За България и българския герб

Една много закъсняла публикация, която готвех за Независимостта. Но по една или друга причина тогава не стана, но ето ви го сега.

Моля всички пуристи и консерви да не се заяждат излишно, това си е изцяло моя интерпретация по темата. Оценявам всякаква информация, но поднесена любезно. А колкото до популярността на лъва в хералдиката, ето линк, с лъвски английски гербове. Очевидно не твърдя, че гербът ни е уникален, интересува ме символиката сама по себе си.

Винаги ми е било много любопитно защо сме си избрали точно този герб. Вярно, лъвът е популярно животно и все пак, той няма нищо общо с България и е някак странно да го изберат за национален символ (според уикипедиа се появява по печатите около 12-13век). Затова пък, лъвът има много силна символика по света и понеже си падам по тези неща, ето това което открих.

Гербът ни в момента:

Виждат се 3те лъвчета с всякакво значение. Сигурно някой тук ще ни разкаже цялата история, но мен не тя ме впечатли, а една книга за Сфинксът. Защо? Ами дълго е и спорно, но във връзка с причината египтяните да си строят лъвски сфинкс имаше сложена една картинка от Маите, която ми се видя много интересна.  Идеята на книгата беше, че култът към ягуарът и принцът-ягуар се е пренесъл е довел до построяването на Сфинкса като лъв. За съжаление не намерих картинката исках да ви покажа в интернет, но все едно, ето една подобна. Забележете 2-та ягуара. 

Ягуарите са били особено почитани в Южна Америка и някои от народите са били считани за хора-ягуари. Показателна за това виждане е следната картинка на статуйка на жена съвкупляваща се с ягуар заедно с твърдението, че на санскрит и на езика на маите, думите за тигър и съответно за ягуар са странно близки. Което няма да разисквам сега. Разбира се, това няма толкова общо с поста, но ми се видя интересно, пък и винаги има място за малко секс :).

Картинката, която видях в онази книга, обаче беше странно подобна на една супер-известна шумерска картинка- Гилгамеш и лъвовете.

Епосът е много известен и можете лесно да откриете много за него. Забележете аналогията в композициите.Основното в идеята е, че героите обикновено са господари на животните. В много от картинките, те се сражават с тях. Като в горната и египетската и версия:

 Но не винаги (а и в египетската не е ясно бият ли се или се обичат героя и котетата). Версията, която аз предпочитам е, че господарят на животните е и техен приятел- нещо което си спомням, че съм чела в разни книги за Шумер, където се твърдеше, че първите хора са се обичали много с животните и дори понякога се съвкуплявали с тях, нещо което отвратило изисканите богове и те решили да ги вкарат в правия път. Имали са право в случая, но друго нещо което прочетох наскоро беше, за едни разкопки на Хомо незнам си какви, едни от първите хора, и интересното беше, че нямало много кости от хищници около селището им. Което е странно, защото изводът беше, че наоколо не е имало животни, които да се хранят с хора.

<script type="text/javascript">F.decorate(_ge('button_bar'), F._photo_button_bar).bar_go_go_go(10162759, 0);</script>
<script type="text/javascript"></script>
Hittites: Master of animals (Gilgamesh) grasps the hind leg of a lion in one hand, the horn of a bull in the other and is accompanied by a stag and two other beasts, Mythological scene, The Herald Wall’s reliefs, Carchemish by Efendi.

Горе се вижда как героят е в доста по-приятелска обстановка.В сайта, от който свих картинката има и още на лъвчета, а той е от "Museum of Anatolian Civilizations, Ankara". Което може би показва някаква връзка с нашите лъвчета.

На тази пък картинка, мошете да видита героят още по-обичащ животните. Сайта пък разказва за стария завет и как е окрал, пардон, изплагиатствал шумерските епоси.

 Но да не се отплесваме. Други картинки на големи, рунтави и зъбати котета:

И една съвсем прясна:

[image]

Pyxis Lid, Syria, 13th century B.C.

Добре, изчерпаха ми се картинките.

Какво цели този пост. Ами нищо особено. Исках да ви покажа с картинки, връзката която виждам между герба ни и епоса за Гилгамеш. Останалите връзки и изводи са очевидни, но няма да ги правя.

Поуката - гербът ни всъщност не е никак лош. Даже е и красив. Нека да не се срамуваме от него, а да го уважаваме. Независимо от странния му и може би случаен път до този му вид, той все пак носи една доста стара и силна идея. Която противно на очакваното не е да се съвкупляваме с животни, а да си спомним времето, когато човекът е бил истински господар на животните, а не просто техен убиец. Времето, в което лъвовете са заставали до нас, за да ни пазят и почитат. Времето, в което ние не само сме ползвали, но и сме се грижили за Природата и нейните деца.

И няколко линка, които може да ви харесат, а може би не, но ако не друго са забавни (и да, това са спекулативни сайтове, но някои от теориите в тях за мен са достатъчно добре аргументирани.) :

Археологически преспективи.

Маите и извънземните. (странно, че някои от по-шантавите картинки се срещат на много места по света, примерно имаше една подобна в Мароко)

 За маите, ацтеките и толтеките

И един П.С.- добавям този пост към "Не се срамувам" на Белеф. Аз не също не се срамувам. Дъщеря съм на земя прекрасна и на юнашко и невероятно племе. Вместо да се чудим за какво да протестираме, нека да се почудим какво можем да направим за България без да протестираме. Или докато протестираме ако това повече ви влече. Важното е да престанем да викаме Неволята и да почнем сами да се оправяме.