ЧЕТИВО ЗА УПРАВЛЯВАЩИ или КОЙ И ЗАЩО НЯМА МОТИВАЦИЯ...

I.       Защо управляващите нямат мотивация да осъществят истински реформи в образованието ?

 Забележка: С долунаписаното не поставям под общ знаменател всички управляващи, тъй като и измежду тях има  кадърни хора, както и не съдя никого. Има кой да го направи… Приемето го като моите лични размисли на глас, с които не ангажирам никого.

1. Липса на компетентност !
       ( Министър-председател без трудов стаж и без да e ръководил бюджет дори на семейство се разпорежда с бюджета на цяла държава. Ха-ха! Когато преди много години прочетох "Япония като за Япония“ силно ме впечатли факта, че за да се издигне някой  до най-високото стъпало в дадена фирма тръгва от най-ниското стъпало, напр. от "момче в асансьора” и преминава през почти всички длъжности, за да бъде добре запознат (а и уважаван) със спецификата и компетентностите, които изискват. Въпрос: Кога министър Вълчев е влизал с дневник в клас? )

2. Липса на воля !
      
(Естествено! Техните деца учат в чужбина. Пък и за какво им е образован и интелигентен народ, който трудно се манипулира, управлява и държи в подчинение. По-добре е да “налеем “ щедро в силовите министерства. С полицейщина се държи в подчинение непослушен народ, а с окупаторски мисии в чужбина ( Ирак, Афганистан, Босна ) се слугува на чужди интереси. Действията на управляващите можем да определим само с една фраза: “След мен и потоп!“

3. Липса на диалог !
      
(Имам предвид диалог с учители, родители, ученици пък и цялото общество, което има интерес (за разлика от управляващите ) в България образованието отново да бъде на едно от първите места в света, за да бъде и държавата ни просперираща. За сметка на това се инсценира абсолютен контрол на системата – постоянно валят всевъзможни справки (напр. за отсъствия на ученици и учители) без последващи адекватни мерки. По никакъв начин не се търси отговорност (финансова) на родителите за неприсъствието на техните деца, а за всичко виновен е отново учителя !

4. Липса на морал – и като убеждения и като действия !
        
( Тук коментарът мисля, че е излишен. Едва ли могат да изброят дори 10-те божи заповеди, пък какво остава да ги спазват. За библията, в която е събрана житейската мъдрост от всички векове знаят само, че е черна на цвят .)

5. Генетична непринадлежност към българския народ!
      
(Димитър Сергеевич Станишев, Ахмед Доган, Симеон Сакскобурготски и т.н.= кръгове от приятелски фирми, АД-та, бордове, офшорки, застрахователни дружества, изсечени гори, незаконно върнати “царски имоти”, разпродажба на българските земи, връзки с престъпния свят и участие в незаконен бизнес, престъпни приватизационни сделки и т.н. )

6.Пълна заслепеност и самозабрава поради много власт и много пари!       
    Демокрация ли, бедни ми народе?! По-варварски комунистически тоталитаризъм не сме виждали и по времето на Тодор Живков! )

7.  Липса на отговорност за престъпното си управление !
      
( Хитлер беше осъден от целия свят за геноцид срещу еврейския народ, а кой ще осъди “нашите“ политици за геноцида срещу българския народ? )

II. Защо учениците нямат мотивация за учене ? ( И защо обществото ни продължава да се профанизира? )

1. Тотална икономическа, политическа, духовна и морална криза в цялото общество (естествено и в образованието, като част от цялата система ). В криза е и основната градивна клетка на това общество – семейството. А оттам следва липсата на добро семейно възпитание в християнските ценности и добродетели, колкото и старомодно да звучи. (Пък и за  пример би трябвало да служат тези, които са на върха на обществената йерархия. За жалост повечето от тях могат да бъдат пример единствено за безскрупулност, арогантност, лицемерие, некомпетентност, безчовечност и т.н.)

2. Ялови учебни програми и реформи.
       ( И тук коментарът е излишен. )

3. Скъпи учебници в многобройни варианти, изпълнени с усложнена теория (написани от университетски преподаватели, които са поласкали егото си “на големи светила” ) и които тотално отвращават учениците. Съвсем друг е въпросът, че болшинството от тях нямат финансова възможност да си ги закупят. (Да живее хазарта -освободен от ДДС! Долу книгите, учебниците и лекарствата – на вас ви се пада ДДС!) С умиление си спомням моите учебници (като ученичка в математическа гимназия ) – бяха достъпно и разбираемо написани. И не се сменяха и преиздаваха всяка година. Щом има единни образователни стандарти би трябвало и учебникът да е един.( за предмет и клас )Явно апетитите и в този бизнес са големи - на чий гръб обаче? На ваш гръб скъпи ученици и родители, и на наш – вашите учители ! А за онези отгоре са печалбите и яките комисионни.

