Предложение за трайно решаване на един конфликт :-)))

Замислих се върху безсмислената болезненост на последния бурен спор на главна. И ми дойде наум, следното:

1) Бглог се състои от общности по интереси, само една от които е И професионално еднородна почти на 100%. Членовете на тази общност се радват много на достъпната блогърска ифраструктура и си споделят през нея големи обеми професионални информации, продукти и емоции. Споделят и лични такива, но професионалните са много повече. С две думи, тази общност е принципно различна от останалите.

2) В България (както и в множеството мини-Българии по света) по традиция принципните различия първо тревожат и дразнят, а после евентуално (както му дойде вторият акъл на българина) могат да се превърнат в основа на полезно и обогатяващо сътрудничество. Ако не станат причина за разрив, както обикновено иска първият акъл на българина.

3) Поради нямащи нищо общо с Бглог причини, с професионалната общност за която иде реч,  всеки съблогър си е имал/има лично вземане-даване. Тя е най-достъпната ни част от една от социалните системи и всеки  има за нея мнение, препоръки, забележки, похвали и пр., гарнирани с висока доза емоции (няма друг начин - става въпрос за детство без значение дали нашето собствено или това на децата ни).

4) Не можем ли просто да сключим пакт, че професионалните аспекти на общността ще си се обсъждат в нейните си вътрешни страници. Това означава конкретно:

а) Допълнително натоварване на администраторите за известно време да местят погрешно публикувани на главна постове от тясно професионален интерес и да съобщават на авторите за преместването като им изпращат линк към инструкциите за публикуване, за да се намалят постепенно грешките.

б) Въздържане от излишни коментари от вида "уф, пак тези учители", под погрешно попадналите на главна постове. Въздържане и на учители от коментари от вида "вие не разбирате". И в двата случая въздържанието е наложително само 24 часа, докато админите преместят поста на правилното му място. Не е чак голямо ограничение на спонтаността на емоциите, нали?

в) Отваряне на допълнителна подобщност в общността напр.  - "Мнения на потребителите на образование", където всички съблогъри в Бглог да могат да си публикуват мненията за образованието и учителите, без Главна да се превърща в образователно Дад-зи-бао на поредния образователен проблем. Поне за сега - не сме в състояние да обсъждаме цивилизовано, толкова лично засягащи ни неща. за мое най-голямо съжаление. И да няма ограничение за публикуване, освен общите правила на БГлог за обидите и пр.

г) Премахване на отрицателния вот от опциите за гласуване. Т.е. тази "анонимна" форма на изразяване на отношение, която поражда абсолютно неадекватно количество емоции и коментари  да се сведе на практика до "харесва ми", "нищо не ми образува". Пък за "не ми харесва"/не съм съгласен" - да се налага да се напише коментар. (това предложение не е моя идея, но е доста добро и ми изглежда относително просто за правене.)

Как ви се струва? Много работа ли отваря? Ще намали ли излишното дразнене? Нарушава ли нечии права?

Мисля, че не може да не може да се справим.