ПРОЕКТ

СЪЮЗ НА МЛАДИТЕ ПСИХОЛОЗИ В БЪЛГАРИЯ
 



http://www.youtube.com/watch?v=DyRKjPfq4L8

ИГРИ за ФВС с  елементи от  спортното ориентиране

Игра „Пътни знаци”

(оригинален вариант)

    Децата са разделени на 2 отбора. Докато единият отбор играе на  „Дама”, „Сляпа баба” или на нещо друго, другият отбор подготвя „терена”.

    Подготовка на терена: Децата от първият отбор правят маршрут –  поставят стрелки с тебешир (ако не е възможно – оформят ги с клечки); до някои от стрелките написват да речем 5метра и рисуват писмо – това означава, че на 5м има скрито писмо под някой камък, листа или нещо друго; текста на писмото е до някое от децата – да изпее нещо, да подскочи 6 пъти, да каже стихче, може и цялата група да кляка няколко пъти и каквото ти хрумне (писмата са няколко, разположени по целия маршрут).

   След като теренът е подготвен, първият отбор играе на нещо, а вторият отбор тръгва по маршрута, като се ориентира по знаците и изпълнява зададените указания.

   На следващия ден или когато им се играе пак на тази игра, ролите на отборите се сменят.

Игра „Пътни знаци”

(с елементи от спортно ориентиране)

   Играе се както в първия вариант, но заедно с учителя. Децата предварително са запознати с по-основните топографски знаци. Необходими са топографски карти на района и бусоли (компаси). Бройката е ½ от   броя   на   децата.   Вземат  се  от  туристическото дружество.  Втори  учител  е  необходим,  за да  е  с децата от другия отбор.

   Разликата е тази, че при този вариант на играта учителят пита децата кои от срещаните обекти по маршрута намират отразени в топографските си картите (и обратно – посочва в картата изобразен обект, а те търсят действителния). Също така се работи и върху намирането на посоките: север, а след това юг и останалите изток и запад (последователността при запознаването с посоките е задължителна). Това става с помощтта на бусолата (компаса). При по-големите може да се работи и за „вземане на азимут” (с помощтта на бусолата се определя посоката на движение – в писмата може да пише: Тръгнете на 30 градуса на север; може да няма стрелка на земята, а да пише същото изречение и да се добави да речем: 10 м. и знака за писмо.

УСПЕХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Мариела  Геренска