0 0 гласа

Лесинг - Лаокоон

 

Удоволствието от видимото
 Живописта като подражателно умение може да изобразява грозното, но живописта като изящно изкуство не иска да го изобразява. Като подражателно умение към живописта спадат всички видими предмети, като изящно изкуство тя се задоволява само с онези видими предмети, които пораждат приятни усещания.

Поезия и живопис
Приликата и сходството на поезията и живописта са засягани и разглеждани много често. Но не винаги с онази точност, която би могла да препречи пътя на всички вредни влияния върху едната или другата. Тези вредни влияния са се проявявали в поезията чрез склонността към изобразяване, в живописта- чрез алегоризирането; искали да превърнат поезията в говореща картина, без собствено да знаят какво тя може и трябва да рисува, а живописта в няма поезия, без собствено да занаят дали тя трябва да рисува мисли и- ако  трябва- какви. Наистина вярно е , че и двете са подражателни изкуства и че са им общи всички правила, които следва  да се изведат от понятието за подражание. Но те употребяват съвсем различни средства за своето подражание и от това различие произтичат особените правила за всяка една от тах.
Живописта употребява фигури и багри в пространството. 
Поезията- артикулира тоново във времето.

Живописта може да използва в своите съвместно съществуващи композиции само един- единствен момент от действието и поради това трябва да избере най-характерния, от който стават най-ясни предходният и следващият. И поезията може да използва така също и в своите последователни подражания само едно- единствено свойство на телата и поради това трябва да избере онова, което извиква най-сетивна представа за тяло от тази страна, от която се нуждае.

От тук произтича правилото за единството на живописните епитети и за пестеливостта в описанието на телесни предмети. В това се състои знаменития похват на Омир, а противоположната грешка е слабост на повечето нови поети, които искат да се състезават с живописеца в един пункт, в който те неминуемо ще загубят.

http://www.bul-news.com/bg//1902