Родители срещу задължителното училище за 4-годишни деца

Здравейте,

вчера бях на едне среща в парламента, на която присъстваха представители на различни родителски организации - около 12 човека - както и депутатите Веселин Методиев и Ваньо Шарков. Целта на срещата беше да се обсъдят възможните действия, чрез които да се отмени задължителното образование от 4-годишна възраст. Аргументите за това искане са, както можете да си представите: да не се ограничавеа развитието на децата с по-инициативни родители, които могат ад предложат нещо по-добро; да не се нарушават правата на родителите на избор; оспори се обосноваността на твърдението, че по-ранното тръгване на училище ще доведе до по-малко отпадане на ученици; и други.

Стигнахме до извода, че единственият път за постигане на целта е медиен натиск. Проектозаконът е на ГЕРБ, автори на идеята са г-жа Фандъкова и г-жа Дамянова, които живеят с вътрешната убеденост, че са свършили нещо изключително добро, така че излагане на контра-аргументи няма да помогне.

Медийният натиск започва от днес. В 11:00 в сградата на БТА би трябвало да се е провела конференция, на която е представено отворено писмо до президента, премиера, министрите на образованието, председателите на парламента и на образователната комисия към парламента, в което е представено искането да отпадне задължителното училище за 4-годишните и са изложени доводите за това. Аз си позволих да подпиша това писмо от името на Новото Образование, тъй като духът на писмото съвпада напълно с нашите виждания.

Поздрави.