за авторитета на учителя

       Здравейте колеги,
    От няколко месеца намирам време да чета публикации във вашия сайт и трябва да си призная, че съм приятно изненаден от новаторския дух на публикациите, както и от желанието да си бъдете взаимно полезни при подготовката на уроците. Разбира се от всичко това печелят учениците.
     Макар, че не съм начален учител, вашият форум  предизвиква интереса и вниманието ми не само с оригиналните ви идеи и творчески виждания. Определено мога да твърдя, че общност " Началното образование" прави успешен пробив в един дългогодишен и болезнен социален проблем, какъвто се явява проблема за авторитета на учителя. Правилата на вашия форум са най-яркия аргумент в подкрепа на тази моя теза, защото един от стълбовете върху които се крепи авторитета на учителя е взаимното уважение и общата съпричастност към решаването на актуалните проблеми на началното образование. Радвам се, на вашата упоритост и твърдост да отстоявате тази ваша позиция, защото без да сме наясно най-напред със себе си, без да изпитваме самоуважение и уважение към колегата си, трудно бихме могли да променим отношението на обществото към нашата професия.Както се казва в известната на всички поговорка :"Съдбата на давещия се е в собствените му ръце". Наистина съдбата на учителството в голяма степен е последица от ширещия се професионален нихилизъм, както и от взаимното неуважение и незачитане на авторитета и достойнството на нашия колега. Едва ли ще бъде интересно, ако правим някакъв анализ на причините за понижения социален статус на учителите, защото по този въпрос всеки един от нас разполага със собствена теория и сигурен съм, че каквото и да се каже, то ще бъде истина. По-важното за мен е, че за първи път на този форум се правят реални крачки към преодоляването на този проблем. 
     Скъпи колеги,
     Позволете ми да се намеся във вашия форум и да отворя рубрика на тема "за авторитета на съвременния учител". Предполагам някои от вас са участвали в първата пролетна конференция на тази тема във Варна, или са запознати с докладите , които надявам се, ще бъдат публикувани.

УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА И УСПЕХ НА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ НА ВЪНШНОТО ОЦЕНЯВАНЕ!

Неджат Кехайов