+2 2 гласа

Хайде да посмятаме... пак за стандартите за издръжка на ученик

 
Много ми се иска да вярвам, че в нашата прекрасна блогърска общност има колеги от всички специалности и всички видове училища. Защото ме осени една проста идея, която можем да осъществим лесно ако е така.

Всички вече познаваме добре Решението на МС (№20) с което се определят стандартите за издръжка на ученик. Всички знаем и, че тези стандарти силно се различават в зависимост от това дали училището е общинско или държавно.

Едно от нещата за които не се бяхме замисляли, е че стандарта за издръжка на учениците в държавните училища представлява 100% от издръжката им, а този на общинските - 100 % минус финансирането на местните дейности, които  би следвало да се финансират от общината от нейни средства. За ваше улеснение ето ги изброени местните дейности във функция образование изброени в същото решение на МС (изключвам тези, които се отнасят до детските градини - също 3 на брой):
  1. Столове;
  2. Извънучилищни дейности;
  3. Други дейности по образованието (такива впрочем има и държавно-делегирани и не е лоше МС да уточни - кои "други" са местните и кои държавно-делегираните).
Аз с моята бедна математическа подготовка не мога да се отърва от натрапчивия въпрос: за какво точно плаща държавата от подготовката на децата в общинските училища, че в големите общини разликата между сравними общински и държавни училища е над 100%?

Ще ви дам пример от София с две много добри училища, сигурна съм, че във всеки от големите градове има по повече от един такъв. И уточнявам изрично, че примерът няма за цел по никакъв начин да поставя по съмнение друго освен логиката на системата на финансиране, чрез единните стандарти за издръжка.

На Патриарха на един и същи тротоар през 650 метра са разположени Художествената гимназия и Френската гимназия. Имат еднакви размери (еднакви режйни разходи) и учат еднаква възрастова група ученици, които влизат в тях с изпити и излизат със специфични знания и умения, които ги няма в много други училища. Гледани отстрани - разликата в разходите им не би трябвало да е голяма.

Допускам, че в Художествената има сериозни разходи за бои и др. материали, платна и изложбени зали, както и че учениците не работят в групи по 25-27, защото трудно си представям ателие с такива размери. За Френската със сигурност знам, че много искат да работят в малки групи (но могат да си го позволят в редки случаи на ентусиазирани учители доброволци), както и много искат да имат езикови стажове и други практически занимания свързани с основното им образователно ноу-хау, но за това разчитат единствено на спонсорски инициативи, както и за костюмите и декорите на театралната трупа и други супер ценени от учениците неща.

Знам, че екипът на Художествената, също влага постоянни усилия в търсене на спонсори, за да финансира интересни дейности и добри условия за младите творци. Което значи, че т.нар издръжка от 2036,00 лв. не е достътъчна, за да стигне Художествената гимназия стандарта за качествено обучение, който преследва. Въпросът, който ме тормози е - за какво по дяволите ще стигне тогава издръжката от  980,00 лв., с която Френската гимназия трябва да се справи със същата задача? И очаква ли правителството "общинските" дейности по функция образование да представляват 50% от издръжката на ученик в общинско училище в общините с най-плътна училищна мрежа (т.е. най-ефективните от бюджетна гледна точка)? Ако това е очакването - какво делегирано има в дейностите. То май си е направо джойнт венчър!

Може, разбира се и да греша. Затова моля всеки който знае сходни  по параметрите на учебния си процес и размерите си държавни и общински училища да пише какви видове са и какви прилики и разлики вижда помежду им. Да не би пък аз да се лъжа и да съм се сетила за някакво изключение. Стават грешки. Знае ли човек