Ела в Чикаго (South Side)

 

Живея тук от четири години. Време, недостатъчно да опознаеш един град като Чикаго, но напълно достатъчно да видиш голяма част от него. Днес ви предлагам част от снимките, направени в един слънчев септемвpийски ден. (За тези, които гледат на една фотография с моето критично око - нека се оправдая още в началото - снимките са правени през прозореца на автобус. Нямах време да чакам за подходяща светлина; тук-там се вижда отражението на стъклото, а някъде и линията на хоризонта няма да е съвсем хоризонтална. Но пък възможността да снимам от средата на улицата ми предложи гледна точка, която няма как да постигна като пешеходен турист :).

Чикаго най-общо може да се раздели на Център - Downtown; северна и южна част. Освен това множеството предградия около самия град съставляват т.н. Chicagoland - територия с население около 8 милиона души. Предградията са различни от архитектурна гледна точка - там сградите са ниски, на не повече от 7-8 етажа, животът тече несравнимо по-бавно, по улиците почти не се срещат пешеходци. Днес ви предлагам да следваме маршрута на нашия туристически автобус и да се отправим първо към южната част на самия метрополис.

South Side Chicago е географско понятие, което трябва да бъде  обяснено. Всеки голям американски град има квартали, в които е по-добре изобщо да не влизаш. Гетата са първото нещо, което всеки турист трябва да търси на картата - за да знае къде има голяма вероятност да му се случи нещо неприятно. Била съм в част от тези квартали, където по разбираеми причини е по-добре да си в кола с плътно затворени прозорци и да не държиш фотоапарат в ръцете си :). Гетото в Чикаго е в южната част на града. Но South Side не е само мизерия, банди и наркотици. Преди доста време част от богатите афроамериканци започнали да отвоюват парче по парче части от тази непривлекателна територия. Купували сгради, ремонтирали ги и в тях се нанасяли университетски преподаватели, лекари, изобщо - хора с положение в обществото и стабилни доходи. Преди да стане Президент на САЩ, тук е живял и Барак Обама. Така южната част на Чикаго е дом и на най-преуспелите, и на най-бедните наследници на американските роби. Две вселени, които нямат нищо общо помежду си.

И така, да започнем нашето пътешествие.
Ето го лицето на типичната градска Америка:

   SightseeingChicago09001

В непосредствена близост - другото лице - на кризата, която побърка целия свят. Множество празни сгради, офис помещения и къщи - честа гледка в Америка днес:

   SightseeingChicago09003

 

   SightseeingChicago09005

Блок с апартаменти. За разлика от България, тук живеещите в големите блокове не рушат междуетажната собственост - защото това им бърка сериозно в джоба. Всеки месец собствениците на апартаменти плащат определена сума - $ 300 и нагоре, която се събира и използва за ремонти, асансьор, косене на тревата пред сградата и т.н.

По пътя ни е Чайнатаун - едно от местата с етнически привкус, дом на китайските емигранти. Трябва да се види пеша, за да се усети атмосферата - малките магазинчета с тайнствени китайски билки, пекарниците, от които можеш да си купиш fortune cookie и да разбереш съдбата си за деня, лампите по улиците във формата на дракон...:

   SightseeingChicago09009

   SightseeingChicago09007

   SightseeingChicago09008

 

Влизаме в Hyde Park - кварталът на Обама. Тук се намира прочутият Чикагски университет, основан в края на XIX век от Джон Рокфелер. През 1893 тук се е провело Световното Колумбово изложение. Пътешествието до него ражда "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов. (Знаете ли защо повечето българи в Америка живеят точно в Чикаго?) 

В началото на квартала ни посреща джамия - факт е, че много от афроамериканците са приели исляма:

   SightseeingChicago09017

   SightseeingChicago09019

   SightseeingChicago09020

 

А тази къща принадлежи на Мохамед Али - все още прекарва част от времето си тук. През останалото време е нейде из топлите щати:

   SightseeingChicago09023

 

 

   SightseeingChicago09024

На тази улица дълги години е живял Барак Обама. Днес минаването оттам е забранено. Гледката ми напомни стражите в началото на улицата, на която живеят братята Маргини в София...

Заграден е и тротоарът пред съседните къщи. Съседите на Обама водят доста изолиран и охраняван живот...:

   SightseeingChicago09025

 

Къща на Франк Лойд Райт (по-наблюдателните ще забележат, че един от оригиналните прозорци липсва и е заменен с шперплат):

   SightseeingChicago09032 

 

Параклисът на Рокфелер. Ама и параклис, а? Много място му е било нужно, за да се моли...:

   SightseeingChicago09035

 

Завършвам разходката из южната част на Чикаго с една от любимите ми сгради - архитектурно бижу, и, доколкото си спомням, единствената оригинална постройка, останала от Колумбовото изложение през 1893. Днес в нея се намира Музеят на науката и техниката. Снимката показва само една малка част от сградата.

   SightseeingChicago09040

Тук - повече снимки на този музей

 В следващата част - снимки от сърцето на големия град...