За детската безопасност на улицата!

Почнала-непочнала шофьорския курс и вече се стресирам от уличното движение. Тази публикация не е статия, не е и съвет...Просто споделям впечетление и ми се иска да обърна внимание на този въпрос, а в последствие ще потърся повече информация, законови положения и как те трябва да бъдат приложени на практика.
Ужасявянето ми възникна, когато слушах две девойки от теорията как коментират къде трябва да седи детето и каква била тая глупост, че в чужбина ги возели да 10 години в столчета, кви били тия столчета.Потресох се. Всъщност,може би няма какво толкова да се стряскам, може би е нормално 18-19-20 годишни момичета да не се интересуват от децата и да не знаят къде и как трябва да бъдат возени, но...Все пак, дори и след 10 години, те ще бъдат майки..и може би отново няма да обърнат внимание.
Та в чужбина децата до 10 годишна възраст задължително се возят на задната седалка , в специално столче - подобно на бебшкото, но с по-големи размери. Бебетата са задължително в кошчета.По-големите деца не се мотаят из колата, както правят повечето българчета (което и аз съм правила!!!), а са седнали спокойно и са завързани с колани. Коланите спасяват живота!Според мен детето от малко трябва да свикне да стои с колан отзад.Знам, че е трудно 5-6 годишна дете да стои мирно на дълъг път, но...Животът му и здравето му са по-важни от всякакви мърдания в колата. А и нешофиращият родител винаги може да стои с него отзад (ако не са две деца) и да ссе забавляват заедно.
Освен на безопасността в колата, важна е тази и когато детето е пешеходец.Блъсването от кола , може да е с много тежки последици.Всчки си казваме, че на нашето дете няма да му се случи, но на моето семейство се случи и братовчед ми все още е с много тежки последици от блъсване :( От пияни шофьори никой не може да ги спаси, но трябва да направим каквото зависи от нас. Всеки човек от обществото трябва да осъзнае ролята си във възпитанието на децата. Защото на пътя децата ни не гледат само нас, гледат как пресичат какчки,батковци, лелки и чичковци. А голяма част от тях определено не го правят правилно, рискувайки живота си. Аз винаги съм се старала да пресичам правилно,точно заради това, защото може би ще бъда нечий пример. За това много ви моля, пресичайте правилно и когато водите със себе си децата си, и когато сте сами.Ако детенцето е достатъчно голямо, можете да му обръщате внимание, ако видите неправилно пресичащ човек и да му обясните къде е грешката.
А за мен като бъдещ шофьор и бъдеща майка остава само да се надявам,че културата на българина по отношение на безопасността по улицата , ще се повиши. Защото и без това нацията ни се топи.Няма смисъл да убиваме децата си по невнимание. Само дето само с постове нищо няма да направя...:)