Meдийна грамотност

Медийна грамотност

 

        2008 г.. бе обявена за годината на медийната грамотност в Европейския съюз. Но замисляли ли сме се всъщност какво точно означава  „медийна грамотност”, в какво се изразява, дали ние сме медийно грамотни и ако не, как да се „ограмотим”?

      На първо място това включва  да познаваш възможностите на съвременния свят и да ги използваш рационално, без да изпитваш дискомфорт. Вместо да пишеш на ръка, е много по-лесно и бързо да използваш компютъра. Защо да губиш часове в чертаенето на сложни таблици, когато Excel-a е на една ръка разстояние? В началото може да ти се стори малко трудно използването на компютър, вместо стандартните лист и химикалка, но бързо се свиква. Ако трябва да свършиш някаква работа, като например направата на сайт или на блог, незнанието не е проблем – съществуват хиляди програми и обяснения как точно се прави дадено нещо. Безкрайно много са възможностите, който предлагат както компютрите, така и другите модерни технологии- ксерокс машините, факсовете и др.Те са направени именно за това- да улесняват живота ни, да вършим работата си по-бързо и качествено. Ето защо в днешния съвременен, динамичен свят използването им е повече от препоръчително, даже може да се каже задължително.По този начин по-бързо ще се осъществи преходът на човечеството към информационно общество. По-бързо ще достигнем до етапа на перфектно прилагане на информационните и комуникационни технологии. Ние самите ще достигнем по-ускорено нашето личностно развитие.

         Безспорно компютрите са едно от най-великите изобретения не само на 20 в., но и изобщо в световната история. Но още по-голям връх в човешкото развитие, това е влизането в употреба на Интернет. Интернет – прозорецът към света. Всичко е в краката ни. Информация относно всичко, което ни интересува; една отворена енциклопедия. Благодарение на него имаме достъп до всякакви неща, можем да бъдем осведемени във всяка една минута за събитията по света. Освен богата информация във всички области, Интернет ни дава и безброй възможности за забавление – игри, филми и т.н. Именно изпозването на тези модерни инструменти, които мрежата ни предоставя, е друг аспект от медийната грамотност. Но най-голямото преимущество на Интернет, е, че той ни свързва със света, с всички, все едно дали те се намират на 20 или на 200 000 км от нас. Можем да чуем гласа, да видим лицата на познати или приятели, все едно колко далече са те от нас в момента. Интернет скъсява дистанцията, прави общуването достъпно и приятно. Ето това е една от най-важните характеристики на медийната грамотност – да участваме в свързващия свят. По този начин ние се чувстваме социализирани, модерни, адекватни. „Участието” в свързващия свят ни прави пълноценни, развиващи се личности.

       Има и други аспекти, които ни разкриват що е то медийна грамотност. Начинът, по който правим прочит на един вестник, или по който гледаме телевизия също показват доколко сме медийно ограмотени. Да вникваш в нещата, да се мъчиш да ги разбереш такива каквито са, да ги анализираш – това безспорно е белег, че си както духовно, така и технологично образован индивид. Ако ти пишеш статия във вестник, или представяш новините по телевизията (примерно), трябва да го правиш по такъв начин, че и най-неукият да разбере за какво говориш и какво точно имаш предвид. Само ако това стане имаш основания да се наричаш медийно грамотен човек.

     Медийната грамотност е неминуема част от живота ни, от прехода ни към бъдещето.Колкото повече държим на нея, колкото по-голяма част заема тя от всекидневието ни, толкова по-бързо ще осъщестим нашето човешко и личностно израстване.