0 0 гласа

Моята политика към коментарите

 

Моята политика по отношение на коментарите

 

Всеки един от нас има правото и свободата  на собствено мнение, оценка, коментар, противоречие на дадена теза или съгласие с нея. Интелигентните хора подлагат на съмнение чутото, написаното, видяното, защото всяко нещо, отразено през призмата на отделния човек, добива всестранни форми и неговото тълкуване никога не би съвпаднало с мнението на другия.

Коментарът за мен означава активност от страна на четящия или слушащия, показва неговата заангажираност към случващото се. Според мен е необходимо да бъдат оставяни коментари, защото те описват нашите принципи. Но дори и коментарите познават граници.

Свободата на лично мнение съвсем не трябва да бъде разбирана като безгранична свобода, тъй като сама по себе свободата на словото спазва правила и рамки.

Относно коментарите на текст, създаден в интернетпространството, мисля, че те трябва първо да спазват добрия тон на общуване и не бъдат обида към никого. Много потребители злоупотребяват именно с това, тъй като всеки може да запази във виртуалната дискусия до известна степен анонимност, но  това по никакъв начин не трябва да води до излишни обидни и груби думи. Както в ралния живот, така в интернет човек трябва да уважава и свободата на преценка на другите, тъй като за всички ни важат общи правила.

Друга неделима част от създаване на коментарите е  и отговорността на пишещия или говорещия, тъй като свободата от своя страна изисква и носи отговорност.

Уменията да комуникираме помежду си същи според мен играят важна роля в написването на един коментар. Човек, който има желанието да изкаже своето съгласие, неодобрение или препоръка, трябва първо е уверен в своите способности за създаване на цялостно, смислено и граматически коректно изказване на съответния език. Лично за мен като българка голяма важност придобива изразяването на мисли на кирилица.

От страниците на моя блог  не бих премахвала коментари, защото уважавам желанието за споделяне и изразяване на собствена позиция, стига това да не нарушава нечия друга свобода и право на личностна преценка.