4.  Прекалено много теми с нови знания, а малко часове за упражнения.
          Кому е нужен толкова много фактологичен материал? По-важно е да научим нашите ученици да мислят, анализират, разсъждават и творят! Не желаем да се превръщат в роботи, които пасивно възпроизвеждат информация! И тук ще цитирам една мисъл (приписва се на Сократ ) :

      “ Ученикът не е съд, който да напълниш, а факел, който да разпалиш! “ 

5.  Пародия на  на материална  база в повечето училища.

      (Грохнали чинове, маси, столове и шкафове от преди 50 години – руини). В такава атмосфера можеш  да изпаднеш или в  депресия или в агресия – според типа нервна система . 15 -16 градуса през зимата в класните стаи, вкочанени от студ ръце и крака на ученици и учители, навлечени с фанели, палта, ръкавици и ушанки, които заедно трябва да превземат светлите висини на знанието. (Горивото се пести, тъй като постоянно не достигат средства.) Апропо - за каква мотивация става въпрос? А сега да сменим картинката! В министерства и парламент климатиците работят на 6 . “Нашите народни избраници, приятно разсъблечени по ризки, с леко разхлабени вратовръзки сериозно дебатират по народните дела и проблеми. Допълнителен комфорт и настроение внасят огромните полилеи, виснали като коледни елхи от таваните. Всяка година се отделят десетки милиони за обновяване на автомобилния парк, а “старите амортизирани вече коли” се изкупуват на безценица за лични нужди. Всяка година се отделят десетки милиони и за офис мебели и оборудване, за нова компютърна техника и софтуер. (виж проектобюджета за 2008 и прогнозните средства за 2009 и 2010 г.) И сега ще се отклоня малко от темата, но като разглеждах подробно проектобюджета за 2008 г. се натъкнах на доста потресаващи неща. Ето и едно от тях. Разглеждайки бюджета на външно министерство, след всичките графи за разходи за заплати, командировки, облекло, други придобивки, квалификации, пълно преустройство и оборудване на консулските служби според шенгенските изисквания, снабдяване с биометрично оборудване и инсталиране на нова версия за визов контрол - та попаднах на една графа, озаглавена  “Оказване на помощ на изпаднали в беда български граждани в чужбина“. Може би очаквате там да стои “от кумова срама“ все пак поне някаква скромна сумичка, но не – там стои една кръгла 0 и за базисната 2007 и за 2008 година. Грижа за човека! Няма що! Само, че знаем и кой е човека !

6.  Тотално обезправяване на българския учител, който може да бъде обруган и охулен от всеки и за всичко. Всеки е “ безкрайно компетентен”, що се отнася до  естеството на работата на учителя и на воля сипе съвети и хули. Учителят няма право да отстрани от час невъзпитан и разглезен ученик (а в днешно време бог дал такива и то доста), който пречи на нормалното провеждане на часа. Съгласно правилника за вътрешния ред такъв ученик може да бъде наказан, но това се брои за дребно провинение, да не кажа никакво. Пък и да сте чули за изключен ученик, дори и за по тежки провинения. А да сте чули за ученик, повтарящ класа? Нищо, че в горен курс е пълно с неграмотни ученици, които пишат овца (уфсъ) с четири правописни грешки и не знаят таблицата за умножение. Как ли са преминали тези ученици? Защо ли се питам как! Лично министърът се погрижи, като освен сесиите по закон през последните години (за две съм сигурна ) пусна заповед за извънредна октомврийска сесия. (Той си пада по реверансите към родители. Пък и защо да не се направи на добрия щедър  министър!)

      Май се поувлякох. Списъкът може да бъде продължен както от мен, така и от всеки един от  Вас СКЪПИ КОЛЕГИ !

        Всички ВИЕ, които въпреки всичко (горенаписано) и въпреки всички, които ни обругават все още намирате сили и воля, за да останете в професията (може би забелязахте, че и дума не отворих за мизерното и срамно ниско заплащане на благородния ни и не лек труд), защото имате морал и чувство за обществен дълг, защото милеете за българското образование (за разлика от управляващите), защото носите възрожденски пламък в душите си – моля ВИ не унивайте ! Нашата сила е силата на духа ! Истината рано или късно побеждава!