Промени в Правилника за Прилагане на Закона за народната Просвета

Наближава началото на учебната година а имаме прясно ремонтиран правилник. Харесвам доста от промените и допълненията, но срещам и неясни "картинки". Предполагам, че вече сте го обсъждали и мислили по него, затова пиша с надежда да ме "светнете".

И така - раздел 5 - Форми за проверка и оценка изцяло е отменен и с нищо не е заменен. Някой знае ли къде да го търсим (не, че не знаем как да проверяваме и оценяваме, ама в един момент може да се окаже, че стандартния начин е Средновековие а новия го няма)?

Същата съдба е сполетяла и глава 6 - Задължителна документация .........

Ако питате мен - нищо повече от един лаптоп не му трябва на учителя и с няколко кликвания оценката автоматично да влиза в ел. бележник на ученика, ел. поща на родителя и във всички останали документации, които сега попълваме като Паисий на ръка, ама подозирам, че това е само в сънищата ми :-)

По отношение на външния вид и на новото наказание - извършване на дейности в полза на училището се оставя на Вътрешния правилник на конкретното училище да уточни детайлите. Същото е и с изгонените от час ученици. 

Колеги, имате ли вече решения по тези казуси? Как да се определи какъв е приемливия външен вид - с подробности ли да се изпише докъде да стига блузката или поличката и какво може да се вижда от деколтето или да се мине с общи изрази и да се преценя "на око"? Ами с труда как сте - кой труд е приемлив и допустим за възрастта пък и да не унижава, но в същото време да носи функцията на наказание? Аз си мислех за  поливане на цветята, прибърсване на праха и т.н. Колежка сподели, че в Турция е наблюдавала пресяване на пясъчник в училище и почистването му от наказани ученици. Наистина не зная....

Не ме разбирайте погрешно - твърдо вярвам и в изискванията за външния вид и в силата на труда като облагородяващ метод за възпитание. Зная, че в "нормалния" свят това тези неща отдавна са практика и на никого не му прави впечатление. Някъде го правят така - родителят получава в началото на учебната година email от училището с всички училищни правила, които трябва той и детето да спазват, специфичните изисквания на училището, разбира се и правата на детето си както и своите такива, календар със събитията за годината, декларация, че разрешава детето му да пътува на екскурзии, посещава изложби и т.н. Родителят има задължението да принтира, подпише и занесе в училището в установения срок. С това нещата тръгват по реда си.

Е, може би някой ден това ще стане и тук.

Ще постна това и в някои общности на Образование - дано се родят идеи :-)

 prvlnk_zkn_prosveta.pdf