Поредно грубо изказване на Дянков срещу СУ

Поредно грубо изказване на Дянков: "С. Дянков: Не ходете в Софийския университет!" :
"Говорейки за възможностите на студентската мобилност, вицепремиерът спомена пред възпитаниците на стопанския ВУЗ, че „не им препоръчва" да отиват в Софийския университет."

Аз едно не мога да разбера. Този университет е държавен. Субсидира се с държавни пари. Какъв интерес има държавата да гони студентите от него, като колкото по-малко студенти има в него, толкова повече пари трябва да даде държавата, за да поддържа базата му? Или логиката е обратна - колкото повече пари има в него, толкова повече пари трябва да се дават за субсидия на студент, следователно във време на криза е по-добре да няма студенти? Ами че то и без това няма! (донякъде и заради демографската криза от преди 18 години)

Някои хора коментираха, че Дянков си е изпуснал нервите. Аз не мисля така. Нещо повече - убедена съм, че не е. Дянков като финансист вижда в СУ единствено проблем - трябва да се дават някакви пари, трябва да се правят някакви реформи, трябва да се води битка с хора, които са се окопавали на местата си от десетилетия...Трудна работа.

Затова вместо да се мъчи да върши работата, за която всички ние му плащаме, той подхожда към проблема по оригинален (но не точно уникален) начин: Няма университет, няма проблем.

Всичко много хубаво, г-н Дянков. Но как ще обясните мястото на СУ "Св. Климент Охридски" в света според www.webometrics.info като е толкова лош??? 777-мо място!!! За справка, НБУ е на 1816-то място. Всички останали са под 2000-ното място. Това е огромна разлика от повече от 1000 места! Явно СУ не е толкова ненужен и безполезен след като е високо оценяван и от световните класации и от родните и от бизнеса и от студентите. Да не говорим за десетките хиляди левове във вид на договори с МОН и ЕС , които факултетите по естествени науки вкарват в него и в страната като цяло! Да не говорим за статиите от най-високо ниво публикувани в СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ списания (такива с реален импакт фактор!), не в родните образователни вестничета.

И каква е логиката един МИНИСТЪР да гони студентите от най-добрия български университет? Да го смаже? Да го унищожи? Това ли е целта? Това ли е изходът ни от кризата - да унищожим това което е добро и да започнем от начало с Техническия университет в ПЕРНИК? Пълен позор!

В СУ има проблеми, това всички го знаят. Има страхотни проблеми. Трудно е да се направи реформа, трудно е да се въведе мениджър, който да не е също толкова продажен колкото и сегашните управници. Трудно е да намериш кадърен човек, който да разбира от финанси, но също така и да може да оцени добрите насоки в развитието на един университет. Защото г-н Министър, ако си мислите, че ще сложите мениджър и утре след като се уволни 80% от личния му състав, СУ ще започне да произвежда патенти, много сте се заблудили. За да се създадат патенти и продукти, трябва да се инвестира в НАУКА и в ПРИЛОЖНА НАУКА - две направления, от които и СУ и МОН бягат като от чумави. Защото те изискват кадърни хора на върха, образовани и работливи хора на дъното и много пари. Но без тях, парите няма да потекат от СУ. Няма как да стане! Но за всичко това се изисква ясна визия, разбиране на проблема и разбира се, твърда ръка и пари! Неща които сегашното управление очевидно няма.

Срам ме е от постоянните нападки на министрите към СУ. Това е ДЪРЖАВЕН университет. Което ще рече, че въпреки автономията си, той принадлежи на Държавата и на бълг. народ. Това предполага, че държавата трабва да се грижи за него, не само да го плюе. Защото в този университет се образоват бъдещите управници и специалисти. Какво правите драги ни г-н Министър? Какво правите с нашето бъдеще?