Правят досие на всеки пасажер в ЕС/защото всички ние сме потенциални престъпници/

Зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по вътрешния ред и правосъдието Франко Фратини обяви, че ще се събират и съхраняват всички данни на пътниците, които идват в ЕС, съобщи bTV.
По подобие на американския модел за борба с тероризма европейските страни задължават авиокомпаниите и туристическите агенции да предоставят маршрутите за пътуване на пътниците, адресите, посочени за времето на престоя, както и номерата на телефоните, имейлите и данни за кредитни карти, с които се плащат билетите. Ще се събира дори информация за мястото на пътника в самолета и вида на багажа му. Всички данни ще се оформят в специални досиета и ще се пазят в националната и общоевропейска информационна система поне пет години. Европейските страни ще трябва да пригодят законодателствата си в съответствие с тези мерки до 2010 година.
Франко Фратини обяви също и План за действие "Антитероризъм", който предвижда обмен на информация за движението на експлозивите във всички европейски страни. Решението на комисията е обрат в европейската политика. Само преди няколко години ЕС влезе в спор със САЩ за нарушаване на законите за опазване на личните данни, тъй като Вашингтон изиска от авиокомпаниите списък на пътниците.
източник

Вчера като го видах това по евронюз и ми се прииска да не съм разбрала. Ама съм. Какво мислите?
За мен това си е посегателство над личната свобода. Мога да приема различните държавни институции да разполагат с живота ти в писмен вид, но авиокомпаниите не са държавни институции. Те са частни компании и нямат право да събират подобна информация. Ясно ми е, че в ЕС е трудно да се следи потокът на хора, затова мога да приема да събират имената ти и примерно данните от личната карта, но останалото- НЕ!
Гледам да летя максимално рядко, но се случва. Не ми е приятно някой да следи къде отивам, какво ще правя, къде ще отседна и т.н. Не ми харесва тази информация да е достъпна за всеки глупак в авиокомпаниите и те да се държат като богове с пътниците-жестоки, важни и безкрайно специални. И не ми харесва, че ЕС все повече и повече се доближава до САЩ в психопатските си идеи. Ако и ЕС падне пред идеологията на "свободата", ще ми бъде много тъжно за милата ни планета.
 
Видях нещо смешно на връщане към България последния път. На летището във Валенсия (мисля...) имаше някакъв безсрочен протест на хората срещу униженията, които търпим влизайки в самолета-тип събуй си обувките, съблечи си якето, свали си колана, отвори си чантата, извади си лаптопа и т.н.
Бяха много симпатични, защото са прави. Унизително е да се събличаш и да се правиш на клоун. Унизително е да си отваряш багажа и да си местиш нещата, за да влезеш в нормаата -15-20кг чекиран, колкото си искаш ръчен. Потресаващо. Както и да е. За мен това е посегателство и се срамувам от новите мерки.