Случаят Стависки

Днес чух, че Максим се е опитал да сключи споразумение с прокуратурата, което е било отхвърлено, защото близките били против.

С риск отново да си навлека гнева на много хора, искам да кажа, че ми е изключитлено мъчно като гледам как медиите като лешояди се нахвърлят на скандала. И само човъркат в раната.

 Това, което ме дразни е че всички искат да сринат Максим в земята и да си изкарат на него целия си гняв към правосъдната система. Което според мен не е правилно.
Законът трябва да важи еднакво за всички. Може ли тогава някой да ми обясни защо при положение, че има толкова малко осъдени шофьори-убийци (има ли изобщо някой в затвора за това? ), хората искат максимална присъда за Максим. Значи ако средно-статистическия човечец в добрия случай, или просто боклук в лошия, убие някой на пътя, убие няколко човека на пътя, цяло семейство, него го пускат с условна присъда. А този който ни е радвал толкова много и който е постигнал толкова много в живота си, него трябва да го вкарат в затвора, където познайте какво ще му се случи точно защото е известен.Справедливо ли е?

Всички казват "поставете се на мястото на жертвите, на майката която никога няма да види детето си". А някой опита ли се да се постави на мястото на Максим. Въпреки, че не карам, когато пия и досега не съм сядала зад волана пила алкохол, никак не ми е трудно да си го представя.
Много пъти съм спорила с приятеля ми, който казва, че му нямало нищо и изобщо не го е хванало, защото ако стане нещо, дори и наистина да не го е хванало, в кръвта му ще има алкохол. И дори да не е бил пиян или замаян, пак ще е виновен. Да не говорим колко често човек не се усеща изобщо, че реакциите му не са съвсем на ниво. Не го ли правим това всички?А и кой би могъл да каже дали ако не беше пил щеше да реагира по-добре или по-зле. Има толкова много фактори.

Това, което искам да кажа е-на всеки може да се случи, ама наистина на всеки. Или поне на тези, които карат коли. Просто винаги нещата могат да се объркат и да оставиш някоя майка без син или дъщеря дори да не си пил. Какво да говорим за безотговорните младежи, които с кофти изпреварване убиват по някой на път към морето. Те по-виновни ли са от тези които са пили?

Без съмнение, карането под въздействието на алкохол и наркотици трябва да се наказва много ама много строго. Въпросът е трябва ли да започнем от Максим? Или ще го накажат него, за да удовлетворят жаждата за кръв на обществото и след това всичко пак ще бъде същото- ще убиват деца и родители по пътищата и после ще си тръгват с условна присъда. И после пак. Честно казано, съм по-склонна да вярвам на втория вариант. Ама не съм съгласна. Не е честно той да бъде изкупителната жертва за неработещата ни съдебна система.

Съжалявам ако засягам някой с думите си, ако е преживял нещо подобно и иска мъст. Всеки е в правото си да иска отмъщение и наказание. Ако знам,  че това ще е последната условна присъда за убийство заради безотговорно каране, ще съм за. Но знам, че няма да е така. Затова съм против. Затова ми е мъчно като гледам как върху него се излива цялата помия насъбирана с деситилетия в обществото ни.
И в същото време хората продължават да карат пили и да правят чудовищни катастрофи и да се държат безобразно на пътя.

Не сме ли малко лицемери? Правосъдие за този известните, за нас милост. Да живее свободата, братството и равенството.