Статут на Училищния съвет

                                                          Проект!

С Т А Т У Т

на  училищния съвет

  

          Училищният съвет на училището е орган за обществено управление на училището и за граждански контрол върху цялостната му дейност.

Училищният съвет съчетава консултативните и координационните функции с организиращо-подпомагащите и корекционните. Като орган за обществено управление, Училищният съвет не разпорежда и не издава управленски и административни актове. Училищният съвет препоръчва и предлага на директора и на местните образователни власти; приема и утвърждава основните насоки и планове за оптимизиране на училището и дейността му; осигурява вътрешен мониторинг на образователната и възпитателната работа; обсъжда, анализира, изразява становища и оценки по качеството на обучението, по реда, сигурността и дисциплината и за утвърждаването и развитието на училищните традиции; изисква и изслушва анализи, информации и отчети; организира действия, акции, дебати, проучвания за различни сфери на училищния живот и по приоритетите за развитие на училището; участва във финансирането при изграждането и поддържането на материалната среда и на условията за обучение; обсъжда и предлага на директора училищна система за стимулиране на учители и ученици и за популяризиране на постиженията, успехите и добрите практики, като акумулира средства за финансирането им.

            УС е посредник при решаването на конфликти и коректив при действията на училищните структури.  

Функциите на Училищния съвет са развити в самостоятелен документ със същото заглавие, който е неразделна част от настоящия Статут.

Училищен съвет

            Главната цел на Училищния съвет е да координира действията на всички свързани с училището структури и микрообщности, за да осигури чрез общи и споделени цели, стратегии, политики и планове за действия условия и предпоставки за устойчивото, стабилното и възходящото развитие на Училището.

 

            Училищният съвет се състои от 30 души при следната квота: учители - 10, ученици -10 , родители и общественост - 10 .

 

            Членовете на УС се избират на Общо събрание по предложение на педагогическия съвет, училищното настоятелство, ученическия съвет, на структурите на учил. съвет и на делегати на събранието.

 

            Общото събрание се свиква от директора на училището.

  В Общото събрание участват като делегати Съветите на паралелките: по двама родители, двама ученика и до двама учители /класният ръководител и заместник - класният/. Ако паралелковите съвети не са структурирани, представителите на родителите и учениците се избират на паралелкови родителски и ученически събрания.

 

            Училищният съвет се ръководи от председателски съвет в състав: председател, организационен секретар, трима зам.председатели, четирима председатели на постоянни комисии, пет председатели на Класните съвети.

Председателят се избира пряко от Общото събрание с обикновено мнозинство.

Зам.председателите се избират от УС на първото му заседание, като всеки от тях представлява една от участващите страни.

 

Училищният съвет избира и организационен секретар, който е препоръчително да бъде учител.

 

            Училищният съвет заседава един път месечно,но не по-малко от шест пъти през учебната година.

Заседанията се обявяват десет дни по-рано. Дневният ред се определя от председателския съвет.

 

Материалите за заседанията се внасят от директора на училището, председателите на ПК или от ръководители на работни групи;

 

Материалите за заседанията се комплектоват от училищната администрация и се раздават на членовете не по-малко от седем дни преди заседанието;
 

Заседанията се провеждат в учителската стая на училището;
          

При отсъствие на председателя, заседанията се ръководят от

упълномощено от него лице, за което е известен и директора на училището;

Пленарното заседание на УС се предшества от заседания на постоянните му комисии; 

Становищата на постоянните комисии и предложенията за решения се внасят писмено и се протоколират подробно;

Решенията на училищния съвет се вземат с обикновено мнозинство;

Изказвания по обсъжданите въпроси или писмени становища е необходимо да внесе всяка от участващите страни. При несъгласие на една от тях въпросът се преразглежда на друго заседание след проведени предварителни консултации.

 

            Решенията на УС са задължителни за изпълнение от училищната общност. Случаите на неизпълнение  се разглеждат от педагогически съвет, училищно настоятелство или ученически съвет в съответствие с компетенциите им.

