Съвети за пътешественици

9 съвета как да не приличате на турист, докато пътувате:

 

Съвет 1: Научете си домашното

 Разберете къде отивате и какви са местните обичаи. Да не се окаже, че сте се подготвили за грандиозен шопинг, и в същото време да разберете, че нито един магазин не работи заради национален празник , например.

  Съвет 2: Научете котировките и местната валута

За да не вадите калкулатора или телефона си , за да пресмятате всеки път колко ви струва нещо, просто запоменете една ориентировъчна цена.

Съвет 3: Запознайте се с околността

 Хубаво е и да имате карта на града, и да се постараете да запомните едно-две имена на улици в центъра. Със сигурност няма да е същото като наистина, но поне ще знаете какво да кажете на таксиметровия шофьор.
Говорейки за таксита, добре е да разучите маршрута си предварително и средните цени на услугата за града, в който отивате.

  Съвет 4: Научете езика

Разбира се, че от вас не се очаква да научите да водите свободен разговор, но фрази като :"Къде е тоалетната?", "Колко струва?" и "Къде се намира еди-какво-си?" са доста полезни в страни, където рядко се срещат англоговорящи.

  Съвет 5: Знайте кой може да ви помогне най-добре

Сигурно сте виждали оживени кръстовища и отчаяни туристи, разпънали огромни карти в ръце, които питат минувачите за посоката. За да си спестите срама от това, изберете някое тихо местенце, за предпочитане кафе или ресторант, дори и магазин.
Персоналът на някое заведение доста по-добре познава околността, и ще ви даде доста по-полезна информация за това накъде да поемете или как да стигнете до мястото , където искате, отколкото случайно преминаващи минувачи, които може и да са туристи като вас.

Съвет 6: Внимавайте с облеклото

Добре е да подберете внимателно облеклото си преди да тръгнете на път. Имайте предвид, че хавайката и бермудите в комбинация с турски гумени джапанки не се приема добре навсякъде , и рискувате дори да бъдете сочени с пръст.

Съвет 7: Внимавайте как се държите

Когато не сте си в България, е хубаво да не се държите все едно сте шеф на Витошка. Като гост трябва да спазвате някои важни правила, едното от които е да не вдигате тон срещу който и да е.
При инцидент с местен жител докато се разбере кой крив, кой прав, ще загубите голяма преднина, обяснявайки с ръце и смесица от руско-англо-български какво се е случило на все по-настръхващата и заплашително изглеждаща тълпа.
Бъдете сигурни, че имате достатъчно местна валута, за да не се окажете с пълен джоб евро на монети насред Белград и да умирате от глад, а нито един търговец или банка да не ви ги приема.
Пътуването в голяма група не е особено приятно, особено като стане дума за смяна на плановете. Въобще масовите екскурзии не са добра оферта, освен ако не искате да си комуникирате 24 часа с баби, дядовци и многодетни семейства с разглезени хлапета.

Съвет 8: Стойте настрана от утъпканите пътища

За да видите дадена страна от към истинската й същност, се отделете от обичайните туристически маршрути и пробвайте с нещо нестандартно.
Избягвайки натоварените дестинации, ще можете да си вземете и по-евтин самолетен билет, както и да намерите далеч по-евтин хотел. И вместо пак да обядвате в "Макдоналдс", рискувайте поне веднъж с местната кухня, можете да останете приятно очаровани.

Съвет 9: Потърсете помощ от местни

Ако имате някой познат в страната или познат на познат, е добре да се свържете с него и да поискате малко информация. Винаги е добре някой да ви насочи към по-добрите места.
Ще е добре да знаете и къде да отидете, за да се отнасят с вас като към местен, вместо да ви отрежат главата в някой иначе съвсем непретенциозно изглеждащ ресторант. Най-важното: подгответе се колкото може по-добре преди пътуване, защото, ако се държите като типичен турист, ще получите отношение като към такъв. А знаете какво се случва с типичните туристи в България, когато си хванат такси или отидат да обядват на неподходящо място.

  Е, приятни пътешествия!Cool