Като сме почнали за свинския грип...

Бях почнала да го пиша като коментар, но може би е по-добре да го пусна отделно.

Вижте какво открих в страницата на NewScientist, по въпроса със свинския грип. Честно казано съм силно озадачена - или са им платили много пари, за да рекламират ваксините, или положението е доста по-неприятно отколкото си мислим.

Особено ме заинтересуваха основните симптоми: не толкова треска или кашляне, колкото недостиг на въздух, посиняване на устните и болка в гърдите. Според сайта, това са симптоми на острата форма на вируса и при появата им, трябва да се започнат веднага антивирусни препарати (като любимото ни Тамифлу) и да се пият поне 5 дена. Изглежда, че в тази му форма, вирусът успява да се загнезди на дълбоко в белите дробове и да ги съсипе, което има доста очевиден резултат върху човешкото тяло.

(Individuals differ in the way they react to viruses. A virus that binds deep in the lung can trigger potentially fatal pneumonia if the person infected mounts a strong inflammation in response to it.)

Друг интересен откъс от статиите е теорията защо този вирус поразява предимно млади хора:

Според статията (превеждам за тези, които не четат английски) имаме 2 вида защита срещу вирусите: антитела, които се свързват с вируса и му пречат да се размножи и имунни клетки (??? не знам дали става въпрос за левкоцитите тук, не става съвсем ясно от текста), които преследват и унищожават инфектирани клекти. За разлика от антителата, клетъчният имунитет не предпазва човек от разболяване, но предотвратява по-сериозни повреди на тялото.

По-старите от 50г вероятно имат антитела частично ефективни срещу 2009 H1N1, защото е подобен грип е циркулирал между хората преди да бъде изместен от друг през пандемията от 1957. Вероятно затова по-малко възрастни хора се разболяват от острата форма на свинския грип. 

И сега най-интересното:

В допълнение, учените с изненада открили, че някои млади хора без антитела към свинският грип, все пак имат клетъчен имунитет срещу него. И това благодарение на биологичен инцидент: през 1977г, N1H1 вирус е случааайно пуснат в Съветския съюз и затова е "поживял" между хората заедно с обикнвения H3N2 вирус. Карол Картона, обаче,  е показал (а?), че ако имате правилния вариант на дадени имунни гени, клетъчният имунитет към сезонният грип трябва да е ефективен и срещу свинският. Честито!  линк

И така, щеше да е кратък пост ама не се получи.

Препоръчвам на четящите английски да си загубят известно време да прегледат страницата (и останалите 7 от серията). Много интересна информация и поне на мен ми е съвършено трудно да преценя до къде стига науката и статистиката и къде започва масовата истерия и твърде досадното препоръчване да се ваксинираш. Особено гадно ми стана като прочетох "ако не се ваксинирате, вие може и да хванете леката версия на грипа, но може да заразите член на семейството си, който да се разболее сериозно".Т.е. ако някой от близките ви се разболее - вие сте виновни, щото не сте се ваксинирали. Най-смешното е, че в америка да кажем ваксини има. Недостатъчно, доколкото разбирам, но има. Грешка - в САЩ, Англия и Австралия. А останалата част от света какво да прави докато чете серията от статии? Чудна работа.

Така че казвайте какво мислите по въпроса. Имаше в една от статиите и какво не помагало при защитата от вирусът (плодове и зеленчуци, миене на ръце, витамини, маски на носа и устата?!), което на мен ми се видя малко съмнително, но нямах време да цъкна на всички линкове. Обаче за изследването с мишката и физическите упражнения и те са споменали. Не съм ви излъгала :Р И се уточнява и подчертава, че вирусът е особено ефективен върху млади и здрави хора, без съпътстващи заболявания. Да не си помисли някой, че е застрахован.

Но ми се вижда странно как описват имунната ни защита. Все едно ако нямаме вече антитела сме обречени. А според мен тялото би трябвало да може да си изработи щом установи, че вирусът е опасен. Иначе няма реално обяснение защо повечето хора хващат леката версия, само някои острата. В който случай, може би тези статии са по-скоро платена истерия, но все пак...трябва да знаем с какво си имаме работа. 

И не на последно място - кой и как изпуска СЛУЧАЙНО същият вирус като сегашния в съветския съюз?! Просто ми е любопитно как стават тия работи. Уж нов вирус, уж не знам си какво, пък то вече върлувал. Странна история.