Да стегнем кейсовете

И ето, след няколко дена (2) и аз отпрашвам на Запад. Въобще, настъпи сезона, когато всеки тръгва на път за някъде.

От една страна не можеш просто да вземеш любимите дискове, особено ако пътуваш с други хора. От друга – по добре е сам да се погрижиш за музиката, защото рискуваш да слушаш с часове някакви стари касетки от типа на Жълта книжка или Естрадни хитове, които ще убият цялото преживяване.

Ето какъв е моя опит с груповото пътуване с кола. Забелязала съм например, че когато пътуваш е по-добре за пътниците и за шофьора да се слуша спокойна, но ритмична музика. Спокойна, за да не се изнервя никой; ритмична, за да не се отпуска прекалено шофьора. По-добре е, да не са някакви хитове, защото ако всички знят текста и шофьорът ще почне да си припява..., което го разсейва. Плюс това, когато се разпееш искаш и музиката да е по силна, и въобще всички се ентусиазират, което не е добре, ако ви предстои още дълъг път. Ако си офроуд или в слабо натоварен участък, ако много имате желание може да се пуснат по-познати парчета, но пък те твърде много отвличат вниманието от попътните природни картини. Естествено, всичко зависи от личния избор. Но съм пробвала различни варианти и наистина се оказва, че макар и непозната, музиката която отговаря на следните критерии, има най-добър ефект – спокойна, ритмична, с ограничен текст.

Ретрото е изключително подходящо. (Имам предвид ретрото като категория, а не Мишо Шамара от ерата на Гумени Глави). Рядко се намира човек, на когото ретрото да му е скучно. Плюс това всички знаят поне припева. Още по-добри са колекциите от типа на Буда Бар и Кафе дел Мар. Даже са перфектни за случая. Някак те държи буден, не те изморява и те кара да зяпаш през прозореца. Удобни са и саундтраците, защото са достатъчно познати и без текст. Имам предвид саундтраци от типа на Властелина на пръстените. В никакъв случай не пробвайте саундтрака на Боен Клуб! Или подобни. Резултът е ужасен. Класическите композитори от 19-20 век също стават според мен, но рано или късно някой ще се оплаче. Същото важи и за джаза...

Май за това се сещам само. Ако някой има опит - да споделя. И най-важното. Моля опитните в бригадите да дадат някой съвет как се стягат кейсове за четири месеца напред :)