Безопасни ли са лекарствата по време на бременност?

Щастливи са тези бременни, които въобще не им се налага да прибягват до лекарства по време на бременноста си. Дори бих казала, че са радкост.  По-скоро оплаквания има и нерядко се налага да се потърси дори и най-безобидното болкоуспокояващо средство. Аз лично страдам от главоболие често и по-лошото е, че нищо друго не ми помага освен течен аналгин.

А, от вчера докторката ми изписа да взимам Магнерот и още едно лекарство. Отлагах закупуването на тези лекарства, но днес като се порових в интернет попаднах на интересни статии, които ме убедиха, че поне Магнерот  трябва да започна да приемам, защото в моя случай имам безболезнени контракции на матката, а това е симптом за опасност от спонтанен аборт.

Ето малко информация за самият елемент Магнезий (който всъщност е въпросният Магнерот или Магнерич):

Магнезий

Необходим е за обмяната на калций и витамин С, както и на фосфор, натрий, калий. Измерва се в милиграми (мг). Играя роля за ефективното функциониране на нервите и мускулите. От съществено значение е за трансформирането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Алкохолиците обикновено страдат от магнезиева недостатъчност. Възрастните се нуждаят от 250 до 350 мг дневно. За бременни и кърмачки се препоръчва 300-355 мг дневно. В човешкия организъм се съдържат около 21 мг магнезий.
Полезни ефекти: Помага в борбата срещу депресия. Стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Поддържа зъбите в добро състояние. Спомага за предотвратяване на калциеви натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни. Облекчава нарушеното храносмилане. В комбинация с калций действа като естествено успокояващо средство.
Болести при недостиг: Тремор (треперене)
Естествени източници: Несмляно жито, смокини, бадеми, банани, ядки, семки, зеленолистни зеленчуци.
Токсичност: Големите количества, приемани продължително време могат да се окажат токсични, ако успоредно с това се поемат високи дози калций и фосфор, или бъбречната функция е нарушена.
Съвети: Ако консумирате алкохол- увеличете приема на магнезий. Ако ежедневно провежданата тренировка е изтощителна, много вероятно е да се нуждаете от повече магнезий. Препоръчително е жените, взимащи противозачатъчни медикаменти или естроген, да засилят храните, богати на магнезий. Ако поглъщате големи количества ядки, семена или зелени зеленчуци, надали получавате достатъчно количество магнезий - същото важи и за живеещите в райони с твърда вода. действието на магнезия е най-ефективно, когато той се комбинира с витамин А, калций и фосфор. (Източник: Интернет )

Отделно копирам една друга статия за Бременност и лекарства, тъй като ми липсва вторият ред от лентата с менютата и не мога да въведа линк към сайта:

Бременност и лекарства

Безопасно ли е да вземам лекарства, докато съм бременна?

Може да се окаже трудно да планирате точно кога ще забременеете, така че да избегнете вземането на лекарства. В повечето случаи лекарствата, които бременната взима, не стигат до фетуса. Но понякога се случва и причиняват увреди и дефекти. Рискът от увреждания на плода е най-голям през първите седмици на бременността, когато се развиват главните органи. Но изследователите не знаят също така дали вземането на лекарства по време на бременност няма да има отрицателни последствия върху бебето на по-късен етап.
Много от отпусканите без рецепта лекарства, които се купуват от аптеките или дрогериите, а също и други, които лекарят ще ви предпише, се считат за безопасни за употреба по време на бременност, макар да не съществуват лекарства, за които е доказано, че са абсолютно безвредни за бременните. На етикетите на повечето продукти си пише дали се считат за безопасни по време на бременност. Ако не сте сигурна дали можете да употребявате някой отпускан без рецепта препарат, попитайте лекаря си.
Някои лекарства не са безопасни за употреба по време на

бременност. Дори лекарства, които са ви били предписани преди да забременеете, може да се окажат вредни за вас и растящия плод през бременността. Уверете се, че всички лекари, които посещавате, знаят, е сте бременна и никога не взимайте лекарства, без да са ви казали.
Имайте предвид също, че и други неща като кофеин, витамини и билкови чайове може да засегнат развиващия се плод. Говорете с лекаря си за намаляване количеството кофеин, което поемате и за това какъв вид витамини да пиете. Никога не използвайте билкови продукти, без първо да се консултирате с лекар.