 

За осигуряване изпълнението на решенията директорът на училището издава необходимите заповеди.

 

При несъгласие с УС директорът внася официално възражение, като се мотивира. УС може да отмени решението си.

 

Спорните въпроси се решават след консултации с други компетентни органи.

 

За всяко заседание на Училищният съвет се води протокол. В него се вписват в резюме всички изказвания и пълния текст на решенията. Протоколът се води от организационния секретар. Текстовете на решенията се поставят на видно място в училището, публикуват се в интернет, обявяват се с наредба на Директора по училищното радио или по друг подходящ начин.

 

Класни съвети (Съвети по випуски)


            Класните съвети /съветите по випуски/ са помощен орган на училищния съвет за обсъждане на приоритетните за училището въпроси или по други ключови сфери от дейността му, които се отнасят пряко до съответния випуск.

 

            В състава  на класните съвети влизат по трима представители на всяка паралелка, както следва: класният ръководител, лидерът /говорителят/ на учениците, избран на паралелково събрание; лидерът /говорителят/ на родителите, избран на родителско събрание.

 

Членовете на Класните съвети /КС/ са по право делегати на Общото събрание, което избира Училищния съвет;

 

            Класният съвет на първото си заседание, което се свиква от директора на училището, избира с обикновено мнозинство председател и двама зам.председатели, като всеки от тях представлява една от участващите страни.Класният съвет /КС/ избира организационен секретар, който е препоръчително да бъде учител.

 

Класният съвет избира координатори за дейността по всеки от четирите общоучилищни приоритета. При необходимост се уточнява и състав на работна група по съответния приоритет.

 

            КС заседава най-малко един път на два месеца и при нужда. Дневният ред се обявява пет дни предварително.Материалите се внасят от председателя на КС след предварително съгласуване при необходимост с председателя на Училищния съвет. По тях се изразяват писмени мотивирани становища и препоръки, които се предоставят на директора и  на председателя на УС, а чрез тях – и на съответните структури или компетентни лица. Те в петдневен срок се произнасят  и уведомяват председателя на КС за  предприетите действия.

 

Решенията се вземат с обикновенно мнозинство.

 

Спорните въпроси се решават след консултации с Училищният съвет и с други компетентни органи.

 

За всяко заседание на Класния съвет се води протокол.

Паралелкови съвети (Съвети по паралелки)

 

 

Съветът на паралелката /СП/ е помощен орган на Класния съвет за обсъждане на предложени от КС важни за випуска въпроси, както и на проблеми с общоучилищна значимост, които се отнасят пряко до съответната паралелка.

 

Паралелковият съвет организира, координира и отчита цялостната дейност на паралелката като общност на учениците, родителите и учителите им. Негова цел е консолидиране на тази общност чрез споделени намерения, действия и общи прояви, както и подкрепа за утвърждаване и устойчиво развитие на училището.

 

            Паралелковият съвет се произнася със становища за въпроси, поставени от училищния съвет или от Класния съвет както и по въпроси, които той счете за значими за Гимназията и за паралелката.           

 

В състава на Паралелковия съвет влизат, както следва:

 

                        Двама учители – кл. ръководител и зам. кл. ръководител;

                        Двама родители – говорителят и още един, избрани на родителско

                                                            събрание;

                        Двама ученика – говорителят и още един, избран на ученическо

                                                            събрание.

 

 

Членовете на СП са делегати на Общото събрание на Училищната общност, което избира Училищния съвет.

 

            Съветът на паралелката/СП/ на първото си заседание, което се свиква от класния ръководител, избира свой председател.

 

           

            СП заседава най-малко един път в месеца, като при нужда може да провежда оперативни работни срещи и седмично. Заседанията се провеждат в сградата на училището или на друго, предварително уточнено място.

