Да възпитаваш момченце

в 10 въпроса с отговори :)

1. Момченцата по-енергични ли са от момичетата?

Нека не забравяме,че и момчетата и момичетата са различни.Като жени ние не знаем какво изпитва мъжкото тяло и често прехвърляме собствените си емощии към детето. Какво да правим? Да разберем,че момчето има около 30% повече мускулна маса от момичето.Той е по-силен и тялото му го подтиква към повече действие.Момчетата имат повече червени кръвни телца, следователно имат нужда от повече движение.Тестостеронът ги кара да се движат повече.За вас остава да канализирате енергията му към по-спокойно занимание или тренирането на спорт.

2. Kак да му даряваме нежност?

Обгърнете го с любов.Вие сте първата любов на вашия син. Също така вие сте неговият първи модел за жена.Каква отговорност! За да порасне и стане щастлив възрастен, той трябва да получи от вас топлина и сигурност, нежност.През първите си години вашето бебе - без значение от кой пол, има нужда от милувки и целувки.Вие трябва да се адаптирате към неговите нужди, защото около 6 годинки той ще предпочита да рита топка с татко, от колкото да се гушка в прегръдките ви,Повечето родители се притесняват,че гушкайки сина си,ще го направят мекушав, но това не е вярно.Също така уважавайте личното му пространство - ако не иска прегръдки, съобразете се.Чукайте на вратата, когато искате да влезете в неговата стая и т.н.

3. Как се развива мъжкият и женският мозък?

Много изследвания доказват, че мъжкият и женският мозък се развиват по различен начин.
Двете полукълба комуникират помежду си повече при момичетата.Резултатът е,че те повече анализират и си задават повече въпроси. ДЯсното полукълбо при момчетата е по-богато на вътрешни връзки, което обяснява това,че са по-добри математици и се ориентират по-добре в пространството. Двата района , отговарящи за езиците , са 20%-30 % по-големи в момичетата, за това те проговарят по-бързо от момчетата. За това момчетата трябва да бъдат стимулирани да проговорят, като им се говори повече и им се разказват повече истории.

4. Момчетата са по-слаби от момичетата?

Доказано е. Според едно английско изследване, нежният пол не е този, който ние мислим. При мъжкия ембрион има по-голяма вероятност за усложнения и смърт, от колкото при женския. Момченцата се разболяват по-често, според изследването "The fragile male", публикувано в The British Medical Journal.
Тази физическа слабост е придружена и от психическа такава.2/3 от консултациите при детските психиатри са на момчета, при тях процентът на самоубийствата е много по-висок от този при момичетата. Изводът е, че момченцата не са малки мъже, а им е нужно време да пораснат.

5. По същия начин ли се грижим за едно момче, както за момиче?

Отговорът е не. Обществените норми налагат нашето поведение спрямо пола на детето. Подсъзнателно сме придобили идеи за поведението на момичето или момчето. В едно изследване е доказано, че когато плаче момиченце, сме склонни да мислим,че е тъжно, а когато плаче момченце - че е ядосано. Освен това родителите са по-склонни да разговарят с момиченцето и да го прегръщат повече, докато държат по по-различен начин момчето в прегръдка и са по-склонни да го оставят да се претовари физически. По-лесно даваме колички на момченцата и кукли на момиченцата. Нашето подсъзнание влияе силно върху жестовете и поведението ни спрямо пола на децата.

6.Защо момченцата проговарят по-късно от момиченцата?

Виновен е мозъкът. Нашият разполага с около 30 % допълнителни връзки, посветени на езика, от колкото мъжкият.Освен това нашите хормони стимулират врзъките между двете полукълба.Следователно момчетата си задават по-малко въпроси и са по-малко надарени в езиците. Как да помогнем на сина си да се изразява по-лесно?
Говорете му!
Окуражавайте го да изразява чувствата си.
РАзказвайте му истории.
Слушайте го.
Окуражавайте го да получава това,което иска, чрез разговор, а не чрез сила.

7. Kак да не възпитаме малък мачо?

Момченцата и момиченцата не се отглеждат по един и същи начин. Обикновено се въхищаваме на женската красота и мъжката сила. Но да окуражавате смелостта му не значи да отгледате мачо. Нека синът ви ви помага в някои домакински задължения, научете го да уважава жените и нека баща му му покаже как един модерен мъж възприема отговорностите си.

8. Защо момченцата се бият?

Момчетата са по-войнствени. Това се дължи на тестостерона, наречен още хормон на агресивността. Неслучайно някои коне се кастрират, за да бъдат по-спокойни. В случай на конфликт момченцата са по-склонни да използват юмруци и това е нещо, което трябва да се научат да контролират.

9. Kак да отлгедате сина си сама?

ДА отгледате сама момченце не е лесна мисия, но не забравяйте,че например и Бил Клинтън, и Том Круз, са израснали без бащите си. И опитайто да избегнете следните грешки:

Не правете от сина си мъжа в къщата. Той е дете и не е негова работа да ви успокоява и подкрепя.
Не прехвърляйте своя начин на мислене и реакции върху неговите - мъжете и жените са различни в това отношение.
Синът ви не ви принадлежи.
Заобиколете го с мъже - чичовци, приятели. Той има нужда да се идентифицира с мъже, да общува с тях.
Интересувайте се от неговата вселена - спорт, коли, която е далечна от вашата.
Сложете някакви граници, от които той има нужда и не забравяйте,че не е толккова драматично, ако синът ви ви се сърди 1-2 пъти на ден.

10. Какво е значението на бащата във възпитанието на сина?

Бащата е от огромна важност за момчето. Той е неговият модел. Ето някои нужди на момчето спрямо баща му.

Момченцето обича физическите контакти като боричкане, гъделичкане.
Обича да приключенства с баща си - вижда го голям и силен.
Обича да го слуша как разказва за живота си, да знае какво бащата прави.
Обича да се учи на всичко с баща си - футбол, готвене, компютър.Оценява всеки жест на внимание.
Трябва да получи положителна представа за баща си.

Източник: http://www.aufeminin.com/maternite/elevergarcon/elevergarcon1.asp