Кои продаване с и без рецепта лекарства не са безопасни за бременни?

Администрацията за контрол на храните и лекарствата в Америка има система за оценка на лекарствата по отношение на безопасността им по време на бременност. Тази система класифицира и продаваните с,и продаваните без рецепта лекарства,които купувате от аптеката или дрогерията, както и тези,предписвани ви от лекаря. Но повечето лекарства не са били изпитвани върху бременни жени, за да се види дали причиняват вреда на развиващия се плод. Винаги говорете с лекаря си, ако имате въпроси или притеснения.

Системата класифицира лекарствата като:

  • Категория А – лекарства, които са били тествани за безопасност по време на бременност и са доказано безвредни. Това включва лекарства като фолиева киселина, витамин В6 и тироидни препарати (бел.прев. – за щитовидната жлеза) в умерени или дози по предписание.
  • Категория В – лекарства, които са много използвани по време на бременност и не изглежда да причиняват сериозни увреждания или други проблеми. Тук се включват определени антибиотици, ацетаминофен (бел.прев. – това е другото име на парацетамол), аспартам (изкуствен подсладител), фамотидин (Пепсид)(бел.прев. – средство против киселини, в България се съдържа в препаратите против киселини Квамател и Фамотидин), преднизон (кортизон – бел.прев. – в България е известен като Дексаметазон), инсулин (при диабет) и ибупрофен преди третия триместър (Адвил,Мотрин – бел.прев. в България се съдържа например в препаратите с името Нурофен). Бременните жени не трябва да употребяват ибупрофен през последните 3 месеца от бременността.
  • Категория С – лекарства, за които е вероятно да причинят проблем за майката или бебето. Тук се включват също лекарства, за които не са довършени изследванията за безопасност. Повечето от тези лекарства даже нямат започнати изследвания за безопасност. Тези лекарства често са придружавани от предупреждението, че трябва да се използват само ако ползата от приложението им оправдава риска. Тези неща трябва да бъдат внимателно обсъдени от бременната и лекаря й. Такива лекарства включват prochlorperzaine (Compazine), Sudafed, fluconazole (Diflucan), and ciprofloxacin (Ciprobay). Някои антидепресанти също спадат към тази група.
  • Категория  – лекарства, представляващи ясен риск за здравето на фетуса и съдържащи алкохол, литий (за лечение на маниакална депресия), phenytoin(Dilantin), и повечето лекарства за химиотерапия при лечението на рак. В някои случаи някои химиотерапевтични лекарства се дават по време на бременност.
  • Категория Х – лекарства, които причиняват увреждания на плода и никога не трябва да бъдат употребявани по време на бременност. Тук се включват лекарства за лечение на кожни проблеми като цистично акне (Accutane) и псориазис (Tegison, Soriatane); сънотворни (талидомид) и лекарството diethylstilbestrol или DES, използвано за предпазване от аборт до 1971г в САЩ и до 1983 в Европа.

Аспирин и други лекарства, съдържащи салицилати, не се препоръчват по време на бременност, особено последните 3 месеца. В редки случаи лекарят може да предпише използването им при постоянно наблюдение. Acetylsalicylate, обичайна съставка на много продавани без рецепта обезболяващи, може да забави раждането и да причини сериозно кървене преди и след раждането.

Ще има ли в бъдеще изследвания, които да определят дали определени лекарства и продукти са безопасни за бременните?

За да се помогне на жените да вземат информирани и образовани решения за употребата на лекарства по време на бременност, е необходимо да се проучи ефекта от лекарствата върху нероденото бебе. Съществуват определени проучвания за това, наречени регистри на бременността. Такъв регистър включва бременни след взимане на лекарството и преди раждането на бебето. Бебетата на жени, вземали определен медикамент, се сравняват с бебетата на жени, които не са го употребявали. Необходимо е сравнение на голям брой жени и бебета, за да се открие има ли лекарството ефект върху бебето.

Ако сте бременна и вземате медикаменти – или сте била изложена на определени лекарства по време на бременността – може да се включите и да помогнете с търсена информация. На сайта на Агенцията по храните и лекарствата http://www.fda.gov/womens/registries има списък с такива регистри, включващи бременни жени.

Трябва ли да избягвам вземането на лекарства по време на бременността?

