Добре облечена със скромен бюджет

Добре облечена със скромен бюджет

Възможно ли е? Да, ако знаете правилата.
Повечето жени у нас едва ли могат да си позволят да се обличат от скъпите бутици. Какво да направите, ако вие сте една от тях, но ви се иска да изглеждате добре и стилно облечена? Може ли наистина да имате най-доброто от двата свята – качествени дрехи на ниски цени? Отговорът категорично е: “Да!”. Прочетете какво е необходимо да знаете, за да имате “скъп” вид за малко пари.
Определете си бюджет
Сигурно имате месечен бюджет за храна, телефон, ток и т.н. Когато става въпрос за дрехи, да установите граници за разходите си е не по-малко важно, но въпреки това, вероятно много по-лесно нарушавате собствените си правила. Как да спрете? Определете бюджета си за месечните разходи и от средствата, които ви останат, създайте “спестовна сметка за дрехи”. Придържайте се към фиксираната сума и не си позволявайте да харчите повече от това, което сте преценила, че може да си позволите. Очакванията, че другия месец ще компенсирате, като не си купите нищо, никога не се сбъдват.
Дрехи за настоящето
Да купувате дрехи не е само въпрос на това от къде купувате, а как купувате. Едно от основните правила, за да сте облечена добре със скромен бюджет, е да си купувате дрехи, които ще носите сега, а не “някога”. Ако сте бременна, не купувайте дрехи за след няколко месеца, когато смятате, че те ще ви стават. Ако сте понапълняла през зимата, не купувайте по-малък размер за лятото, когато смятате, че ще си върнете старите килограми. Ако сте отслабнала, не купувайте по-голям размер, който смятате, че ще ви стане, когато възстановите обичайното си тегло.
Спазвайте правилото 30/70
Разбира се, голямо изкушение е да си купите нещо, което е модерно този сезон. Но това не е най-добрата практика. Защо? Защото модата е толкова променлива – това, което е на мода този сезон, скоро ще мине в архива на старите новини. Резултатът е, че ще похарчите много пари за нещо, което ще носите съвсем кратко. Правилото 30/70 е това, което трябва да определя избора ви. То означава да купувате 70% класически дрехи и само 30% - модерни в момента. Ако имате дизайнерска чанта, хората автоматично ще си помислят, че целият ви гардероб е марков и скъп. Това е изкуството да съчетавате скъпите неща с финансово-атрактивни покупки.
Ето някои основни луксозни дрехи и аксесоари, които трябва да имате в гардероба си, както се казва “за камафлаж”:
1. Класически черен костюм за важни служебни срещи, сватби и други официални поводи.
2. Малка черна рокля – за специални случаи (коктейли, например).
3. Черни обувки на толкова високи токове, колкото можете да носите (колкото е по-висок токът, толкова по-слаба изглеждате).
4. Черна или тъмно-кафява голяма чанта – тя е подходяща за всеки сезон, дори за лятото.
Когато става въпрос за дънки, истината е, че може да намерите много добри модели на много атрактивни цени. Кройката на джинсите и начинът, по който ви «стоят» са много по-важни от етикета на дупето ви.
Търсете разпродажби
Оглеждайте се за разпродажби и посещавайте outlet-магазините, ако искате да намерите хубави и маркови дрехи на достъпни цени. Най-добре е да ги посещавате сутрин, когато няма много хора и магазинът е добре зареден и подреден.
Освен това не подценявайте дрехите втора употреба. Възможно е да направите страхотна “находка” на чисто нова дреха с марка, за която в бутиковия магазин на същата марка ще заплатите вместо 5 поне 50 лева.
Не цената, а стойността е от значение
Да се фокусирате върху цената, а не върху стойността на дрехата, е голяма грешка. Това е особено вярно, когато пазарувате преоценени маркови дрехи. Лесно е да оправдаете покупката на онази прекрасна блуза с липсващо копче, защото цената й е с 40% надолу. Но каква ще е стойността й за вас, ако няма с какво да я комбинирате, за да я носите? Просто ще хвърлите една сума на вятъра. Правилото е: Никога не купувайте нещо от разпродажба, което не бихте купила на пълната му цена.
По-добре е да имате в гардероба си 5 неща, които носите, отколкото 50, които никога няма да облечете. Има една формула, която може да ви помогне да оцените истинската стойност на дрехата: Вижте цената върху етикета и я разделете на броя пъти, които смятате, че ще носите дрехата или аксесоара. Ако получите ниска стойност за брой/ ползване, значи е добра сделка.
И кройката е важна
Да сте добре облечена не означава само дрехите ви да имат маркови етикети. Кое е по-важното? Начинът, по който ви стоят. Костюм, който ви стои отлично, не само изглежда скъп, но и прави чудеса за фигурата ви. Не се притеснявайте да искате корекция на дрехите, особено ако пазарувате в бутик. Повечето бутици предлагат услугата безплатно, но дори и да искат доплащане, по-добре се доверете на тях, отколкото на кварталния шивач или на приятелка с шевна машина. Луксозните магазини не могат да си позволят да правят грешки, а ако направят, може да откажете да закупите стоката им. В случая с приятелката – какво ви остава, освен да затворите в гардероба за вечни времена онзи прекрасен скъп панталон, който тя е скъсила с 2 см повече от необходимото?