето на някакъв списък от непоследователно свързани думи, можете да мупредадете друга структура и смислово съдържание. Например, математиците саизмислили следния начин за да запомнят цифрите на числото "пи"(3,14159265358979), като използват фразата "How I want a drink, alcoholicof course, after the heavy lectures involving quantum mechanics". Или набългарски, ако съхраним мнемичното правило, този пример би звучал по следнияначин: "Как и къде в моята куфалница да събера такъв ред числа, правейкинормалния човечец истеричен?" Тук се използва правилото за брой букви вдумите съответстващи на числото "пи".

  • Метод loci.
    Като начало разходете се в стаята си (или на друго добре познато на вас място) по определен маршрут (например, от входната врата до фикуса) и номерирайте всеки предмет от мебелировката, който срещнете по пътя си. Запомнете този списък. Тъй като мястото ви е добре познато, това няма да ви е особено трудно. Можете да получите до двайсет думи. Това са основни, ключови думи, които вие ще използвате за запомняне на съвършено други думи. Да предположим, че при вас се е получило нещо от типа "врата, закачалка, шкаф" и ви се налага да запомните продуктите, които трябва да купите в магазина "масло, пакет захар, хляб". Можете да постъпите по следния начин. Свържете всеки предмет, който трябва да запомните с предметите от ключовия списък, като ярко и красноречиво си го представите. Маслото размазано по вратата, пакета захар окачен на закачалката, хляба на шкафа и т.н. Достатъчно ще бъде да запомните тази живописна картина за да запомните един дълъг (или не толкова дълъг) списък с продукти. Изследванията показват, че този метод е доста ефективен. На изследвани лица са предлагали да запомнят пет списъка по двайсет неща във всеки. Тези, които използвали метода loci си припомнят три пъти повече предмети от останалите.

4. Подготовка за изпит
Ще започнем с това, което не е пряко свързано с предмета и неговото изучаване.Това е външния вид на работата при писмен изпит. Пишете внимателно и безправописни грешки с прости и ясни изрази.
Въпреки, че това не е най-главното, приравни други условия то може да повлияе върху оценката на вашата работа всравнение с другите. Опитайте се по възможност, максимално да приближитеусловията при които се подготвяте за изпит с тези, които ще бъдат и на самияизпит. Би било идеално ако вие се подготвяте в същия кабинет и на същата маса,където ще протече изпита. Да си припомните забравена информация, на изпита можеда ви помогне вкуса или миризмата на нещо, стига те да съвпадат по време наподготовката и по време на изпита. Например, ако ядете шоколад (даже едостатъчно само да усещате миризмата му) или дъвчете дъвка. Добре е даже завсеки отделен предмет да избирате например, дъвка с определен вкус и мирис. Законтролното по математика - ментова, за химията - ягодова и т.н. Ако по времена изпита започнете да дъвчете дъвката, която сте дъвкали и по време наподготовката, това може да ви помогне да си спомните нещата, които стезабравили. Макар, че са известни случаи, когато преподаватели забраняватдъвченето на дъвка по време на изпит. (Това е голяма дивотия, но сигурно са останалии такива преподаватели.) Ако е така ще трябва да измислите друг източник навкус или аромат - бонбони, парфюми и т.н. Някои хора използват подобни методине само при подготовка за изпит, но и когато изпълняват своите основнизадължения, за да увеличат нейната ефективност. За такива хора е необходимо повреме на работа да пият кафе, за други - да слушат музика, а трети имат нуждада вдишват определени аромати. Всеки си има нещо свое, което му помага даработи по-добре. Добре е когато се явявате на изпит да отидете полугладни.Защото обикновено след обилната закуска или обед, най-много от всичко желаем дапоспим и да не се напрягаме. Не забравяйте да правите и почивки. След като стесе занимавали час, час и половина починете си за около десет минути. Ако стеуморени и ви се иска да поспите, най-добре ще е да го направите. Няма смисъл дасе насилвате, полза от това няма.

5. На самия изпит
Започнете с лесните въпроси, а по-трудните оставете за по-късно.
Не губете прекалено много време за един въпрос -няма да ви стигне за другите.Ако имате време по-нататък, върнете се пак на него.
Постарайте се така да планирате и разчетете времето си, че то да ви стигне завсички въпроси, а и да ви остане за окончателна проверка.(Това можете да гонаправите предварително - обикновено става известно колко ще бъдат въпросите)
Почти всеки (в по-голяма или по-малка степен) се вълнува преди изпит. Акопритеснението е по-слабо, това е даже добре - така организма се мобилизира и е"готов за работа". Но ако вълнението е силно, вече става лошо. Всичкоще ви изчезне от главата. В такъв случай можете да използвате няколко метода заовладяване на напрежението.
Първо, бихте могли да проиграете целия изпит на ум. Така ще бъдете по-спокойнии ще влезете в аудиторията или в клас спокойни и готови да отговорите на всичкивъпроси. След като сте проиграли цялата ситуация в главата си, по време наистинския изпит ще се почувствате значително по-спокойни и уверени.
Второ, учете повече, отколкото трябва и отколкото ви се струва, че енеобходимо. У вас трябва да остане известен запас от знания, който по време наизпита ще ви помогне да си спомните по-лесно материала и да се почувстватепо-уверени в своите сили.
Трето, можете да се успокоите непосредствено пред входа на аудиторията илистаята. Прекратете паникьорските разговори с вашите приятелите и си мислете занещо приятно и спокойно, което не се отнася до изпита. Например, за лятото,морето и любимия човек.
Ако ви се случи да забравите нещо по време на изпита, опитайте се да си госпомните като използвате за целта свободни асоциации. Запишете първото, коетови идва в ума по дадена тема. Такива думи ще ви помогнат да възпроизведете идруги, и в края на краищата да успеете да извлечете от главата си отговора навашия въпрос.