0 0 гласа

Коронавирус, обикновен грип или пневмония?

 

 

Как разберем дали сме заразени с коронавирус, а не обикновен грип или бактериална пневмония?

Симптомите на коронавирусът за съжаление са същите като на грипа, което го прави трудноразличим от последния. Ако имате подозрения, че сте се заразили с грип, то съществува реална вероятност това да е коронавирус. Но няма нужда от паника. За да се разбере трябва да се направи проба за COVID-19. При съмнения за заразяване с коронавирус, особено ако сте били в контакт с човек наскоро върнал се от някои от огнищата на COVID-19 по света, задължително трябва да се обадите на вашия лекуващ лекар.

Ако забележите...

- Висока температура;
- Втрисане;
- Кашлица;
- Задух, трудно дишане;
- Болки в мускулите

...това биха могли да са симптоми както на обикновен грип така и на коронавирус.


Преди да потеглите към личния лекар с идеята да ви вземат проба за коронавирус, уверете се, че имате симптоми на грип, а не на настинка. ДКЦ-тата са претрупани с потенциално заразни пациенти и са чудесно място да хванете вирус, ако вече не сте го направили. 

 
ВАЖНО: Ако проявявате симптомите на грип или коронавирус, иле сте бил в контакт с човек, който е пътувал до район с огнище на COVID-19, непременно уведомете лекуващия ви лекар.

Грипните вируси покосяват най-вече възрастните хора, имунокомпрометираните и хората с предшестващи състояния, които обикновено са по-податливи на респираторни заболявания и на простудни вируси. Така че случаят с коронавирусът не е по-различен от това, което сме виждали с предишните грипни вируси.

Може ли да е обикновена пневмония?

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Този тип инфекцията причинява възпаление на алвеолите на белите доброве и напълването им с течност или гной. Пневмонията затруднява приема на кислорода, който вдишвае, а симптомите й могат да варират от леки до тежки.

Симптомите на пневмонията включват кашлица, висока температура, втрисане и затруднено дишане



Как се разпространява пневмонията?

Най-често пневмония се разпространява чрез кашлица, кихане, при допир със заразен човек и дори дишане.  Може да се прихване и чрез допир с хора, които дори не проявяват никакви симптоми на болестта.

Съществуват редица фактори, които влияят на сериозността на протичането на пневмония, като например типа на бактерията, причиняваща белодробната инфекция, възрастта на болния и общото състояние на организма. Най-застрашени са бебета и малки деца, хората над 65 години и тези с други здравословни проблеми.


При съмнения за пневмония не чакайте, а посете лекуващия ви лекар!