Чуваш ли, Цветанов?

След последния (но също и поредния) лекарски скандал, стана ясно едно нещо. Не това, че лекарите си имат жаргон и той е отвратителен, това всеки средно интелигентен човек би трябвало да го знае или да се досеща. Още повече в България, където отношението към пациентите никога не е било като към клиенти, а винаги като към жертви.
Също не и че някои лекари могат да имат престъпни намерения - това още по-малко може да е изненада - престъпници има във всяка професия. Още повече, че преди съдебномедицинска експертиза трудно може да се каже дали наистина са имали престъпни намерения или си говорят так, за да си разреждат напрежението. В крайна сметка, има съществена разлика между мисли, думи  и дела. За щастие на всички ни.
Не. Това което стана ясно, ама кристално ясно е, че г-н Цветанов винаги ни слуша. Той така и не си направи труда да обясни на хората, откъде, аджеба, има тези записи на телефонни разговори и защо. Паралелно разследване? За какво следят със СРС-та лекари? Не сме в Колумбия, че да ги ползват за пренос на наркотици, няма и серийни убийства в района. Какво може да изисква такива средства? Ясно е, че отговор на този въпрос няма да получим. И не би трябвало да го очакваме. Ако има паралелно разследване, то очевидно няма да бъде разгласено, ако няма такова разследване, то очевидно никой никога няма да си признае.
Но за мен е повече от ясно, че законът, който така и не беше одобрен във вида, който МВР искаше, е бил достатъчно модифициран, за да може МВР да получи достъп до разговорите на всеки гражданин в България и да прави с тях каквото си поиска.
В една идеална държава, това не би било проблем. Полицията ще преследва лошите, няма да огласява личните разговори на хората, престъпниците ще са в затвора, а политиците ще могат да правят телефонен секс с журналистки и студентки без да се опасяват, че ще се видят във vbox или youtube. В идеална държава, с идеални хора и с идеални полицаи. Такива в България обаче няма. В България, министърът (или трябва да кажа Министърът) излиза пред народното събрание и прочита(!!!) личните разговори на заподозряни(!!!) пред всички, а след това и записите се оказват по медиите, за всеки който иска да ги чуе автентични. А когато същият този министър е попитан не е ли това незаконно, той казва "ами защо да е, след като няма да навреди на разследването, защо хората да не знаят?" . По принцип съм съгласна с вас, г-н Министър. Хубаво е хората да знаят. Затова и подкрепям Wikileaks, защо мисля, че трябва да знаем. Но въпросът е какво.
Защото Вие не разгласявате свои собствени записи, нито на Вашето семейство или Партия. Не разгласявате лична информация с изричното съгласие на участниците. Не разгласявате и информация от обществена важност събрана с някаква общественополезна цел и/или огласена със съдебно решение. Това което правите е да огласявате лична (ЛИЧНА) кореспонденция на НЕпублични фигури, която по закон е НЕПРИКОСНОВЕНА.
Понеже знам, че ме слушате, г-н Цветанов, защото вие слушате всичко и всички, ще го обясня с надеждата, че ще ме разберете. Аз също искам престъпниците да са в затвора. Аз също искам да живеем в една по-добра страна. Но смятам, не убедена съм, че сте тръгнали по много опасен и хлъзгав път и ми се иска да Ви предупредя както мога, преди да ни завлечете всички в пропастта. Като полицай, г-н Цветано, Вие би трябвало да знаете, че законите са, за да се спазват. По закон, всеки български гражданин има право на определени свободи, които са му гарантирани от Конституцията на РБ. Тези свободи могат да бъдат нарушавани от органите на реда, но само когато въпросният човек е заподозрян в престъпление и то по регламентирания от закона начин - арест, задържане, мярка от съда, евентуално използване на СРС-та, за да се подпомогне разследването и т.н. Никъде в закона не е предвидено тези СРС-та да се огласяват преди съдебния процес. Когато Вие ги прочетохте, лекарите дори не бяха обвиняеми (не знам дали и сега са), т.е. те бяха само заподозрени! Точно както би могъл да бъде ВСЕКИ гражданин на РБ. Точно както би могъл да бъде Сергей Станишев, Президента, Премиерът или баба Гинка от с. Долно Нанагорнище. Дали би било редно, да запишете разговорите на всички изброени по-горе и да прочетете пред НС и да ги пуснете в youtube , за да може хората да знаят. След като не вреди на разследването.
