Каква би била България след природен катаклизъм?

Източник, платформа "Направи си онлайн списание"

Каква би била България след природен катаклизъм? Става дума за сериозен катаклизъм, не за няколко наводнени къщи на мургави авантюристи, строили на 10 метра от реката.

Взимаме повод от голямото земетресение в Япония, но не се ограничаваме до един вид природна ярост.Отговорът ни е кратък.



Виждали ли сте уплашени сурикати? Всички мърдат опънали тревожно крехки шийки и събрали се в един център гръб до гръб гледат в незнайни точки.




Не е нужно да говорим за това, че България не е готова технически за гигантски природен катаклизъм. Неудобен въпрос е и колко бързо  можем да помагаме в големи мащаби на изпадналите в беда. За това също нямаме капацитет. Въпросът е до колко сме се научили на морална сила и концентрация да отреагираме бързо и качествено в такива критични моменти.


Виждаме българите като изплашени сурикати, защото НЕ очакваме Събитие, не се подготвяме за необичайни случаи. Сега някои скучни канцеларисти веднага биха си представили решението като мащабни инициативи за червенокръстки учения.



Предписанието за такива случаи е друго:


Нужно е във всички големи жилищни сгради, централни за малките селища точки и институционални сгради да има кратък и практичен алгоритъм за действие.

Нужно е на всички ученици да се говори често за това колко е естествено извънредното, колко спокойно трябва да се приема то и как да става това. На вътрешната страница на корицата на учебниците трябва да има точни правила за бързи и категорични действия. Това ще създаде чувство, че всичко, което се случва е предсказуемо и овладяемо от хората. Тази нагласа пък намалява паниката и засилва позицията на мисленето покрай паническите емоции.

Нужно е да се създадат предварително защитени и отделени центрове за комуникационна връзка с населението, които да се захранват по абсолютно независим начин. В тях отново трябва да действа точен алгоритъм за връзка и канализиране действията на широките маси.



Препоръчваме ви да не научавате колко тромава, глупава, наивна и неорганизирана е държавната институция "Кризисен щаб", която би трябвало да успокои хората, че се действа и се мисли по проблема. Препоръчваме ви да се развеселите обаче с нейните прояви на сериозност и самоуспокоение, че има предварителна подготовка и тя е обмислена и силна.




Имайте предвид, че препоръките ни са изключително абсурдни и невъзможни ...до някой скоропостижен катаклизъм, който ще ни сплоти, направи много загрижени и философски настроени, много действени и сплотени като... сурикати! Жалкото е, че човечеството е много склонно да не "драматизира" опасностите, защото не губи нищо повече от...човешки живот. Този материал явно ни се струва недефицитен, още повече ако към момента не сме застрашени лично. Затова и толкова войни намериха своята почва, но затова друг път.