Дали да вземате или да не вземате лекарства по време на бременността е сериозен въпрос. Но ако спрете взимането на лекарство, от което се нуждаете, това може да навреди и на вас, и на бебето. Един пример за това е инфекцията с токсоплазмоза, която може да се хване от смяна на котешка тоалетна или консумация на заразено месо. Тази инфекция може да причини проблеми с мозъка, очите, сърцето и други органи на растящото бебе и изисква лечение с антибиотици.
За бременните със СПИН се препоръчва лекарството zidovudine (AZT). Изследванията показват, че серопозитивните жени, които вземат AZT по време на бременността намаляват с две трети риска да предадат вируса на бебето.
Ако жена с диабет не взема лекарствата си по време на бременността, увеличава рисковете от аборт и мъртвораждане. Ако астмата и/ли високото кръвно не се лекуват през бременността, може да възникнат проблеми с бебето. Говорете с лекаря си дали ползата от приемането на даден медикамент надвишава риска за вас и бебето.

А какво ще кажете за бабешките лекове и билковите лекарства по време на бременност?

Макар че някои билкови лекове твърдят, че помагат по време на бременност, няма проведени изследвания да се провери дали това е вярно. Изобщо има твърде малко изследвания върху това колко безопасни и ефективни са билковите лекове. Echinacea, Gingko biloba и St. John's Wort са популярни билки, ако трябва да назовем няколко. Не вземайте билкови продукти, без предварително да сте говорили с лекаря. Тези продукти може да съдържат вещества, които да навредят на вас и бебето или да причинят проблем с бременността.

Чувала съм, че някои жени, които са били бременни между 1938 и 1971г са получавали лекарство, наречено DES за предпазване от аборт, за което сега се знае, че предизвиква рак. Ще бъда ли засегната, ако майка ми е употребявала лекарството?

Синтетичният естроген DES е изобретен в Лондон през 1938. Използван е в САЩ между 1938 и 1971г за предпазване от аборт. Много жени, които са имали проблеми при предишни бременности, са получавали DES, защото е бил считан за безопасен и ефективен. С течение на времето се установило, че DES не само не предпазва от аборти, но и причинява рак на вагината и маточната шийка (отворът на матката или утробата).
Макар че DES е предписван на много майки по това време, повечето не си спомнят какво им е било давано,когато са били бременни. Някои давани с рецепта пренатални витамини също са съдържали DES. Ако вашата майка не е сигурна дали е вземала DES, може да говорите с лекаря й от времето, когато е била бременна или да се свържете с болницата за копие от протокола на раждането.
DES може да засегне както бременната, така и детето (и момчета, и момичета). Дъщерите на жени, вземали DES, имат повишен риск от рак на вагината и маточната шийка. Синовете на майки, вземали DES имат повишен риск от неракови образувания по тестисите и недоразвити тестиси. Жени, които са взимали DES, имат повишен риск от рак на гърдата.
Ако мислите или сте сигурна, че майка ви е приемала DES по време на бременността си с вас, говорете веднага с лекаря си. Попитайте го какви тестове са нужни, колко често трябва да се правят и всичко друго, което може да се наложи да правите, за да сте сигурна, че няма да се появят проблеми.

За повече информация за бременността и лекарствата

Food and Drug Administration
Phone Number(s): (888) 463-6332 (Consumer Information)
Internet Address: http://www.fda.gov

Food and Drug Administration
Office on Women's Health
Guide to Pregnancy Registries
Internet Address: http://www.fda.gov/womens/registries

National Institute of Child Health and Human Development
Phone Number(s): (800) 370-2943
Internet Address: http://www.nichd.nih.gov

Center for the Evaluation of Risks to Human Reproduction (CERHR)
National Institutes of Health
Internet Address: http://cerhr.niehs.nih.gov

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) Resource Center
Phone Number(s): (800) 762-2264 x 192 (for publications requests only)
Internet Address: http://www.acog.org

March of Dimes Birth Defects Foundation
Phone Number(s): (888) 663-4637
Internet Address: http://www.modimes.org

All material contained in the FAQs is free of copyright restrictions, and may be copied, reproduced, or duplicated without permission of the Office on Women's Health in the Department of Health and Human Services; citation of the source is appreciated.

По материали на http://www.storknet.com
© 2005 превод от английски: Христина  Янева
Български Бебе Център