Има нещо наречено етика, г-н Цветанов. Аз не съм моралистка. Презирам повечето измишльотини наречени "морал". Но етиката се състои от нещо просто - да не вредим на хората. Да не вредим на обществото. Това което Вие направихте може и да не вреди на разследването. Но вреди на хората. Вреди на тези които сте записали. Вреди и на тези които утре ще се събудят със страха да не бъдат записани и прочетени като на литературна сбирка. Защото фактите са, че думите не са подсъдни освен ако не подбуждат към нещо. Ако аз се обадя на Кольо и му кажа "хайде да гръмнем Пацо", това може да е подбудителство към престъпление, може и да е парола за секс. Може да е всичко. Думите са дим, както се пее в една песен. Но този дим е ЛИЧЕН! Ако исках да предложа на Кольо секс публично, щях да го напиша в блог или да го извикам от балкона. Нямаше да му се обаждам и да си говорим с кодове. И в крайна сметка това си е моя работа. И аз като свободен гражданин имам право на това. Както и Вие. Както и всеки от гореизброените. Можем да обсъжаме политика, служебни задължения или лични неща и това да си остане тайна от останалите. Не защото ни е срам от него, а защото си е наше. И ако смятате, че това право Ви спъва разследванията, то хората просто ще си тръгнат. Защото в никоя нормална държава, полицаите не разгласяват лични разговори просто така - без съд, без присъда, без кой знае каква обществена значимост. Просто, за да докажат, че имат право.
Да, г-н Министър, лекарският жаргон е гаден. Също както е и полицейския. Също както е и всеки жаргон свързан с човешко страдание. Хората си изграждат прегради по всякакъв възможен начин, защото никой не е от желязо. Ако има съмнения за подбуда към престъпление в тези разговори, то е редно да се разследва дали има извършено престъпление. А не да се съдят хората по думите им. И да се настройва цялото общество срещу тях, без дори да е ясно дали има защо.  Защото те може да си говорят всичко насаме, но да не вършат нищо от казаното, а всъщност да са перфектни лекари. А може и да го вършат и да са престъпници. Единствените които могат да разберат истината са Полицията и Съда. А това което обикновените хора искат не е "хляб и зрелища", а е спокойна и правова държава. Държава, в която ако не извършваш престъпления и правата ти са гарантирани. Включително правото на лична кореспонденция и на лично достойнство. Нещо което май в България е непознато като идея.
За справка по първото - всички пратки, които получавам от Амазон се отварят. Защо - нямам идея. Нали има скенери. Но явно скенерите не са достатъчни.
За справка по второто - всеки който се е оказвал в полицията като свидетел (или като заподозрян) знае как точно се държат полицаите. Гадно. Същото важи и за лекарите. Спасяват животи, но рядко щадят психиката на хората. Същото важи и за администрацията. Достойнство на личността е мръсна дума в България.
Няма такава държава както пее Слави. Има, има. И както каза някой във вбокс - всички живеем в нея. Докога, г-н Министър? Ще Ви хареса ли да преразкажат телефонния Ви секс с жена Ви в НС? Или да заснемат и пуснат истинския, като евентуално доказателство за имотите Ви? Смятате ли това за редно. В такава ли държава искате да живеете?
Чувате ли ме, г-н Министър? Или слушате само тези които могат да предложат зрелища на обществото. За реда ли се борите, г-н Цветанов? Или за нещо друго...И дали в САЩ, които Вие толкова обичате, полицай ще си позволи да разгласява лична информация пред медиите и няма да бъде наказан. Не знам...помислете, г-н Министър!