Когато си взимате морско свинче

Как да се подготвите за новия домашен любимец?
- Преди да се сдобиете с морското свинче си купете ( направете ) терариум от стъкло с минимална височина 40см. , ширина 35 см. и дължина 50см. Това е за един брой животно. А ето и мойте размери за 4-5 животни: дължина 90см, ширина 50см и височина 50см. Необходима е височина 40-50 см, за да не се наложи да почиствате около терариума от стърготини и други неща, тъй като морското свинче бяга много атлетично, скача, рие и т.н.
- Решете кое от трите вида морско свинче ще закупите : - “Розетка”, “Гладкокосместо”, “Ангорско” или хибрид между някои от тези породи. Всички са добри, но с различна цена и външен вид.
- Прочетете колкото може повече литература за свинчетата преди самата покупка.
- Никога не купувайте заедно мъжко и женско морско свинче, т.е. на една и съща възраст. Първо си вземете мъжкото, а след това и женското, но последното до деветия месец не трябва да се пуска при мъжкото.

Ако искате да имате повече морски свинчета трябва да знаете следното:
- Това са животни, които живеят в стадо и имат водач, който обикновено е мъжкият. Но ако няма такъв, замества го най-едрата женска.
- Ако отглеждате два мъжки екземпляра – те ще се бият. Ако не искате те да се бият, разликата във възрастта им трябва да е 4 месеца, или единият да е едър, а другият – слаб. Защото те търсят надмощие, и щом го намерят се спокояват.
- Ако заедно съжителстват два женски индивида, проблемите са малко по-големи, в случай че има бременно животно. Бременната женска търси собствена територия и смята всички за натрапници. Тогава става сложно. Тъкмо в тези проблеми се крие очарованието от отглеждането на повече морски свинчета.
Моето мнение е, че отгледаното в самота морско свинче, не може да се сравнява с това, което е живяло в стадо. За това не препоръчвам да се гледа едно животно.

За характера, поведението и предимствата на морското свинче
- Те не хапят с хищен умисъл (Мен са ме хапали, когато им подавам трева, хранейки ги те настървено налитат на храната, но кожата на китката ми е попила мирисът на трева и често се случва някое свинче да ме гризне лакомо. Казвам “гризне” в буквалния смисъл, защото е невъзможно да ви ухапе до кръв или да ви остави белег.).
- Дращят само, когато ги хванете. В смисъл, за един кратък миг задните им крака увисват във въздуха, а поради факта, че са земни животни, те се опитват да намерят почва под краката си, и ако ръцете ви са голи е възможно да ви одраскат леко. За да не се случи това, просто сложете ръка под задните крака на свинчето или го поставете на някаква основа - да не е във въздуха.
- Имат дълъг живот - живеят между 6 и 16 години, но зависи от това, как сте се грижили за животното си.
- Активни са от 6.00 до 24.00 часа. Тук искам да кажа, че активността им зависи от храненето. Ако морското ви свинче постоянно има храна, то няма да се движи, а само ще яде и ще лежи. Нека погладува малко. Уверявам ви, че така ще имате бодро и пъргаво животно – 12 часа в денонощието. Само вечерно време 20.00-22.00 часа му оставете повече храна, за да не ви събуди още в 6.30 часа сутринта, със своето гладно писукане или свирукане.

Опитомяване
Да приемем, че сте си купили животно на 1-2 месеца и го отглеждате само. Опитомяването може да стане и когато съжителстват две животни заедно, без значение пола им. Но да говорим за едно морско свинче. Най-простото е да го гушкате винаги, когато ви се иска. Давайте му, обаче някакъв плод или зеленчук за да знае, че не му мислите злото. Отначало животното ви ще бяга от ръката, която иска да го хване. Но това не бива да ви притеснява. Хванете го, гушкайте го, дайте му лакомство (зеленчук). Спре ли да яде – погалете го и му поговорете тихо. Постепенно то ще свикне с тези процедури и даже ще преспи в скута ви.
От моите 13 морски свинчета, засега само едно е опитомено, мъжко е, не бяга от ръката ми, даже я бута и издава характерни за мъжките звуци. По- лесно се опитомяват мъжките, отколкото женските индивиди, поради коренно различните характери.

Автор: Стамен Стаменов, www.zoomania.org
Фотограф: Л. Аргиров

 източник - www.zadecata.com

Добавка от мен - ако взимате свинчо от магазин, внимавайте да не е болничък. Трябва да е с чисти уши, очи и анус - никаква слуз. Възможно е и да вземете бременно женско свинче, тъй като в магазините продавачите често бъркат пола. За да определите дали свинчето е мъжкоили женско,трябва да го хванете и леко да го натиснете около слабините - ако се появи пенис, държите момченце, ако не -имате момиче.