За Бойко Борисов и националното обожание...

Премръзнала от 5-те часа навън и не особено добре чувстваща се бързам да споделя какво чух докато бях навън.

Ходех си щастливо от Сточна гара към Ректората (защото разбира се тролеи нямаше) в студа и по непочистените улици и слушам следния разговор. Баща  и син или пък просто млад и по-стар мъж си говорят за македонците и сърбите и българите. По-старият: "Абе то македенци такъв народ няма, държава има ама народ няма...едно време кротуваха ама сега почнаха да се надигат...ама той бат Бойко ще ги оправи тях...Но първо трябва да оправи Станишев". И дори няма ше нужда от продължение. Мълчанието за този човек изразяваше всичко.

Нямаше как да не го напиша това, защото така или иначе вече водим този разговор в няколко теми. Просто съм изумена до каква степен на обожание се е издигнал ББ. Той не е политик в очите на хората, той е герой. Той е мъжага. Той е точно каквото казах и преди-Спасител.

Честно казано лесно мога да разбера защо толкова се харесва на хората, дори и на мен ми е симпатичен повече от нормалното. Но имам ясното съзнание, че този образ, който ми се харесва не е реална личност-той е качествена експлоатация на нуждите и надеждите на хората. И най-ме е яд, че хората се връзват. В това може би няма толкова лошо-в крайна сметка дали ще ги краде някой който мразят или някой който обичат е все едно, само дето във втория случай може би ще се чустват по-доволни. И все пак.

Жалко е да видиш толкова надежда, която няма да бъде оправдана. Защото не може да бъде оправдана, просто няма как всичко да се оправи и някой да насили всички останали да започнат да се държат рационално и отговорно. Няма как един човек да промени цял един народ, поне не и по този начин. Вярно, Левски за кратко ни е показал истината, но честно казано сравнението е абсурдно.  А и тогава въпросът е бил Свобода или Смърт. Докато сега е общо взето "глад или срам". Или нещо подобно.

Съжалявам че трябва да чувам такива разговори, съжалявам че няма как да покажа на тези хора каквото знам и поне малко да им обясня защо мисля че героите не съществуват в политиката. Но това си е загубена битка. Бойко ще стане премиер, бъдете сигурни. Просто ми е интересно от там на къде. Ще издържа ли тук или ще си хвана пътя? Какво ще донесе поредното народно разочарование...