Ден за безопасен Интернет на 06.02.2007 година

България се представя в 1 час

От 11 до 12 часа на 6 февруари България може да покаже какво прави, за да бъде интернет безопасно място за децата.

Този един час е запазена територия за страната ни в международния ден на глобалната мрежа. Координатор на българското участие ще е Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).Денят ще бъде отбелязан с 4 инициативи: блогатон; състезание за училища; телевизионна реклама и онлайн списание. Мотото на уеббазирания маратон (блогатон) е "Да преминем границите". Той ще бъде открит от еврокомисар Вивиан Рединг, която е патрон на събитието. На всяка участваща държава ще бъде предоставено време, за да направи публикации.ДАИТС кани за участие всички организации, които чрез текст, картина или звук биха искали да разкажат какво правят, за да стане интернет едно по-безопасно място за децата.

Блогът ще остане отворен за коментари една седмица.За предстоящото честване два европейски проекта - "Инсейф" (Insafe) и "е-Туининг" (eTwinning), обединиха усилията си в организирането на конкурс, който съчетава образователната употреба на информационните и комуникационните технологии с увеличаване на информираността за възможностите и заплахите, свързани с ползването на интернет и мобилните телефони. Седем български училища са изразили желание да работят в международен екип по следните три теми: "е-Лично пространство" (e-privacy), "Нет-етикет" (netiquette) и "Силата на визията" (power of image). Участниците от Европейския съюз, Норвегия и Исландия ще работят през платформата на проекта eTwinning. Участниците в конкурса ще изразят своето отношение към личното пространство в мрежата, етикета на общуването в нея или използването на цифрови изображения. Форматът на информационния материал е по избор на участниците: плакат, листовка, мултимедийна презентация, уебсайт, разказ, обучителен семинар и др.

Наградният фонд за победителите в конкурса е 12 000 евро, разпределен в 4 категории: "е-Лично пространство" (e-privacy), "Нет-етикет" (netiquette) , "Силата на изображението" (power of image) и "Най-иновативен проект".

Училищата партньори ще имат възможност да публикуват своите разработки по обявените теми по време на Блогатон 2007. Същия ден ще бъде обявено при кого отиват четирите награди, които ще бъдат предоставени под формата на компютърно оборудване за училищата победители в конкурса.

Пълна информация за състезанието може да бъде намерена на адрес: www.saferinternet.org .

Международният ден за безопасен интернет за 2007 г. ще бъде отбелязан и с излъчване на телевизионна реклама. 26 национални центъра на мрежата INSAFE ще организират излъчването на клип за безопасността в интернет на 6 февруари 2007 г. България е поканена да даде своя принос към списването на онлайн списание на език по наш избор. Списанието ще е достъпно през сайта на www.saferinternet.org и ще съдържа съобщения за пресата и медиите, подробни статии, игри и викторини. Всички медии могат да публикуват по свой избор част от съдържанието на това списание без заплащане на авторско право на 6 февруари. България бе поканена за участие в Международния ден за безопасен интернет за първи път през 2005 г. През 2006 г. в честването се включиха 37 страни. То бе реализирано под формата на световен блогатон, който стартира сутринта на 7 февруари 2006 г. в Нова Зеландия, премина през Азия,Европа и приключи в Америка