Какво представлява микоплазмата, причината за епидемията от детска пневмония в Китай?




С нарастването броя на случаите на пневмония сред децата в Китай, за някои ситуацията започна да напомня на първите дни на COVID-19, въпреки че повечето експерти уверяват, че това не е началото на нова пандемия.

Въпреки че има няколко възможни причини, включително обикновени сезонни вируси и бактерии като микоплазма и резистентност към антибиотици, не са докладвани необичайни патогени.

С наскорошните ни спомени с избухването на COVID-19 от Ухан, Китай, не е изненадващо, че някои са загрижени за значителен скок в хоспитализациите поради случаи на пневмония сред деца в Китай.

Експертите обаче казват, че това вероятно не е възможна пандемия, а по-скоро резултат от няколко предсказуеми, но не притеснителни фактора.

Това е първата зима в Китай без защита срещу COVID-19 от 2020 г. насам. „Китайските здравни власти съобщиха, че текущите числа, които наблюдават, не са по-големи от пика през последния студен сезон преди COVID -19 пандемията",  съобщава СЗО в Китай.

Някои хора твърдят, че нарастването на наблюдаваните случаи на пневмония се дължи на „имунитетен дълг“, идеята, че децата не са били изложени на обичайните детски инфекции по време на локдауните и получават тези инфекции сега със закъснение, тъй като не са се сблъскали с тези бактерии и вируси за изграждане на имунитет към тях.

Не е задължително обаче сега да инфекциите да са по-тежки. Статия, публикувана в The Lancet Infectious DiseasesTrusted Source през януари 2023 г., се опитва да определи количествено мащаба на имунитета при случаи на респираторен синцитиален вирус, който причинява често срещани детски респираторни инфекции.


Ходеща пневмония


Често срещаният щам на пневмония, Mycoplasma pneumoniae, който в момента е широко разпространен, е „ходеща пневмония“, която обикновено не е животозастрашаваща и може да се лекува с антибиотици.


Какво е микоплазмена пневмония?

„Неотдавнашният скок на случаите на пневмония сред децата в Китай е тревожна тенденция“, според педиатъра д-р Даниел Ганджиан, „тъй като доведе до пренаселеност в болниците и напрегнати здравни ресурси.“

„Важно е обаче да се отбележи, че това не е ново явление; Подобни пикове на случаите на пневмония сред децата имаше и през предишни зими“, напомни той.

Д-р Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина, също успокоява, че няма много причини за тревога.

„Мисля, че комуникацията между китайските органи за обществено здравеопазване и Световната здравна организация изясниха, че те не са открили отличителна нова вирусна причина за това, а не набор от вирусни и един бактериален патогени са причините“, споделя той пред Medical News.