"Бавната" търсачка

Нов вид интернет търсене ще отчита вкусовете и нагласите на потребителите

 

Хубавите неща стават бавно. Например намирането на апартамент под наем в определен район и за определена сума е много досадно начинание. Изисква преглеждане на много обяви ден след ден. В такъв момент стандартните интернет търсачки не могат да сторят нищо за нас. Yotify обаче може.

  Какво

 

 

Yotify е нещо много повече от ъпгрейд на познатите ни Google Alerts и Yahoo Alerts. Чрез тези функции големите търсачки откриват за нас новини по зададен критерий от собствената си база данни. Резултатите препращат на личната ни поща всеки ден. Просто и удобно.

По подобен начин Yotify ще търси бавно и ежедневно. Фокусът обаче не е върху новините, а е съвсем практичен - става дума предимно за пазаруване и услуги. Всъщност младата търсачка изобщо няма капацитет да "рови" из необятната информация в Google и Yahoo. Вместо това Yotify се съсредоточава върху много по-малки, но относително специализирани сайтове като eBay, Facebook, New York Times, определени блогове и т.н.

По този начин търсенето става специфично. Например можем да пуснем един т. нар. Scout (заявка) в eBay, че искаме да си купим велосипед на фирмата Scott от серията YZ1, който да струва не повече от 599 долара. Когато такава обява се появи, Yotify ще ни уведоми по мейла. Чрез "бавната търсачка" можем още да следим обяви за недвижими имоти, определени новини в множество медии, билети за концерти, блогове и дори кой какво е писал за самите нас из нета.

  

      Как

  

 Yotify използва технология за търсене, която е много по-различна от тази на Google и Yahoo. Вместо да се рови из множество сайтове, онлайн алгоритъмът позволява на партньорстки сайтове да споделят информацията си с потребителите. На практика това се осъществява като софтуер на Yotify се интегрира в дадена уебстраница. Очевидно тази технология е сигурна, разумна и работи добре, щом сериозни медии като Wall Street Journal и NY Times я ползват.

В алгоритъма за търсене на Yotify се забелязва една сериозна слабост. Ако потребителят не е наясно къде може да открие дадена информация, цялото упражнение се обезсмисля. Никой не продава велосипеди в сайта на Reuters например, нито пък финансовата криза се обсъжда в Shopping.com.

Рон Буганим, изпълнителен директор на компанията от Сан Франциско Branchnext, която е създала Yotify, обещава този проблем скоро да бъде решен и потребителят да бъде сериозно улеснен. Как ще стане точно това, Буганим засега не разкрива.

"Бавната търсачка" функционира от около месец и засега се справя учудващо добре - вече е събрала множество сериозни сайтове в партньорското си портфолио. Въпреки това бляскавото бъдеще на Yotify не е гарантирано - според Майк Боланд, онлайн мeдиен анализатор в The Kelsey Group, цитиран от MIT Technology Review, хората са свикнали да търсят с Google, Yahoo и Microsoft и да промениш този навик вече е много трудно. Много компании са опитвали и не са постигали успех.

 

 

 

  По-социално

 

 

   Рон Буганим не е притеснен от забележката на Боланд. И с основание, защото Yotify не е точно конкуренция на големите играчи в сектора. Новата търсачка ще залага на социалното и в този смисъл има много общо с доказали се на пазара проекти като Facebook и LinkedIn. Подобно на тях Yotify позволява да каниш приятели, да споделяш интереси и т.н. Възможно е и да задаваш въпроси на приятелите си в социалните мрежи.

"Искаме да създадем по-богато [интернет] преживяване", споделя Буганим пред MIT Technology Review. "Да разбереш нуждите и желанията на хората, както и тези на техните приятели, има огромен потенциал", добавя той. Това има резон както от финансова, така и от интернет гледна точка, защото проектът е изграден върху нагласите на потребителите за използване на мрежата - да споделят знанията си с други хора. Така поне се обяснява успехът на Wikipedia и социалните мрежи.

Засега Yotify може да ни помогне да намерим холната гарнитура, която искаме, и то на точната цена. Може също да ни показва всичк технологични новини, публикувани в дадени медии и блогове, и дори да помогне да си потърсим нова работа. Това не е малко, но не е и кой знае какво. В бъдеще обаче ползата от подобна полусоциална търсачка може да е огромна.

Има например хора, които дават мило и драго за хубава книга. Представете си как Yotify ви препоръчва "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли, защото вашите приятели я харесват или защото самият вие сте предложили някому романа на Глендън Суортаут "Благослови животните и децата". И двете книги между другото са великолепни. Перспективата е в бъдеще Yotify да може да препоръча и идеалния за нас блус концерт в Чикаго, иранския ресторант, който ще ни допадне в Делхи, или пък пиесата на Бродуей, за която сме мечтали цял живот.

Всичко това може би ще се случи, ако Yotify успее да се наложи. А това е доста вероятно, защото новата търсачка реално е добавка и улеснение към вече успешни проекти като Facebook или Wall Strеет Journal. Несъмнено това е умна стратегия.

 

 

 Източник: вестник "Капитал"