Столчета за кола - наръчник -3 част

Седалки за по-големи деца

Седалките за по-големи деца не са със собствени каишки, а ползват коланите на колата. Детето ви трябва да остане възможно най-дълго в предно поставено столче, докато му разрешите да седи в седалка за по-голямо дете. Ако някоя от следните точки е изпълнена, то детето ви е готово за седалка за по-голямо:
  • 1. Достига максималната височина или тегло за предно обърнато столче (тези мерки са различни за всяка марка и са описани в инструкциите).
  • 2.Рамената му са над закопчалките на каишките.
  • 3. Ушите му достигат върха на столчето.
Седалките за големи деца са така проектирани,че коланите на задните седалки през корема и рамената да минават правилно.Това означава,че обиколният колан минава през бедрата на детето, а горният колан минава по диагонал през гръдния кош и рамото.Правилното дакрепване на коланите предпазва стомаха,гръбначния стълб и главата от нараняване в случай на катастрофа.На пазара (съмнявам се за българския, бел. прев.) се предлагат два вида - с облегалка и без облегалка.Детето трябва да бъде возено в такава седалка, докато порасне достатъчно, за да му стават коланите правилно без нея.

източник: AAP
превод: Михаела Едрева

част 1 - обратно поставени  столчета
част 2 - предно поставени столчета

П.С. Извинения за закъснението специално за Павлина,която очакваше статията преди няколко дни!!!