"Нека видя страната ти през твоите очи"

Уважаеми колеги,

Успешно приключихме проект "Нека видя страната ти през твоите очи" към Център за развитие на човешките ресурси, секторна програма "Коменски", училищни парньорства. Партньори в този проект бяха ОУ "Христо Смирненски" град Раковски, България, CEIP La Paloma - Испания, Stamford Park Junior School - Англия и Notaro Jacopo Instituto Comprensivo  - Италия.

Нашето партньорство целеше насърчаване на междукултурния диалог и концепцията за Европейско гражданство, подобряване на езиковите умения на учители и ученици, насърчаване използването на информационно-комуникационни технологии както в учебния процес, така и в дейностите на учениците.

Нашите ученици споделиха много дейности със своите приятели от другите европейски училища, те научиха много за културата на останалите държави, за начина на живот и ценности. По този начин те се научават да уважават чужди гледни точки и да възпитават толерантност у тях самите.  Чрез привлекателни дейности те откриха, колко важен е чуждия език и новите ИКТ за комуникиране с останалите.

Учителите  откриха европейските измерения на образованието, почерпиха добри практики по време на визите и наблюденията на уроците в различните училища и ги приложиха в тяхната учебно-възпитателна работата.

Родителите като равноправни партньори, отговорни за възпитанието на собствените си деца също бяха включени в различни дейности от проекта.

Някои от крайните продукти, резултат от това Партньорство са: Travel book, Cultural Box, речник, необходим за "оцеляване" в училище  на 4 езика, различни презентации и рисунки създадени от учениците, свързани с културното многообразие на държавите-участнички в проекта, размяна на е-мейли, четене на книги, размяна на видеуроци между учителите, споделяне на добри практики.

Работата ни по проекта може да видите на сайта на парньорството :

 www.comeniusproject.smirnenski.com

Там са прикачени всички презентации по време на визитите, видеофилми свързани с учебния процес и културата на парньорите, ученически презентации и др.

С радост ще споделим опита си и крайните продукти от проекта с Вас! Пожелавам на всички да усетят европейските измерения на образованието!