Благодаря, Точица!

Точица, сърдечно благодаря за оригиналния подарък!
Чета и препрочитам малкото философско четиво "Насилие и ненасилие". Честно казано при първия прочит не бях толкова очарована, колкото бяха очакванията ми. А те - очакванията, бяха за ценни съвети и напътствия, но конкретни.
Стигайки до тетрадката за философски закуски  започнах да се връщам до отделните теми, да ги препрочитам и пречупвам през моя поглед и през конкретната ситуация, в която са били моите ученици. Не че не съм го правила до сега, но сега си давам сметка, че на много въпроси от действителния живот отговорите наистина  липсват. И осъзнавам, че насилието , което се развихря от само себе си е типично човешко поведение, което ни кара да се страхуваме. Наистина, както споделят авторите, хората, които добре познават животните знаят кога те ще нападнат или не, могат да предвидят агресивните им реакции. Не е възможно, за съжаление, да се направят подобни предвиждания за хората.
Искам да споделя и още нещо, за което този път няма как да ни  помагате.
За мен тази книжчица е ценна. И още по-ценни ще бъдат препоръките, които се дават в края за задаване на въпроси и съвместно търсене на отговорите им с децата.
И ето още една огромна трудност, конкретно за мен /предполагам и за всички колеги/ - кога да стане това?
Времето на детето в училище е изцяло запълнено и ангажирано. Много често на учителя, за да успее да запознае децата с урока, да провери знанията им,  да провери тетрадките им, да подготвя тестове, да ги подготвя за външно оценяване,  да раздава закуски, да разрешава конфликти, да съветва, да възпитава, ....и поради още много ангажименти  вменявани от властимащите, не му  остава време и за нормалния човешки разговор, в който да разбере проблемите на детето и да намери думи да го подкрепи.
Но вие нямате вина за всичко това. Разсъждавайки по четивото и ценните съвети, просто споделям. Остава само да ни разбирате, че това което правят учителите не е малко.
Лично от мен - благодаря за поредния ви жест да ни бъдете полезна!
Благодаря и на фондация BNP PARIBAS  за благородната им кауза.