До Виена и обратно

Изтъркано заглавие, но пък максимално описва пътуването - за първи път пътувах с кола извън България и усетих пътя с цялата му сила :) Всъщност крайната цел беше концерта на AC/DC, но аз като човек, който обожава да пътува  се възползвах веднага от случая да видя Виена.

Тръгнахме рано сутринта. Моят приятел не беше особено въодушевен, че трябваше да стане в 3 ч. през нощта, но мен ме топлеше едничката мисъл, че след известно количество километри ще съм на напълно различно място и ще изпитам нови емоции и вълнения. Така че от моя страна място за оплакване нямаше, пък и за щастие на мен не ми се падаше тежката задача на шофьор.

Преди да влезем във Виена посетихме Парндорф - там е раят на аутлетите. Или иначе казано - цари шопинг мания. Пристигнахме близо час и нещо преди края на работното време на магазините и направихме най-бързото възможно пазаруване. Мисля, че накрая всеки беше доволен :) В хотела  пристигнахме късния следобяд. Презаредихме батериите и се втурнахме да разглеждаме града. Вече беше станало късно, така че просто вечеряхме в някакво заведение. Моят приятел си мечтаеше да опита ребърцата още от София, а за мой късмет те се оказаха страшно вкусни. Даже и сега като си помисля, се облизвам :)

Още преди да тръгнем много искахме да разгледаме двореца Шонбрун. Всъщност въобще и не предполагахме какви красоти ни очакваха там. Неусетно прекарахме няколко часа (немалко) в разглеждане на двореца, градините му, зоологическата градина и въобще всичко около него, а той е с огромни размери. Порадвахме се на градина, която ми се видя като райска (тези малко дръвчета всъщност са лимонени и портокалови):

 

 

 Времето беше слънчево, а аз имах щастието да съм на едно прекрасно място с един още по-прекрасен човек.

 

 Най-хубавата част там се оказа зоологическата градина. Бях чувала, че е страхотна. Порадвах се на императорските пингвини, на тюлените, на пандата, на коалата, на розовото фламинго и на много други животинки, които ме накараха да се вълнувам като дете...

 Особено ме впечатли, че в зоологическата градина някои животни, които не са опасни за хората, бяха отделени в малки къщички, където хората можеха да влизат и да станат част от техния свят. Беше като в джунгла - озоваваш се на едно място, обграден от растителност, а около теб прелитат пеперуди и се чуват папагали... Вълшебно!

Успях да разгледам и Пратера. Не знам защо бях предубедена и мислех, че няма да ми хареса - може би защото преди да замина бях чела различни мнения по форуми. Но Пратерът се оказа страхотно място!!! Особено е красиво там вечерта - всичко свети в различни цветове. И е толкова голямо с толкова много забавления... Много се забавлявах в къщата на ужасите.

 Всъщност не беше толкова страшно, колкото очаквах, но аз през цялото време бях в очакване нещо да изкочи и да ми изкара акъла, и това се оказа по-притеснително :) Най-забавното в тази къща беше, когато се озовахме в една стая и седнахме на нещо като пейка. След което тази огромна пейка почна да се върти като гондола нагоре-надолу, а после влязохме в асансьор, който мислех, че просто ще ни свали долу, но той изведнъж почна да се тресе и накрая светлината вътре изгасна :)

Имаше много атракции, но аз не можах да се кача на всичките. Въпреки че беше доста стресиращо, се повозих на такова влакче:

 Добре че не беше много дълго, защото на моменти си мислех, че ще изхвърча или че сърцето ми ще спре от вълнение :)

След всичко, на което успях да се кача, накрая разбира се ми стана лошо :) Сигурно съм позеленяла (след едно качване на едни уж обикновени колички, които се въртят уж съвсем бавно...) и съм станала ужасно некомуникативна. Друг път ще знам да внимавам и да не подценявам нищо :)

За щастие връщането на поръчката ми се размина и аз с нетърпение отидох да си видя слънчицето, което вече беше излязло от концерта на стадиона. Мдам, този концерт беше едно огромно мероприятие, на което бяха присъствали повече от 85 000 души! Всички бяха много доволни и почти без глас и сили.

Като се замисля, много се радвам, че на официалния сайт на AC/DC първо обявиха концерта във Виена, а после в Белград, защото ако беше обратното, нямаше да имам възможността да се порадвам на това страхотно място.

Като всеки пътуващ извън България, събрах някои впечатления за хората там и хората в страната ни. Това, което забелязах беше, че там караха доста по-културно и възпитано от тук. Тук дори и аз не се сдържам да свирна на някой от останалите участници в пътното движение, докато там някак си нямаше такива негативни емоции. Хората си караха нормално и спокойно. В метрото всички хора, които питахме за посоката и мястото, бяха любезни. Е, не беше идеално чисто, но там е пълно с туристи. Със сигурност дворците им са невероятно красиви и поддържани и има още прекрасни места, които не видяхме. Остана надеждата за следващ тур :)