Уроци за бъдещия татко

Уроци за бъдещ татко
Катерина Кирилова

Опознайте по-добре собствения си баща. Какво изпитвате, когато мислите за баща си – радост от хубавите общи спомени или болезнени чувства?
Предстои ви да станете татко, затова е добре да знаете, че преживяванията в детството оставят траен отпечатък върху целия живот. Човек е склонен да постъпва според моделите на родителите си, дори и съзнателно да не го иска. Докато очаквате детето си, опитайте се да изясните отношението си към своя баща, да се освободите от евентуалните негативни емоции. Дайте и на него възможност да защити позициите си.
Ако сте израснали без баща, имате неповторимия шанс да бъдете таткото, за който сте мечтали. Помислете какво би разказвало детето ви за вас след 20 години. Положително ще се отървете от някои грешни илюзии.

Отворете сърцето си
Трябва да сте наясно дали сте готов да поемете отговорност пред детето си. То има нужда от баща, който не се оплаква непрекъснато от голямата си заетост и не отклонява всички задължения вкъщи. Обикновено мъжете не си дават сметка, че бащинството започва още със зачеването. Често се чувстват объркани, понякога дори се смятат жертва от неочакваното забременяване на партньорката си.
Предпазването от забременяване е грижа не само на нежния пол. Редно е и Адам да има отношение към този проблем, за да не се изненада неприятно от последствието.

Бъдете съпричастен
Бащинството е едно от най-големите предизвикателства в живота на мъжа. Не бъдете само пасивен очевидец на промените в тялото и в психиката на любимата си. Вие можете много да й помогнете – да отхвърля връхлитащите я страхове и безпокойства, напълно нормални за състоянието й. Колкото и да сте отдаден на кариерата си, най-късно през второто тримесечие отделете време да се запознаете с най-важното, което предстои. Ако присъствате на курс за подготовка за раждането или поне на няколко занимания, ще намерите отговор на интересуващите ви въпроси.

Планирайте бъдещето
Очакването на детето поражда размисъл по много въпроси – за финансовото състояние, за професионалното развитие, за бъдещия живот. Не е зле да споделяте с бременната си половинка представите си за бъдещето на детето. Започнете с периода веднага след раждането – кой какви задължения ще поеме, колко отпуск ще вземе, какви средства ще са нужни на първо време и пр. Появата на дете се отразява различно и в отношенията между партньорите, което не бива да се подценява.

Наистина ли искате да присъствате на раждането?!
У нас все още в малко родилни клиники има практика партньорът да присъства на раждането. Световният опит обаче показва, че престоят в родилната зала за повечето мъже е сериозно изпитание за психиката и за патриархалното им възпитание. Освен че никак не могат да облекчат бъдещата майка, често самите те имат нужда от помощ. Затова обмислете трезво и без излишни емоции готов ли сте да понесете гледката и да слушате стоновете на любимата. Помислете и за по-изпълним вариант – да влезете в родилната зала с раждащата, но да излезете, ако се окаже, че присъствието ви там е прекалено натоварващо и стресиращо за вас.

Време и за мъжки приятелства
След като бебето дойде, бъдещият татко никак не е сигурен, че ще се справи с новите си задължения. Иска му се обаче да се справи със собствени сили. Ако сте сред тези бащи, по-добре ще е да се посъветвате с мъже с опит и да не се отказвате от личното си време. И вие имате право да сте изморен, ядосан или притеснен. Контактите с мъже в подобно положение биха ви помогнали.

Подгответе се за татко
Повечето мъже поемат единствено традиционните функции по издръжката на детето и живота у дома. Срещата им с детето е вечер, само за минути, преди то да е заспало. Тези татковци не знаят от какво се лишават – пропускат да усетят вкуса на истинското бащинство. Тяхната съпричастност е да изпълняват само поръчаното от партньорката си.
Не се примирявайте с поддържащата си роля! Така се лишавате от много радост. А и близостта ви до бебето е от огромно значение за правилното му развитие.

Създайте връзка с бебето
Подготовката за бъдещото родителство не протича с еднакво темпо при мъжа и при жената. Скоро след двете черти на теста жената усеща и първите сигнали на Новия живот. А партньорът обикновено се задоволява само с факта, че предстои да стане баща.
Използвайте всяка възможност да скъсите заложената от природата дистанция до бебето си. Говорете му през корема на любимата, пейте му песнички (не е нужно да сте Хосе Карерас...).
По-късно, когато видите образа на наследника си на ехографска снимка, с гордост ще осъзнаете, че това е вашето бебе. Опитвайте се да долавяте с ръце движенията му през корема на майката, а след раждането често го вземайте на ръце, за да създавате уникалната връзка помежду ви. От това има нужда не само бебето – чувствата, които изпитвате в този момент, ще ви помогнат да осъзнаете по-добре собствените си емоции.

Озаптете егоизма си
Ясно е, че трудно ще живеете в пълна хармония и със себе си. Искате да имате повече време за детето и семейството, но никак не ви се ще да забавяте стремглавото си изкачване в професионалната йерархия. Ще се успокоите ли, ако ви напомним, че не сте единствен – много млади бащи са в подобно положение и постоянно се разкъсват, преодолявайки вътрешно и външно съпротивление. Никога обаче не забравяйте, че детето има нужда от двама родители. Ако бащата няма активна положителна роля в живота му, това не остава без последствия за бъдещото му развитие.

Поддържайте искрата
Най-хубавото, което можете да направите за детето си, е да му подарите родители, които се обичат. За много двойки първите дни след появата на бебето са изпълнени само със стрес и всички грижи са насочени към новороденото. Бащите може и да ревнуват или да се чувстват пренебрегнати, докато майките и чрез кърменето още повече циментират връзката си с бебето.
Разговаряйте с половинката си, ако ви тормозят подобни настроения. В този период общуването помежду ви е особено важно. Не се отчайвайте, ако сексът вече не е привлекателен за любимата ви – хормоналната пренастройка, кърменето, раждането не са секс стимули. Приемете първите месеци като извънредно положение, краят на което със сигурност ще настъпи скоро... Това обаче зависи и от вас.


 

източник - списание "9 месеца"