Софтуер на ума

Преди няколко години бях попаднала на книгата на Михаил Минков "Защо сме различни". От там научих за теорията на професор Хеерт Хофстеде за петте измерения на националните култури, която намирам за много логична и обоснована.

В продължение на няколко години проф. Хофстеде провежда изследване сред множество хора от 50 държави в цял свят, класифицирайки техните ценности на национално ниво. В резултат създава модел, който се състои от пет измерения, които диференцират различните национални култури:

Разстояние до властта -  степента, до която по-невлиятелните членове на организации и институции (като семейството) приемат и очакват, че властта е разпределена неравномерно. То представлява степента на социално неравенство (повече срещу по-малко), но дефинирана от долу, не от горе. Предполага, че нивото на социално неравенство е подкрепено от последователите, толкова колкото и от водачите. Силата и неравенството да фундаментални факти във всяко общество и всеки с международен опит е наясно, че "всички общества са неравномерни, но някои са по-неравномерни от други.

Индивидуализъм - от една страна, срещу своята противоположност колективизмът - това е степента, до която индивидите са интегрирани в групи. Индивидуализмът определя общества, в които връзките между индивидите са слаби: всеки трябва да се грижи само за себе си и най-близките си роднини; Колективизмът определя общества, в които хората от рождението си са част от сплотени, задружни групи, често разширени семейства (с чичовци, лели, баби и дядовци), които предпазват човека през целия му живот в замяна на абсолютна лоялност. Думата "колективизъм" в този смисъл няма политическо значение: отнася се до групата, не до държавата. Отново, темата засегната от това измерение е фундаментална и се отнася до всички общества в света.

Мъжественост срещу обратното - женственост - се отнася до разпределението на ролите между половете и е фундаментално измерение за всяко общество. Изследванията разкриват, че (а) женските ценности се различават по-малко между обществата, от колкото мъжките ценности; (б) мъжките ценности в различните държави съдържат различни измерения - от изключителна самоувереност и конкуренция, максимално различаващи се от женските ценности от една страна, до скромност и загриженост и много подобни на женските ценности от друга.

Мъжественост определя общества, в които емоционалните роли на половете са ясно разграничени: мъжете трябва да са твърди, властни и фокусирани върху материални успехи, жените се предполага да са скромни, нежни и загрижени за качеството на живота. Женствеността определя общества, в които емоционалните роли на половете съвпадат: и мъжете, и жените могат да са скромни, нежни и загрижени за качеството на живот.

Мъжествената умствена нагласа води до политически избори в полза на ориентирано към действията общество, симпатия към силните и награди за умения. Женствената ментална нагласа води до богато общество, съчувствие към слабите и помощ за нуждаещите се.

Избягване на несигурността - това измерение се занимава с поносимостта на обществото към несигурността и неопределеността. То дефинира до каква степен членовете на една култура се чувстват комфортно или некомфортно в неструктурирани ситуации. Неструктурирани са ситуации, които са нови, непознати, изнедадващи, различни от обикновеното. Хора в общества със силно избягване на несигурността са програмирани да чувстват, че “Всичко различно е опасно”. Хора в толериращи несигурността общества са програмирани да смятат, че “Всичко различно е интересно”.
Обществата със силно избягване на несигурността се опитват да намалят риска от неструктурирани ситуации  чрез стриктни закони и правила, мерки за сигурност и безопасност, във философски и религиозен план вярват в съществуването на абсолютната истина, по-емоционални са и са мотивирани от вътрешно неспокойствие. Хората в общества с поносимост на несигурността  са по-толерантни към мнения, различни от общоприетите; те се опитват да налагат колкото може по-малко правила, във философски и религиозен аспект позволяват на множество идеи и течения да съществуват едновременно. Хората от тези общества са по-флегматични  и съзерцателни, без да се очаква да изразяват открито емоциите си.

Дългосрочна ориентация - срещу краткосрочна ориентация: това пето измерение е открито сравнително скоро при изследване сред студенти от 23 държави, изполвайки въпросник съставен от китайски учени. Може да се твърди, че то се отнася до Добродетелите, незавсимо от Истината. Ценностите свързани с дългосрочната ориенатция са пестеливост и постоянство, докато ценностите свързани с краткосрочната ориентация са зачитане на традицията, изпълнение на обществените задължения и защитаване на честта.

Повече - тук