Култът към красотата

Преди 2 седмици успях да си причиня нещо направо невероятно. Зъбите ми на долната челюст по принцип са доста на гъсто, но си бяха ок. Несъвършени, но никога не са ми пречили по какъвто и да е начин. Да, ама след ваденето на едно злопоучно парче царевица ги разместих.

Това по принцип е невероятно постижение, защото те бяха доста здраво споени. Но пък и аз съм доста упорита като нещо ми се завре между зъбите. И, ми, разместих ги.

И понеже не съм свикнала с новия им вид и той не ме кефи, реших, че ще се изправяме.

Потърсих в нета, консултирах се със зъбарката ми, и тръгнах да си диря ортодонт. И в цялото търсене, нямаше как да не осъзная нещо.

Тези хора печелят от комплексите на другите. Да, не е кой знае каква изненада, но не е това въпросът. Въпросът е, че докато се ровех из нета, започнах да усещам как ме хващат в капана. Гледам си зъбите, гледам си усмивката и се питам, толкова ли е сериозно? Ами че аз се харесвам.  Хората ме харесват. Вярно, никога не съм била съвършена, но това никога не ми е пречело да получа това което искам, особено ако е човек. А техните сайтове казват "да, хората ще забелязват брекетите ви (снимка), но те забелязват и кривите ви зъби". Ми естествено, че ги забелязват, те забелязват и кривите ви крака или по-голямо/малко дупе/корем, но това не им пречи да общуват с вас пълноценно, да ви обичат, да се женят за вас и т.н.

И и, днес отидох на поредната консултация и тя започна с преглед и заключението: "Зъбите ви са криви". Което е голяма изненада както се сещате. Аз пък отивах да си купя марули от нея. Това, което мен ме подразни беше не толкова констатацията на истината, колкото как през цялото време тя ми обясняваше как ще ми направи съвършената усмивка. Ма аз не искам съвършена усмивка. Искам просто нормална усмивка. Ако може предишната ми, нямам против.

Най-тъпото е, че вероятно мога да свикна и с този вариант на зъбите ми. Не вярвам във фиксациите (тип "този зъб е толкова грозен и всички го гледат точно него"). Навих се да направя манипулацията, която отнема над година и над 1000евро, защото не смятам, че зъбите ми отразяват същността ми в момента. И защото ме е страх промяната в напрежението да не ми убие някой зъб.

Но не ми харесва как използват комплексите на хората, за да продават. Вярно, всички го правят. Но в случая става въпрос за сериозна манипулация. Дали ако си имал криви зъби и си отраснал с идеята, че заради тях хората не те харесват, изправянето им ще ти реши всички проблеми? Едва ли. И какво става-получаваш каквото искаш, но не и каквото ти трябва.

Да не говорим, че човек много трудно може да е напълно съвършен или да оправи всичко по себе си. Честно казано четейки тези сайтове нямаше как да не се зачудя какво следва след зъбите. Изправете си краката? Оправете си тена? А какво ще кажете за изправете си мозъка? Защото явно той е основният източник на проблеми в живота ни.