Зелен офис, зелен мениджър

:)

Днес във вестник Дневник имаше приложение Зелен офис. Още сутринта ми каза една позната, а аз се оказах късметлийка, че успях да се вредя в 30те безплатни бройки за нашата сграда.
Приложението се оказа доста интересно. Не че имаше идеи или факти, които досега да не съм знаела за рециклирането или енергията, или замърсяването и т.н. , но бяха поднесени не като за дома (както е в повечето случаи в подобни брошурки), а насочени към офиса.
Честно казано, в нашия офис, макар че работим в една от компаниите, които са се заели с опазването на околната среда в световен мащаб, хич не се замислят колегите... Но всъщност май просто българинът няма достатъчно култура. Принтира се на една страна ужасно много и то, примерно, по 3-4 реда!...Което много ме дразни.
Лампите също стоят постоянно включени, скрийнсейвъри се въртят ( те хабят доста енергия), да не говоря, че някои хора си оставят компютрите включени през нощта, когато не са на смяна... :(
А пък пластмасовите чашки в огромни количества (защото кафемашината е безплатна), бъркалките, шишетата от вода...пластмаса до безкрай...
Та, когато видяхме тази малка книжка във вестник Дневник - Зелен офис, аз и Калина решихме да се допитаме до една от мениджърките и да направим еко-проект за офиса - да просветим малко колегите, да въведем някои нови правила и разни такива неща. Още не сме го дообмислили съвсем, в зачатъчен стадий е, но идеята много ми се вкорени в главата. И както се вкорени, така и израсна в доста глобален мащаб.
Замислих се, защо във всяка фирма няма по един Зелен мениджър - човек , който се занимава с избирането на възможно най-екологичните продукти във всяка сфера - от поръчването на рециклирана хартия за принтера, до организирането на семинари и еко-тиймбилдинги. Този човек също така ще има задачата сам да се просвещава за най-новите неща, помагащи на природата и да се опитва да ги въвежда в офиса си....Интересна идея за професия ми се вижда?
Та това исках да кажа, да стискате палци на мен и Калина да не ни отрежат още ненаписали и един ред :) Както и да има други колеги, които да се включват в разработката на проекта. Макар че леко се съмнявам да има други ентсуиасти, на които ще им се виси след работно време в офиса :(