"Шуменски музей събира детството в чекмеджета"

Ето нещо интересно, което прочетох наскоро.
Знаете ли, че в Шумен има музей на Детската Градина?

link

 

      Шуменски музей събира детството в чекмеджета

 

Гошко от първия ред горе вляво е офицер от специалните служби, Огнянчо от съседната снимка пък е директор на Радио Видин. Това ми обяснява Евгения Цветанова, директор на целодневна детска градина "Братя Грим", която държи в ръцете си стара снимка.   Тя е експонат в първия у нас, а май и в цяла Европа музей на детската градина. Идеята е на  Евгения Цветанова, а запазените фотографии и вехтории имат силен емоционален заряд и като машина на времето ни телепортират 20, та дори 50 години назад.

Директорката вади телефончето си и показва на снимки как е изглеждало помещението, преди да стане музей.  В кухнята, неизползвана дълги години, всичко е било изкъртено. Настоятелството на градината отпуснало някой лев, фирма сложила нова дограма, ударили една мазилка и целият масраф около музея излязъл 800 лева. И много, много труд на персонала, уточнява Цветанова. Хората ремонтирали всичко със собствените си ръце, лично събирали и експонатите. Особено ценни са снимките. И особено тази от откриването.

На нея мъж с рунтави вежди прерязва лентата на 25-а ЦДГ.  Не можахме да разберем кой е, извинително обясняват директорката и домакинката. Разпознавам в мъжа соцвипа и вицепремиер Сава Дълбоков, бивш партизанин, който между другото си е жив и здрав и тази есен ще чукне 90 години. "Не звънят тържествено фанфари - днеска пеят нашите сърца. Колко много хора са се сбрали в градчето на малките деца", е написал анонимен поет. Оказало се обаче, че за разлика от днес кохортата по откриването е многократно по-голяма от броя на кандидат-питомците. Никой не се записал, може би защото градината била в краен квартал. За цялата първа седмица приели само едно хлапе, Илиян, около него в градина с капацитет  от 180 места пърхал персонал от 12 човека.

Старата японска количка е един от най-интересните експонати.



За всеки експонат директорката може да разкаже най-малко по страничка.

Заглеждам се в стилно ламаринено автомобилче, за което Женя Цветанова ми обяснява, че е от най-старите експонати, попаднало в една от градините още през 1961 година. Докато спорим дали е от СССР или Чехословакия, надписчето Made in Japan прекратява дискусията. Моделът "Форд" е на фабриката за играчки Haji в Япония и сега може да бъде намерен по аукционите в eBay на цени между 250 и 600 долара. Как е пробило желязната завеса и е стигнало до детската градина в Шумен, не се знае.

Съзирам и близо 30-килограмовата метална кутия - някакво устройство за прожектиране на диапозитиви във времето, когато DVD и VHS не съществуваха дори като буквени абревиатури. До него се мъдри един от първите грамофони, използван от музикалните педагожки в Шумен.

Забутан най-отзад експонат с неясно предназначение се оказва стара кварцова лампа.  Родените до 1985 г. сигурно помнят омразните минути за облъчване против рахит в помещения със специфична миризма, в които се влизаше с тъмни като на заварчик очила. Устройството е произведено през 1973 г. и е било на въоръжение в здравния арсенал на градините в България до 1990-а. Запазена е и бялата блузка с бродерия на първата директорка на детска градина в Шумен.

Любимите играчки на момиченцата също присъстват в колекцията.



Изброените експонати са част от един доста по-голям проект за виртуален музей, който ще включва материали и от европейски детски градини, обяснява Евгения Цветанова. В общия музей ще влязат учебни пособия,  облекла, менютата и всичко свързано с детското заведение. Ако проектът приключи успешно, до края на следващата година целият информационен масив трябва да се качи в интернет. Музей на детската градина имало и в Германия, но той бил малко по-различен. Обособен е в отделна сграда и се занимавал повече с методите на обучение. Шуменският е по-емоционален,  допълва Евгения Цветанова.

Снимки: АВТОРЪТ

Евгения Цветанова показва част от експонатите.