Без коментар ... направо от МС

част от стенограма от заседанието на МС миналата седмица

Сергей Игнатов: Училищната мрежа няма да може да изчисти до края на 2011 година. Натрупани са много и има опасност да закрием училища.

Бойко Борисов
: Как са натрупани много? Нали учителите излизат лятото три месеца ваканция?

Сергей Иганатов: Средно е 200-300 дни натрупани. В образованието е така.

Бойко Борисов: А какво са правили лятото? Зимната ваканция са си в къщи.

Сергей Игнатов
: Правят изпити и други неща. Ако ги пусна в отпуск, трябва да затворим училищата. Няма кой.

Бойко Борисов: Какво, да приемем, че за образованието…

Сергей Игнатов: За образованието може да кажем учебната 2011/2012 е крайният срок.

Цветан Цветанов: Според мен, ако влезем в подобна хипотеза, това означава, че всяко едно ведомство може да извади сума аргументи в тази посока.

Бойко Борисов: Ние от 2010 удължаваме до 2011 година.

Приели сме 2011 г., Игнатов, ще си направят график. Ще си направят по 5, по 5, между изпитите, ако има такъв проблем. Директорката си прави график и започва – от 2010 до 2011 края са две години. Започва да изчиства. Ако на края на 2011 г. възникне подобен проблем, тогава ще седнем да го обсъдим пак. А започнем ли да отлагаме, веднага армията ще дойдат и ще кажат: Ние бяхме на учение, другите ще кажат: Правихме операции, не си взехме отпуските – и готово! График!

Аз ще задам обратния въпрос, защо тогава на учителите са дадени повече отпуски? Да ти обясня ли като на министър? Знам от майка ми, защото беше учителка. Защото учителят е подложен на изключително нервно напрежение. Това са по 30-40 деца, които тичат, играят, скачат, викат, непослушни са – първо. Второ, учителят не може да седне и да си почине - той е концентриран в час, защото го гледат 40 чифта очички и попиват всичко, което прави. Става рано, първият час е рано. След това се концентрира, проверява диктовки, съчинения и какво ли не. Взема решения, от които всяко едно дете или плаче, или се радва. Затова законодателят, когато е правил отпуските, е преценил, че тази работа изисква повече почивка за този човек. Иначе учителката става нервна, започва да мята тебешири – това, което виждаме по новините, започва да бие, да вика. Децата отиват в къщи, родителите вече имат проблем.

Затова законодателят, Игнатов, е направил отпуските на тези хора и ти си длъжен да осигуриш отпуските им. Длъжен си. Не да им я прехвърляш за 2020 година, а да им осигуриш възможност да почине, да релаксира, за да бъде добър учител. Ние това искаме с това решение на Министерски съвет да кажем на хората и това, Младенов, искам да бъде акцентът, когато го говорите – ние осигуряваме времето, искаме те реално да починат, защото то носи след това по-голям дивидент.

Много по-умни от нас са го измислили. Иначе нямаше да има отпуска. Влизаш в кабинета, четири години нямаш отпуска – и след това ти я плащат или си я взимаш.

Тотю Младенов
: В тази подкрепа, господин министър-председател, искам да кажа, че тъй като днес е Световният ден за борба с безопасността на труда и културата на труда, голяма част от трудовите злополуки са именно заради това, че хората не си ползват отпуските и са неотпочинали. Това е констатация на Инспекцията по труда.