Съобщение от МОМН относно онлайн обучение и квалификация по проект ИКТ в образованието и относно безплатния интернет

Днес го получих по имейла:

Уважаеми колеги,

Въпреки есенните матури и наближаващото начало на учебната година, се надявам, че заетостта ви не е причина да загубите връзка с нашия проект и тъй като наскоро получих нови въпроси относно евентуалното продължаване на инициативата за безплатен домашен интернет, изпращам актуална информация:

Нещата не са се променили особено през последните три месеца. Принципно, за да влезе темата за продължаването на проекта в есенния Комитет за наблюдение по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, който ще се проведе през месец ноември, от Управляващия орган (Министерството на труда и социалната политика) ни поискаха някакви реални доказателства, че проектът има за вас добавена стойност в областта на обучението и самоусъвършенстването и всеки включен учител е усвоил поне едно умение или квалификация онлайн.

Съответно, ако успеем да ги убедим, че имате преки обучителни ползи от безплатния интернет, те биха били склонни да включат този въпрос в дневния ред. Същевременно, ако не съумеем да ги убедим, е малко вероятно тази инициатива отново да излезе на дневен ред в следващите 12 месеца, тъй като просто стратегическите решения по програмата се взимат не по-често от 1-2 пъти годишно и едва ли в близко бъдеще ще можем да ги дискутираме пак.

Идеята, която дискутирахме в рамките на екипа за управление, е свързана с даване на възможност на всеки учител да придобие някакво умение онлайн, да изкара тестове и да защити онлайн сертификат, така че ако постигнем една разумна бройка успели учители (примерно в рамките на 20-25,000 души), то бихме имали доста силни позиции пред комитета. От друга страна, ако не постигнем нужната масовост, макар и да съм 100% убеден, че вие и досега сте ползвали интернет достъпа си основно за обучение и квалификация, се опасявам, че скептицизмът в Комитета ще надделее и въпросът просто няма да влезе в дневния ред.

Във връзка с гореизложеното, моля да имате предвид, че сме подготвили серия от курсове – по езици, по електронни социални умения, по работа с е-уроци, по презентационни умения и др. и ще опитаме в близките два месеца до ноември да създадем нужните условия, за да можете да изкарате курсовете и да получите споменатите сертификати.

Най-критичен е въпросът с езиците, тъй като обучението по тях изисква най-много време. Към настоящия момент имаме пълна готовност с курсовете по английски език и ако сега влезете в курса (с вашата парола в сайта internet.mon.bg/teachers - най-отгоре ще видите линка за интерактивните уроци по английски език) и подходите сериозно към програмите и предоставените материали, имате реална възможност да изкарате сертификат преди комитета през ноември. В сайта ще откриете инструкции как да постигнете това, а ако ви изникнат допълнителни питания, просто ни пишете.

Имайте предвид, че дори колегите с някакво начално ниво на владеене на езика, ще имат нужда от известно опресняване, а и във всички случаи ако не намерите време да влизате в сайта поне по 2-3 пъти седмично, просто няма смисъл да започвате. Тези, които владеят езика твърде добре и смятат да си спестят ученето и направо да се явяват на тестове могат да го направят, но няма да получат сертификат, тъй като за нас е важно да докажем каква част от квалификацията си сте добили сега, а не че просто някога сте учили английски, така че ще отчитаме и колко време сте прекарали в системата и колко уроци реално сте минали.

Съответно в оперативен порядък ще ви информираме и за останалите възможности за самообучение, но засега нямаме възможност да ви предоставим цялостен курс по друг език, а за електронните умения и останалите възможности за сертификати ще ви пратя подробна информация до седмица-две.

В момента целият ни ИКТ проект е временно замразен, тъй като ни текат три различни вида одит и голяма част от времето си прекарвам в непродуктивни дейности и спорове с одитори, но тъй като моята заетост не следва да се отрази на вас, смятам че възможностите, които се опитваме да ви предоставим, следва да се използват и е във взаимен интерес да подходите отговорно, целенасочено и последователно в усвояване на материала и повишаване на уменията си.

Не споделям позицията на Комитета, че ползата от интернет трябва тепърва да се доказва, но определено смятам, че не биха ни позволили да финансираме повторно учител, който до края на годината не усвои и докаже поне едно свое умение или квалификация онлайн.

Надявам се, че ще разберете посланието и трезво ще прецените силите и възможностите си да изкарате курсовете, като за начало определено бих насърчил всеки от вас поне по веднъж да влезе в системата и да види в какво се състоят те – за последния месец сме заложили известни подобрения, така че дори да сте влизали системата, си струва да пробвате отново.

Вярвам в смисъла на проекта ни, но вие трябва да докажете на другите дали съм прав. Надявам се и разчитам да оцените това, което сме ви предоставили и да ни дадете възможност да го подобрим, като ще разчитаме да получим вашата обратна връзка.

Засега поздрави и успешно начало на курсовете, желая весело изкарване на празниците и спорна нова учебна година.


Орлин Кузов – Директор ИКТ, МОМН


P.S. Има няколко десетки училища с все още неразплатени фактури за домашен интернет или неиздължени хонорари за ИКТ дейности – единствената причина да не сме приключили досега са постоянните одити от два месеца насам, но се надявам скоро всичко да приключи и се извинявам на колегите, които са разчитали да получат финансирането по-рано – просто далеч не винаги всичко зависи от нас.