И моята позиция...

Възможно е постингът ми да се стори на някого „след дъжд качулка”, а на други - опит отново да се наруши настаналото относително спокойствие в блога ( целта ми не е такава), но искам да изкажа позицията си във връзка с разразилата се доскорошна "война" ( и то сега когато нещата се поуталожиха)... Предварително искам да кажа, че не съм призовавана от никого ( визирам Светев, който е в списъка ми с приятели и беше обвиняван, незнайно защо и за това)От Светев ( и то единствено от него) получих само поздравление за Коледа...и съответно отвърнах. А, дори и да беше така, не виждам нищо престъпно и унизително някой да ме помоли да си изкажа мнението...( не го считам за настройване срещу някого). Това, което ще напиша е плод на собствената ми съвест и това, как аз виждам нещата... (никой не ме е молил или призовавал за нищо). Не ме интересуват никакви въображаеми лагери и разделения... Харесвам много от пишещите тук ( не споделям мнението на други), но всички приемам с техните слабости (странности), без да е необходимо да са в някакви декларирани списъци...Някои чета с удоволствие и интерес ( други не...тогава чета леко по диагонал...или не чета...) .И това, че в случая ще защитя Светев не означава, че смятам за противници, всички които скочиха върху него ( по простата причина,  че там има блогери, които наистина харесвам как пишат, независимо дали са, или не са от някакъв си списък с приятели или пък чужд "лагер") ...А, ако някои ( от разделящите се на лагери)  сметнат, че съм от някакъв "противников отбор"... си е техен проблем...Нито разделям блогерите на лагери, нито се причислявам към такива...Ще го направя по съвест... И ще започна с баналната реплика „ Никой не е идеален” ( включително и аз ), но винаги май по-лесно съзираме и сме по-нетолерантни към недостатъците и някои постъпки на другите, отколкото към собствените...и по-лесно критикуваме другите, отколкото себе си...и търсим вината у другите...     

          И преди да изкажа мнението си за „случаят Светев” ( превърна се в такъв...не го казвам  подигравателно), с риск още повече да ядосам някого, искам да изкажа съжаление и за напускането(освен на Светев) и на  do100qn, който също имаше цветно и интелигентно присъствие ( независимо от грубия му и вулгарен тон понякога ), като в тази връзка съм отправяла остри реплики на несъгласие към него...

Какво е обидата...и как я възприемам аз... Ами просто не се обиждам ( т.е. да го изживявам като вътрешно състояние на душата и духа...) , като разбира се се старая по възможност и да не предизвиквам обиди ( като това не е с цената на угодничество).

Откъде мисля, че се появява най-вече чувството на болка от обида ( макар, че обиждащият може и изобщо да не е имал такава цел...просто има и по-тънкообидни хора...и май наистина по-често човек се обижда от истината... )... Ако това се случи на четири очи едва ли ще е толкова болезнено...но когато е направено публично...този, който се е обидил се чувства унизен и длъжен да отговори подобаващо...И така се завърта спиралата и нещата още повече се усложняват и се затъва в почти безпочвени и безмислени спорове ( и даже войни с някакви си лагери)... Ако са отправили към мен някакви реплики( и по-груби), които ( като първа моя реакция )не  ми се нравят особено...си казвам – ако и аз отговоря с грубост ( независимо дали основателно или не) какво ще постигна...най-много да ме засипят с още грубости...  Така, че не може да ме обиди никой, ако аз самата (вътрешно) не позволя това да се случи...  Не мисля, че беше наложително да се махат постове на Светев...Бил обиждал ( чрез тях) учителското съсловие...( от което всъщност съм и аз) Трябва да кажа, че не съм се обидила ни най-малко...Във всяка професия има и достойни и недостойни...и от това не могат да се правят генерални изводи за цялата гилдия...Ако на някой му доставя удоволствие нека си ги прави... Който се чувства по-добре, като си мисли пък, че всичко е розово също нека да го прави. Никога нещата не са само черни, или само бели... Май нямаме нищо против да чуем за корумпирани лекари, съдии, полицаи, политици...и т.н....стига обаче да не са от собствената ни професия...Ако трябва някой да се обижда...то това би трябвало да не са точно добрите учители ( а смятам, че в блога има достатъчно такива...)Ако някой разваля имиджа на учителите( и за съжаление ще става още по-лош), една от причините  е, защото все по-малко качествени кадри ще постъпват в тази професия ( знаем причините за това)...а разбираемо е защо те ще стават все по-малко и в другите професии ( просто ще минават през учителя...) На кого му е нужен образован народ... Ако някой се чувства добре ( уважаван от ученици, родители...и т.н. )не виждам причина да се засяга от името на цялото съсловие...И ако си пишем само розови неща и си заравяме главите в пясъка...това не означава, че нещата просто не се случват ( и хубави и лоши)... И така, искам да кажа, че съжалявам за напускането и на Светев, и на do100qn, (които макар и с груб изказ понякога) имаха позиция и интелигентно присъствие в блога...Съжалявам и за  и много други напуснали...( някои по-отдавна, други по-скоро).

        Красотата на общуването (според мен) се състои именно в различните индивидуалности и изказаните различни позиции по различни въпроси...Ако всички мислехме еднакво и бяхме еднакви по темперамент, едва ли щеше да има какво да си кажем...Така, че  всяко присъствие тук ми е интересно( независимо дали имаме обща гледна точка и дали мненията ни се различават...), защото „си сверявам часовника”, пък и нали уж в спора би трябвало да се роди истината... Не бих казала на никого „отивай си”...Едва ли ако на някого, който да речем се е отнесъл с грубост (а може и да е предизвикана) се отговори добронамерено би продължил по същия начин...И всички знаем, че по-грубите обиди не са в началото, т.е. някой е отговорил (почти) по същия начин и се е стигнало до злостните нападки...И тогава можем да си зададем въпроса, по какво се различава той от обиждащия...( или ще отговорим като децата”ама той пръв започна...” И да обобщя...уважавам правото на всеки на мнение  и не мисля, че трябва да се отнема...Ако някой се изказва грубо и нетолерантно (изключвам откровени цинизми)...мисля, че това си е за лично негова сметка...няма нужда да се налива вода в мелницата му... Не мисля, че щеше да се стигне дотук ако не бяха махани постинги... Крайно време е да осъзнаем, че всички сме най-напред човешки същества...със своите достойнства, но и слабости и грешки..., а  след това учители, лекари, прогамисти, шофьори, чистачи и т.н...Нека тук да бъдем хора и да зачитаме правото на мнение на всеки, колкото и да не ни харесва понякога...:-)

          А, сега спокойно можете да си го „изкарате” на мен...и да ме причислите към каквито си искате”лагери”...:-)) Няма да се обидя на никого...Аз се изказах по съвест и в случая защитих Светев, но не защото е от „списъка”ми с приятели...Изказах собствената си позиция. ( която не натрапвам на никого)  Простете, ако съм ви досадила с писанията си...:-) Ако не смятате за необходимо, можете и да не ме коментирате...пак няма да се обидя ( не държа на това...още по-малко обръщам внимание на плюсове и минуси, за да направя собствена преценка, дали нещо ми харесва или не...). :-))