Първо пътешествие във Франция - 2000 година

 Еовинче беше 9 клас, когато за първи път и се отдаде възможност да се поразходи по света.

Имам доста пълни и подробни дневници на пътуванията, но понеже ме мързи да преписвам, ще ви напиша по-отчетливите неща, които си спомням...

Пътувахме по повод театрален фестивал във Франция - бяхме си подготвили пиеса и трябваше да я изнасяме по разни обществени институции - училища, старчески домове.Хораата много ни се радваха, пиесата ни беше "Малкият принц".

Това, което най-много си спомням от пътя бяха тоалетните! От България към Западна Европа положението  им чувствително се подобряваше, като тези в Германия направо обраха точките - имаха едни такива машинки, които миеха седалката. Имаше и апарати за превръзки,презервативи, както и отделение , където можеш да повиваш бебе. Бяхме много впечетлени.

Пристигнахме в Париж и се настанихме в хотела, който беше близо до Плас Пигал - това е площадът с най-много проститутки. После се хванахме да се разхождаме заедно с отговорничката на групата Елоди. Тя французойка, обаче не от Париж и съответно ни изгуби!Качвахме се в метрото ( много бях впечетлена от това, че арабките носеха фереджета ) и като почнахме да се снимаме там...мале, колко ли изостанали сме изглеждали :) Обаче в метрото се качиха и цигани с маймунка!Че даже и свиреха на акордеон - е, тогава си се почувствахме в свои води. Най-накрая Елоди успя да се ориентира и ни заведе по всички забележителности - Триумфалната арка, Плас дьо Конкорд,Айфеловата кула, Парижката Св. Богородица,Лувъра,Сакре Кьор. На повечето места не можахме да влезем - Париж е изключително скъп град, но пък се качихме на Айфеловата кула.Снимахме се на всеки етаж :) А най- горе се срещнахме с българки от Пловдив :)

На другия ден дойде Ги- шофьорът на нашата група на фестивала, за да ни откара в Руан. Френските градове са много странни - самият град всъщност е нещо като търговско-индустриална зона, а хората живеят в малки селца около града, като огърлица.Та аз не си спомням ние в кое селце баш бяхме, помня само, че беше много красиво. Разпределиха ни по семействата и само аз и Ирмена останахме у Ги. Тогава се започнаха едни безумни въпроси от рода на имаме ли пъпеши в България...И аз си кимах по бългорски за да , Ирмена по френски и онез хорица направо се шашардисаха :) После откараха Ирмето в нейната къща , а аз останах у Ги. Съпругата на Ги - Шантал, винаги беше много мила с мен. Имаха две дъщерички - Сара на 12 и Каролин на 9 години.Както и 8 котки - две големи с по три малки. А мен ме е страх от котки...Но както и да е, преживях го.

Общо-взето фестивалът мина добре.Елоди постоянно ни правеше забележки за това и онова, накрая доста я бях намразила.Но имаше най-малко една полза - научих се да гримирам и фризирам, понеже моето костюмиране отнемаше най-малко време , асистирах на другите :) В свободните дни Ги и Шантал ме водиха из околностите на Руан - видях най-късата естествена река във Франция - само 2 километра .Заведоха ме и в Руан, показаха ми къде е била кладата на Жана Д`Арк.Най- хубавото нещо в Руан беше, че видях българското знаме, окачено на един прозорец.Стана ми много мило и малко мъчно за вкъщи... Там се срещнахме с домакините на Мария и отидохме двете семейства на пицария.Имаше салатен бар и ние с Мария нали сме много ориентирани, тръгнахме в обратната посока на хората и се чудехме през цялото време защо те вървят така...Ядохме торта с тиквички - ужасно нещо!!

Спомням си още, че моето семейство ме бяха завели в един огромен магазин , тогава май нямаше още такива в БГ (или най-много МЕТРО) и аз направо гледах като изънземно.Със Сара и Каролин запчнахме да обикаляме и се спряхме на едни колони - можеш да прослушваш дискове, преди да ги купиш.И аз нали съм "авантаджийка", като се заслушааааах...Сара и Кароолин и те и явно по някое време Шантал ни изгуби от поглед, защото по уредбата се чу "Сара,Каролин и Мишел да се явят веднага на информация". Е, явихме се и си купихме един диск, който научихме наизуст докато стигнем до вкъщи.Ходихме и на състезание по спортна гимнастика на Каролин.За съжаление, тя остана чак пета, защото направи някаква грешна стъпка на гредата...

Такаааа, а сега снимките- много се извинявам, но снимките са само от Париж, защото другите не са сканирани :)

Париж