The Prestige

Отдавна не ми се беше случвало да бъда така впечатлена от някой филм. Той е от типа филми, които най-много обичам - а именно - който те държи в напрежение и те оставя в неведение почти до самия край, а накрая си казваш - гениално! Неслучайно режисьор на филма е Кристофър Нолън - режисьор на Мементо, и предполагам, няма да сгреша, ако кажа, че ако ви харесва Мементо, ще харесате и Престиж.

Филмът разказва за двама илюзионисти - Робърт Енджиър (Хю Джакмън) и Алфред Бордън (Крисчън Бейл), чието съперничество прераства в опасна битка за доказване на собственото превъзходство над другия. В стремежа си за това всеки от тях се опитва да разкрие тайните на другия и да направи най-великия фокус. В същото време се оказва, че те не се поколебават да жертват много неща, включително собственият си престиж.

Кътър - наставник на илюзионистите, който е изигран във филма от великолепният британски актьор Майкъл Кейн, обяснява по следния начин структурата на всяко магическо представление, част от което е престижът:
"Всеки страхотен магически трик се състои от три действия. Първото действие е наречено залог: илюзионистът ви показва нещо обикновено, но, разбира се... то най-вероятно не е. Второто действие е наречено "обрат". "Магьосникът" кара неговото обикновено нещо да направи нещо необикновено. В този момент, ако вие се опитате да разкриете загадката ... няма да успеете. Затова има и трето действие, наречено "престиж". Това е най-заплетената част, изпълнена с обрати, в която нечий живот е поставен на риск, а зрителите са шокирани от нещо, което не са виждали никога дотогава".

Филмът е изпълнен много прецизно - и като визия (действието се развива в края на 19 век в Лондон), и като сценарий, и като последователност от събития. Всъщност е цяло удоволствие да следиш развитието на действието и да навързваш едно след друго на пръв поглед несвързани неща.

Слагам и трейлъра на филма, но всъщност той може да ви покаже твърде малко от същността на самия филм. Филмът трябва да се гледа. И гледайте внимателно :)