Паралелковият съвет определя координатори по приоритетните за училището въпроси. Координаторите поддържат връзка с координаторите от Класния съвет и с представителите на Постоянните комисии към Училищния съвет и информират паралелковия съвет.

 

            Материалите за заседанието се внасят от Председателя на Паралелковия съвет от говорителите (лидерите) или от координаторите по приоритетите на училището. По тях се изразяват писмени мотивирани становища и препоръки и предложения, които се предоставят на Председателя на КС, а чрез него – и на съответните компетентни лица и структури. Отговор по тях се получава в петдневен срок и той се обявява на Паралелковия съвет и съответната общност по подходящ начин.

           

            Решенията се вземат с обикновенно мнозинство. Те се свеждат до учениците и родителите чрез техните говорители /лидери/.

 

            За всяко заседание се води протокол.

 

 

Постоянни комисии

 

            Към Училищния съвет работят 4 постоянни комисии:

·        ПК по качеството на обучение и училищната политика;

·        ПК по дисциплината, реда и сигурността в училище;

·        ПК по подобряване и естетизация на училищната среда, материалната база и дидактическите средства;

·        ПК по извънурочните дейности, училищните традиции и свободното време.

 

 

            Всеки член на УС участва в една  постоянна комисия по свой избор. Утвърждаването на състава на комисиите става на първото заседание на Училищния съвет. Препоръчително е комисиите да са в състав най-малко от 5 члена.

ПК провеждат своите заседания преди всяко заседание на Училищния съвет, като по този начин го подготвят със становища за вземането на общи решения. Дневният ред произтича от дневния ред на предстоящото заседание на Училищния съвет.

 

ПК могат да се събират на заседания и по въпроси, залегнали в плана на постоянната комисия  и невключени в дневния ред на предстоящето заседание на Училищния съвет.

 

            Училищният съвет може да създава и други временни комисии и работни групи по текущи или по задачи с дългосрочен характер.

           

            Постоянните комисии могат да канят на заседанията си консултанти, експерти и заинтересовани лица, които се определят при всеки конкретен случай. Консултантите и експертите се канят от председателите на съответните ПК по предложения на нейни членове.

             

            ПК обсъждат, участват в подготовката или разработват и оценяват: първични анализи, стратегии, политики и планове за действие по тях; организационни и структурни въпроси; въпроси за регулиране и координация;  за контрол и оценка; доклади-анализи по реализацията на плановете; резултати от проучвания и анкети; мерки за стимулиране и отговорност, както и за коригиране на действията.

 

            Постоянните комисии работят съвместно с класните съвети, а чрез тях – и с Паралелковите съвети. Връзката се осъществява чрез координаторите по общоучилищните приоритети, а също и чрез председателите на Паралелковите съвети.

 

            Координаторите са лица, които придвижват възникналите проблеми по вертикала, поставяйки ги за обсъждане и решаване от съответната структура. В същото време те, заедно със създадени работни групи са организатори при провеждането на разнообразни прояви и действия за развитието на училището.

ПК към класните съвети изработват становището на випуска и правят предложения в съответствие с възрастовите възможности и особености на учениците.

 

            Всяка ПК на своето първо заседание, което се свиква от председателя на УС или на КС, избира свой председател, зам.председател и организационен секретар.

 

            Заседанията на ПК се ръководят от техните председатели. Те завършват с предложение и становища, с които се подготвят предстоящите решения на Училищния съвет. Решенията на ПК се вземат с обикновено мнозинство. При несъгласие на всички членове от една участваща страна, вземането на решения се отлага и се провеждат консултации.

 

            В заседанията на ПК могат да бъдат включвани експерти и консултанти, които се определят при всеки конкретен случай.    Консултантите и експертите се поканват от председателя на ПК по предложение  на нейните членове.

           

            Постоянните комисии разработват и обсъждат дългосрочни стратегии и годишни планове за действия по съответния приоритет. Утвърждаването им става на заседание на Училищния съвет.

 

            В края на всяка учебна година Постоянните комисии приемат отчет за дейността си