Как да посадим дръвче

Източник - www.gorichka.bg

Кога се засаждат дървета?


Съветваме те да го направиш в периода между ноември и март, но си избери ден, в който земята със сигурност не е замръзнала. През зимните месеци дърветата почти не растат. Ако си се спрял на широколистен вид, изчакай падането на листата (тогава спира вегетацията). Иглолистните трябва да са с бала (почва около корена) и така могат да се засаждат по всяко време. Все пак помни, че най-благоприятно за прихващане е по-хладното и дъждовно време.

Бъди особено внимателен с младите фиданки. Докато растат, те имат нужда от много вода. Затова ти препоръчваме да не се захващаш с това лятото.
Добре е да знаеш, че израсналите вече дървета имат добре укрепнала коренна система, с която използват вода и хранителни вещества от почвата в много по-голяма площ. Новопосадените нямат такива завидни корени, защото окончанията им се нараняват при засаждането.


Какви дървета да изберем?

Избери местните видове, типични за региона. Те най-добре ще виреят на съответния регионален климат. А ако идеята е да се засади цяла гора, те са най-близки до характерната дива природа и ще осигурят най-подходящия хабитат за нея и животните.

За засаждане в градска среда, препоръчваме ти височина над 2,50 м с дебелина на стъблото над 6 см за широколистно дръвче и височина минимум 1,20 м за иглолистните.

Фиданки се продават в разсадници. Списък на най-близките разсадници ще намериш тук.


Как да ги засадим?

Намери една яка лопата, без нея си за никъде. Ще ти трябва и кофа (по-надолу ще разбереш защо). И не забравяй ръкавиците, някоя друга връхна дреха и гумени ботуши, защото ще се накаляш.

Изкопай дупки с достатъчна големина, за да се разположат корените без напрежение. Това означава няколко сантиметра по-дълги и дълбоки от дължината и широчината на корена на твоето дръвче (стандартните размери са 80/80/80). Дълбочината на засаждане трябва да стигне над “кореновата шийка на растението” (за нея ще се ориентираш по следите от почва на стъблото).

Не забравяй, че иглолистните видове задължително се вадят с бала пръст, за да не се оголва кореновата система. При засаждането им балата не се нарушава, а след това растението се укрепва (връзва се към три колчета), за да стои изправено.

За широколистните дървета имаш право на избор в разсадниците – предлагат ги с гол корен и с бала пръст. При втория вариант просто следвай инструкциите от горния абзац (само укрепването става с дървен кол, който се забива в дупката преди зариването). Сега, когато дървото е с гол корен, е много важно да го пазиш влажен и увит чак до момента на засаждането. В случая ти трябва плодна пръст около корените. Дървеният кол ще крепи дръвчето през първите му три години на новото място.

След като приключиш с всичко около засаждането, затъпчи пръстта около дръвчето така че то да остане там дори и след опита на някое щуро хлапе да го изтръгне.
Не забравяй да полееш с 20 – 50 литра вода новозасаденото дърво. Ако решението ти да посадиш дръвче не е еднократна PR-акция, ще се наложи да го навестяваш от време на време , защото без периодично поливане на дървото, не е сигурно дали ще оцелее.


На какво разстояние да засаждаме дърветата?

Разстоянието между дърветата зависи от големината на короната и от композицията, която искаш да направиш. Минималното разстояние между широколистните е 5-6 м, а между иглолистните - 2,5-3 м. Иначе, оставяме те сам да насочиш творческия си потенциал във вярната посока.


Как да се грижим за дърветата след засаждането?


Преди да вземеш окончателното си решение дали да се захванеш с всичко това, да те предупредим: засаждането е една много малка част от грижата, от която се нуждае едно дърво.
Иска се и редовно поливане – това е най-сигурната гаранция за оцеляването му.
Ще се налага и окопаване през първите три години (те са нещо като първите седем при човека). Това осигурява “аериране” на кореновата система (освежаваш го с глътка кислород) и предпазва от плевелна растителност.
Добре е да сложиш и мулч (смесица от тор със слама или борови корички) около корените, с което ще предотвратиш поникване на семена на плевели и ще намалиш изпарението на влагата.