Въоръжен с картечен пистолет заплашва граждани в Национален парк Рила по време на законна проверка

Въоръжен мъж с картечен пистолет заплаши 20 човека около 16 часа в неделя, 27 юли, в района на хижа „Рилски езера” с думите: "Лягайте на земята, че ще ви утрепя, 7 години съм лежал в затвора, още ще лежа, но ще ви избия".

Нападението е извършено по време на съвместна проверка на рейнджъри от Национален парк Рила, граждани и представители на коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България”, „Граждани за Рила” и асоциация “Франция-Рила” за спазването на законовата забрана за движение на моторни превозни средства в Национален парк Рила. Събраните доказателства ще бъдат предадени за съставяне на наказателни постановления. Мъжът се опитал да сгази с джипа си (рег. номер КН 3574 АС) момиче, заснемащо движението му, а по-късно и да й вземе камерата. Нападателят е бил задържан от полицията, по-късно е освободен. Предполага се, че той контролира извозването с коне на багажи към Седемте Рилски езера и вероятно е свързан с подземния свят в Дупница.

Разказът на очевидците:

"Вече към края на акцията част от гражданите (20) се бяха качили на х. Рилски езера, където продължавахме на снимане номерата на МПС и да водим протокол. Около 16.00 се зададе джип, чийто номер ние също снимахме с камера. Този път обаче джипът се насочи към камерата и се опита да сгази момичето, което снимаше. После слезе разгневен се опита насила да вземе камерата от момичето с мотива, че не може да снима в неговата къща. Твърдеше, че той има разрешително за превозване на хора, но не го носи. Ние обяснихме, че снимаме абсолютно всички МПС в НП без водачите и после НП ще направи справка кои автомобили имат разрешение, така че за него, ако наистина има разрешение, няма да има никакви последствия. В един момент колата, която явно не беше паркирал добре в бързината, за да преследва момичето и да й вземе камерата, тръгна по надолнището. Това още повече го разневи - отиде да я спре и после се върна много по-обезумял, взе голямо оръжие от колата си и каза "ей сега вече ви утрепах". Насочи автомата към групата, каза, че 7 години е лежал в затвора, от кръв не се плаши и че не му пука дали ще убие яре или нас, ако ще още да лежи в затвора. Заповядваше ни да залегнем веднага, опря пистолета в слепоочието на един от присъстващите. Напрежението беше допълнително усилвано от мъж, който се представи за брат му, който обясняваше, да не ядосваме шофьора, защото вече не знаел какво ще се случи. Шофьорът ни каза, че там на езерата е друга държава и там те командват, законите не важат. Ние се обадихме на полицията, бяхме свързани с РПУ Самоков, които не знаеха към кой да ни прехвърлят. По-късно се обадихме и на рейнджърите на Парка и помолихме да ни посрещнат и съдействат - чак след тяхното обаждане полицията беше задействана и дойде на местопрестъплението, след може би 2 часа забавяне. Човекът, който заплашваше живота ни, беше в крайна сметка задържан от полицията, бяха ни взети пълни показания за случая. Според нас нападателят до толкова не можеше да контролира себе си, че не се въздържа да извади вероятно незаконно притежавано оръжие пред множество хора-свидетели, при реална опасност просто да натисне спусъка."

„Действията на този мъж представляват престъпления срещу живота и здравето на личността и той ще бъде съден“, заявиха част от свидетелите, дали показания в полицията по повод на инцидента. „Не може всякакви мутри да продължават да си позволяват да твърдят, че Седемте рилски езера са друга държава, в която те командват и там законите не важат.”

http://forthenature.org/news/452